Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach. Reklama:Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.
dziś instalowałem , do routera podłączyłem Ap z routera idzie kabel do switcha a z drugiego AP idzie kabel do switcha zasięg jest spoko:)) i net wszędzie chodzi , tylko jedno pytanie , dlaczego jak np łączę się z netem i router ma adres 192.168.2.1 , to jeden ap co ma adres 192.168.2.254 łączę się z nim z dowolnego komputera (łącze się do jego panelu konfiguracji:)) w tej sieci a już z AP co ma adres 192.168.3.254 nie mogę się połączyć? proszę o pomoc
AP powinny byc w tej samej podsieci, n.p. jesli maska jest 255.255.255.0 to routery powinny miec IP a.b.c.x, a, b,c identyczne dla wszystkich, x dla kazdego inne.
W prywatnych sieciach zalecane jest uzywanie IP z zakresu "prywatnego", n.p. 192.168.x.0/255.255.255.0, x z zakresu 0-255.
maska jest taka sama , ten AP z adresem 192.168.3.254 ma takie same dane ustawione jak AP z adresem 192.168.2.254 oprócz oczywiśćie adresu IP oraz zakresu DHCP . Przesyłam zdjęcie adresów IP routera oraz tego AP co ma 192.168.2.254 , router ustawiony w trybie DHCP.
Na routerze utworzona została się siec SSID : internet , na jednym AP jest SSID : internet_dol na drugim AP SSID : internet_gora oba te AP ustawione są w trybie "AP" . Podłączenie wygląda następująco : do routera jest podłączony AP o SSID :internet_dol(te urządzenia znajdują się na dole) oraz kabel który idzie do switcha (tutaj kiedys byla siec lan) , drugi AP jest podłączony bezpośrednio do switcha (on znajduję się na I piętrze) . Laptop na dole łączy się i ma połączenie z netem( tylko ,że on pewnie łączy się z tą siecią internet a nie ściąga neta z tego AP internet_dol) , natomiast laptop na górze ma prawie max zasięg ale nie łączy się z internetem łączy się z siecią i jest taki wykrzyknik(wiecie o co chodzi) piszę ,że brak dostępu do internetu natomiast sieć chodzi , próbowałem również ustawić go tego AP na górze w trybie universal repeater i wpisałem MAC routera ale też to samo , router nie widzi SSiDa widzi tylko kanał itd. Co ciekawe robiłem podobną instalacje ostatnio i na 1 piętrze router , na 2 i 3 AP wpisałem do nich MAC routera i śmiga do dziś.
IP routera: 192.168.2.1
IP AP SSID: internet_dol 192.168.2.254
IP AP SSID : internet_gora 192.168.1.254