Odpowiednia karta bezprzewodowa do komputera stacjonarnego

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bagiet-ka
Początkujący użytkownik forum

Odpowiednia karta bezprzewodowa do komputera stacjonarnego

Post autor: bagiet-ka »

Witam

Szukam rozwiązania jak w temacie. Podział sygnału internetu wygląda następująco:
kabel z gniazda rtv -> modem thomson tcm420 -> tp-link wr543g (prędkość deklarowana przez dostawcę 10 Mbit/s).
Do laptopa (toshiba satellite L300-11g karta wifi: RTL8187B) internet dochodzi bezprzewodowo, który znajduje się ok 6,5m od routera tp-link (oddzielony ścianką działową kart-gips).
Do komputera (płyta główna asustek P5l-VM 1394 775 lga) internet doprowadzony jest przez kabel rj45 (od tp-link). Komputer znajduje się również 6,5 m. od modemu tp-link przedzielony ww ścianą. Ponadto w komputerze zamontowana jest karta sieciowa bezprzewodowa Ralink Rt2400 wireless lan card, która wcześniej służyła do połączenia radiowego, tak więc obecnie nie posiadam anteny do tej karty.
Zależy mi na jak najmniejszej stracie szybkości download po przejściu w komputerze na połączenie bezprzewodowe. Więc pytanie, która karta bezprzewodowa pozwoli na zachowanie jak najwyższej prędkości przy ww warunkach tj, 6,5m przez ścianę do modemu tp-link? A może wystarczy dokupić samą antenę do obecnej kart radiowej ralink?
Obecna karta bezprzewodowa w laptopie maksymalnie "wyciąga" 1mb-1,5mb (6,5m od routera), co przyznam szczerze nie jest zadowalające. Po kablu w sumie prędkość też jest średnia w granicach 5~7 mb/s, a zależy mi na chociaż utrzymaniu takich parametrów mając kartę bezprzewodową.

Chciałem się też spytać czy jest jakiś sposób by sprawdzić Committed Information Rate dostawcy internetu? Ktoś próbował uzyskać takie informacje od swojego dostawcy i z jakim skutkiem?

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam
evdahaDN
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Odpowiednia karta bezprzewodowa do komputera stacjonarnego

Post autor: key »

bagiet-ka pisze:Zależy mi na jak najmniejszej stracie szybkości download po przejściu w komputerze na połączenie bezprzewodowe.
Zostan przy kablu. Jesli podlaczysz drugie komp po WiFi, predkosc na WiFi spadnie o polowe.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ