Nordisk Oferta Wakacyjna -warto?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Nordisk Oferta Wakacyjna -warto?
Przeprowadzam się, niestety dom jest tak usytuowany, że nie dochodzą tam żadne kable nawet TP. Wiec rozglądam się za jakąś opcją Internetu radiowego.
Dotychczas korzystam z neo 6mbit i tak się zastanawiam jak bardzo bolesne będzie do przejście.
Możliwości na moim terenie to: CDMA Nordisk,Orange,Plus. HSPA+ Plus.
Oferty Plusa wydają sie być zbyt drogie podobnie Orange. Wiec zostaje Nordisk, a najciekawsza opcja to Oferta Wakacyjna i w zwiazku z tym mam pare pytań:
Czy modem można kupić na wolnym rynku jakiś tańszy i skorzystać z tej oferty?
Jeśli nie to będe mógł kiedyś skorzystać z opcji u innego operatora korzystając z tego modemu czy będzie bezużyteczny?
Nadajnik mam 4,7km od siebie w linii prostej czy net bedzie działał w miare stabilnie?
Czy po tych 10GB predkość zawsze jest przycinana?
10GB to dużo czy mało?- nie mam żadnego odniesienia gdyż do tej pory miałem net bez limitów danych.
Czy można dokupić ewentualnie jakieś paczki danych?
Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Dotychczas korzystam z neo 6mbit i tak się zastanawiam jak bardzo bolesne będzie do przejście.
Możliwości na moim terenie to: CDMA Nordisk,Orange,Plus. HSPA+ Plus.
Oferty Plusa wydają sie być zbyt drogie podobnie Orange. Wiec zostaje Nordisk, a najciekawsza opcja to Oferta Wakacyjna i w zwiazku z tym mam pare pytań:
Czy modem można kupić na wolnym rynku jakiś tańszy i skorzystać z tej oferty?
Jeśli nie to będe mógł kiedyś skorzystać z opcji u innego operatora korzystając z tego modemu czy będzie bezużyteczny?
Nadajnik mam 4,7km od siebie w linii prostej czy net bedzie działał w miare stabilnie?
Czy po tych 10GB predkość zawsze jest przycinana?
10GB to dużo czy mało?- nie mam żadnego odniesienia gdyż do tej pory miałem net bez limitów danych.
Czy można dokupić ewentualnie jakieś paczki danych?
Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Nordisk Oferta Wakacyjna -warto?
Zainstaluj sobie jakis <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a> i sprawdz sam. Niektorym wystarcza 500MB miesiecznie, inni potrafia przepuscic 20 GB w ciagu dnia.aree1987 pisze:10GB to dużo czy mało?
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie-na podstawie adresu fizycznego urządzenia możemy podłączyć się do sieci (nie ma karty sim)Czy modem można kupić na wolnym rynku jakiś tańszy i skorzystać z tej oferty?
Tak-chyba że topografia terenu informuje że jesteś w dolinie za wzgórzami między nadajnikiemNadajnik mam 4,7km od siebie w linii prostej czy net bedzie działał w miare stabilnie?
Raczej tak-chyba że system bilingowy się zawiesi z tym że przycięcie jest do 64kb/s.Czy po tych 10GB predkość zawsze jest przycinana?
Średnio-do przeglądania stron, ściągania muzyki-dużo, do przeglądania YouTube, video rozmów, filmów-mało10GB to dużo czy mało?
NieCzy można dokupić ewentualnie jakieś paczki danych?
jareq
-
- Stały użytkownik forum
A jeśli topografia wygląda następująco? (nadajnik po lewej ja po prawej)jarek999 pisze: Tak-chyba że topografia terenu informuje że jesteś w dolinie za wzgórzami między nadajnikiem
http://www.geocontext.org/publ/2010/04/ ... 4458221715
-
- Użytkownik forum
A orientowałeś się może, czy nie dosięga do ciebie zasięg Netia Bądź era Wimax? Jest to internet radiowy, prędkości 1/2mb (zależy od operatora), bez limitów transferu danych:). Z CDMA warto też by rozważyć ofertę Plusa i Orange , szczególnie plus ma fajne oferty z dużym limitem tranferu(zasięg mają naprawdę na większość kraju, a limit z tego co pamiętam sporo ponad 10gb).
-
- Stały użytkownik forum
Nietia nie era wimax cięzko wywnioskować z mapy. Orange oferuje 10gb za 110złsobpiotr27 pisze:A orientowałeś się może, czy nie dosięga do ciebie zasięg Netia Bądź era Wimax? Jest to internet radiowy, prędkości 1/2mb (zależy od operatora), bez limitów transferu danych:). Z CDMA warto też by rozważyć ofertę Plusa i Orange , szczególnie plus ma fajne oferty z dużym limitem tranferu(zasięg mają naprawdę na większość kraju, a limit z tego co pamiętam sporo ponad 10gb).

-
- Mistrz bezprzewodowy
Teraz mają super promocję 10GB za 99zł modem-router za 1zł i umowa na 3-lataOrange oferuje 10gb za 110zł

jareq
-
- Stały użytkownik forum
A co powiecie o Plus Internet 3GB (5GB zamówienie przez net) za 50zł + 7zł nielimiotwane pobieranie w nocy transfer 4Mb/s od nadajnika mam 4,13km w linii prostej
Czy to będzie lepiej opłacalne niż ten Nordisk?
Czy to będzie lepiej opłacalne niż ten Nordisk?
-
- Stały użytkownik forum
Iplus ma za 110zł 20gb...to już jest konkretny limit a dodatkowo nocne ściąganie bez limitu. No chyba że to dla Ciebie za duża kwota(110zł to jednak sporo), wtedy w sumie najlepsza będzie ta oferta która wybrałeś. Radziłbym jeszcze zadzwonić do Ery i Netii w sprawie dokładniejszego sprawdzenia zasięgów:)(podajesz dokładny adres i ci mówią czy jest zasięg), bo to by było w Twoim przypadku chyba najlepsze rozwiązanie.
-
- Stały użytkownik forum
No 110zl to stanowczo za dużo..sobpiotr pisze:Iplus ma za 110zł 20gb...to już jest konkretny limit a dodatkowo nocne ściąganie bez limitu. No chyba że to dla Ciebie za duża kwota(110zł to jednak sporo), wtedy w sumie najlepsza będzie ta oferta która wybrałeś.
Mowisz o iPlusie czy Nordisku?