Sierra Wireless USB 307 vs. BandLuxe C320

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
antyd
Początkujący użytkownik forum

Sierra Wireless USB 307 vs. BandLuxe C320

Post autor: antyd »

Witam, bardzo proszę o poradę. Jaki modem sprawdzi się najlepiej w ofercie Orange Business Everywhere w lokalizacji z dobrym zasięgiem (centrum Warszawy).

Zastanawiam się nad Sierra Wireless USB 307 i BandLuxe C320. Jestem jednak otwarty na inne propozycje do kwoty 250 zł.

Proszę o opinię.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Sierra Wireless USB 307 vs. BandLuxe C320

Post autor: krystianb »

antyd pisze:i BandLuxe C320
W życiu bym wynalazku z takim złączem nie kupił. Rozumiem jeszcze pendive za parę zł, który jak się złamie to niewielka strata, ale modem koło 300zł kosztuje...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
antyd

krystianb pisze:
antyd pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
W życiu bym wynalazku z takim złączem nie kupił. Rozumiem jeszcze pendive za parę zł, który jak się złamie to niewielka strata, ale modem koło 300zł kosztuje...
Nigdy nie użytkowałem sprzętu z takim typem złącza więc nie mam zdania. Co do ceny, to sklep www.welcom.pl ma go w ofercie za 199 zł, dlatego się nad nim zastanawiam.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-13, 13:25 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-13, 12:26 przez antyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ten modem to jakiś dziwoląg. Kup 307'kę, porządna i sprawdzona.
antyd

Maciek764 pisze:Ten modem to jakiś dziwoląg. Kup 307'kę, porządna i sprawdzona.
Zaraz tam dziwoląg :) poza tym złączem, które faktycznie wygląda na bardzo delikatne (oprócz styków chyba sam plastik) wygląda solidnie. Parametry praktycznie te same co w 307. Dla mnie osobiście te złącze nie jest mankamentem, który dyskwalifikowałby ten sprzęt. Korzystam wyłącznie z desktopów więc nie mam obaw pod tym względem. Zdarza mi się jednak dosyć często zostawić połączenie (korzystam z P2P) na długi okres czasu nawet powyżej 48H, a tutaj z kolei 307 zalicza minus, bo ponoć lubi się mocno przegrzewać. Ciekaw jestem jak pod tym względem wypada BandLuxe C320. Modem nie jest popularny toteż brak opinii w sieci na ten temat. Znajdzie się na forum jakiś użytkownik tego wynalazku :hyhy:
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

307 się grzeje ale za to jest niesamowicie stabilny i nie ma najmniejszych problemów z wielodniowym trzymaniem sesji, nawet jak jest męczony. Bardzo często jest tu na forum polecany więc chyba nie jest taki zły :]
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

antyd pisze:z kolei 307 zalicza minus, bo ponoć lubi się mocno przegrzewać
Co wy macie z tym grzaniem? jeżeli producent (nie byle jaki) tak go zaprojektował i zrobił, to znaczy że jest to dopuszczalne i tak ma być. Poza tym nie spotkałem modemu który dłużej ściągając dane nie robi się mocno ciepły lub gorący.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

307 się grzeje ale za to jest niesamowicie stabilny
Każdy się grzeje, zwłaszcza jak przerzuca dużo danych-mam od roku Huawei E-1820 i jakoś mu to jeszcze nie zaszkodziło, przerzucił już setki GB, przy zbliżonej cenie też wybrał bym Sierrę, ale jak kupowałem Huawei to był od niego 2x droższy, osiągii w testach podobne z tym że 307 jest mniej podatny na jakość zasilania i sygnału GSM oraz wielki + to aktywne gniazdo na antenę zewnętrzną :)
jareq
antyd

Zdecydowałem się na 307

[ Dodano: 2011-08-17, 22:26 ]
Delikatnie mówiąc jestem rozczarowany. :/ Pierwszy egzemplarz, który otrzymałem miał problem z komunikacją. Watcher, którego musiałem zainstalować z dysku, pokazywał jedynie informację w stylu "nie wykryto połączenia". Komputonik w ramach gwarancji wymienił modem od ręki na nowy.

Z nowym egzemlarzem z kolei byłoby wszystko OK, gdyby nie niski transfer (jak na możliwości w danej lokalizacji) jaki na nim uzyskuję tj. 460 kB. Na wypożyczonym Huawei 173 wyciągam 630 kB. Biorąc pod uwagę to, że według specyfikacji H173 ma 3 razy niższy DL od sierry, wnoszę, że coś jest nie tak. Poradzicie coś?

Dodam, że wgrałem poprawnie nowy firmware i korzystam z APN internet.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Bo modem najlepiej było kupić w welcomie i i poprosić o sprawdzenie go przed wysyłką,a co do tragedii w transferze to po to jest złącze antenowe by kupić i podłączyć antenę.

Mój kolega ma iplusa i Huawei e173-u1 i mu ciągle rozłącza się gubi zasięg,a jak włożyliśmy wczoraj kartę do 307 usb to pokazywało niby 0 kresek zasięgu -110dBm a strony się otwierały szybko i stabilnie i nie rozłączało sesji,wiec nie kituj tu ludzi bo oni maja już wyrobioną opinię o 307 i Ja ja również tą dobrą opinię potwierdzę.

Może masz jakiś wadliwy egzemplarz.

Najlepsze jakościowo na rynku to właśnie 307usb później Huawei E372,który jak się przełączy w HSPA+ DC to potrafi się zawiesić i pokazać zero zasięgu,a połączenie jest aktywne,ale to wina oprogramowania modemu raczej i złapania sygnału z 2nadajników jednocześnie.
antyd

pogodabartek pisze:nie kituj tu ludzi
Proszę o poradę, a otrzymuję jakieś chamskie zarzuty.

Nie chcę zrażać nikogo do tego sprzętu. Zaraz po wyjęciu modemu z pudełka i krótkich oględzinach powiedziałem sobie w duchu „łał”. Świetne materiały, dobrze spasowany, po prostu solidny. Wszystkie Huawei, które użytkowałem 160, 1752, 173, wyglądają przy nim wręcz tandetnie. Tylko co z tego jak nawet już 173 osiąga lepsze transfery?

Zasięg mam b. dobry, HSPA, 4-5 kresek, od -75 dBm do -82 dBm. Pisałem z resztą, że na Huawei 173 wyciągam w granicach 620 kB. Sierra rozpędza się szybko do 460 i na tym koniec. Tak jak by to było jej maximum możliwości, jak by ją coś blokowało. Dodam, że testy robię na bittorrentach, na dobrze sedowanych pozycjach, na których można wyciągnąć maksymalny transfer.

Jeżeli chodzi o sam zakup, to wszystkie egzemplarze w Komputroniku (przynajmniej te, które widziałem w gablocie) mają plombę firmy Welcom. Dwie sztuki które otrzymałem, miały złamaną oryginalną plombę producenta i na nią naklejoną Welcom, mniemam więc, że reszta ma tak samo. Według mnie wszystkie te modele są poserwisowe. Żaden dystrybutor nie bawi się w otwieranie opakowań i przyklejanie nowych plomb tylko po to, żeby dołączyć instrukcję instalacji w języku polskim. Drugi egzemplarz, który otrzymałem w ramach gwarancji tez pewnie jest wadliwy, a to tylko potwierdza moją tezę.

Zakupu dokonałam w ubiegłą niedzielę, myślicie, że zwrócą mi kasę?
Ostatnio zmieniony 2011-08-18, 22:20 przez antyd, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Żaden dystrybutor nie bawi się w otwieranie opakowań i przyklejanie nowych plomb tylko po to, żeby dołączyć instrukcję instalacji w języku polskim. Drugi egzemplarz, który otrzymałem w ramach gwarancji tez pewnie jest wadliwy, a to tylko potwierdza moją tezę.
Coś tu jest nie tak z tą Sierrą 307-na Allegro sprzedawca miał po 156zł/szt. sprzedał około 100szt, przed rokiem jak kupowałem Huawei E-1820 za 300zł to Sierra była w ofertach po ok.600zł ;)
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Faktycznie podejrzana sprawa, mam 307 i e173 i jest zupełnie na odwrót, 307 ma dużo lepsze osiągi. Możliwe że masz niefart i coś mu dolega ale dziwne że aż w 2 egzemplarzach, stąd pewnie reakcja kolegi pogodabartek zważywszy na twoje sceptyczne nastawienie do 307 już w chwili wyboru do zakupu, może potestuj go dłużej, nie widziałem jeszcze testu porównawczego w którym sierra byłaby wolniejsza od huaweia

[ Dodano: 2011-08-18, 12:30 ]
jarek999 pisze:Coś tu jest nie tak z tą Sierrą 307-na Allegro
Eee tam ceny są różne, spadek jest raczej spowodowany wyprzedażą bo to już stary model, sam kupiłem za 215zł i działa super
antyd

Zrobiłem kilkanaście testów. Zawsze wychodzą te same wyniki. Próbowałem też na APN www.idea.pl i na zestawionym manualnie dialup bez zmian.

Zastanawia mnie jedno w Menadżerze sierra wykazywana jest w trzech pozycjach tj.
-> Karty sieciowe
Sierra Wireless HSPA Network Adapter
(na zestawionym profilu WWN maksymalnie można osiągnąć 360 kB)

-> Modemy
Sierra Wireless HSPA Modem #8 (na tym wyciągam te 460 kb)
Sierra Wireless AirCard HSDPA Modem- natomiast na tym nie można zestawić dialupa. Ma to jakieś znaczenie?

Jak jest u was (do użytkowników sierry)?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ja korzystam z Watchera, a on korzysta z HSPA Network Adapter (w trybie karty sieciowej). Przy bardzo dobrym zasięgu HSPA+ z Orange zawsze jest 6-12Mb/s. Masz dobrą konfigurację? (apn internet, user internet i password internet?) Pomysł głupi ale już sam nie wiem o co chodzi z tymi słabymi transferami.
antyd

Tak mam dobrą. Przy złej (np. błędne hasło) w ogóle się nie połączysz.

Informacyjnie dodam, że w Orange nawa użytkownika i hasło są zupełnie zbędne ;)

[ Dodano: 2011-08-18, 16:29 ]
No nic. Pozostaje mi złożyć kolejną reklamację.

[ Dodano: 2011-08-18, 22:40 ]
Na co jak na co, ale na Komputronika można liczyć. Zaproponowali mi kolejną wymianę modemu na nowy i nie koniecznie Sierry (do wyboru) albo zwrot pieniążków. Skorzystałem z drugiej opcji.

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ