[problem] Limit przesłanych danych Orange Freedom Pro a

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [problem] Limit przesłanych danych Orange Freedom Pro a

Post autor: piotrek2308 »

Procio pisze:. Wiesz w co się "pakujesz", no ale że u mnie nie ma innej alternatywy to co poradzić?
Zawsze jest jakaś alternatywa. W Twoim przypadku jest dosyć prosta.Jaka? Oczywiście jak się ma kasę to można mieć wszystko. Płacisz więcej, masz więcej. Ale w dzisiejszych czasach wszystko jest tak drogie, że się wybiera (nie mówię o mnie ani o tobie) albo szybki net albo codzienne życie.

A tak swoją drogą, to niema w pobliży innych osób korzystających z cdma. Jak masz prawie nonstop 300KB/s tak to wygląda.
robert197456
Początkujący użytkownik forum

Post autor: robert197456 »

fazzeerr pisze:Co do tego, że należy mieć niewykorzystany limit, to jestem całkowicie pewny. Tą informację podano przy aktywacji usługi "Szczęśliwe godziny", Procio musiałeś mieć szczęście z tym, że ci działało po wykorzystaniu limitu.

U mnie też podczas szczęśliwych godzin nie odejmuje limitu, ale trzeba zresetować połączenie po godzinie 23, inaczej ciągnie dalej z abonamentowych danych. Nie powiedzieli mi tego od początku, więc ja tylko czekałem aż będzie po 23 i wtedy intensywniej korzystałem. Przy 3 rozmowie z BOK mi to powiedzieli :papa: Natomiast teraz to jest, chyba coś nie tak rzeczywiście, bo wcześniej to było "tylko" to, że nie resetowałem połączenia, tak teraz, korzystałem z OFP tylko po 23, w dzień był to "awaryjny" internet, by nie przekroczyć limitu (był początek okresu rozliczeniowego, a zostało mi koło 400 MB), w środę rano korzystałem do 6 i nieco po 6, coś do 7. Jednak przed 6 już nic nie ściągałem, po 6 kliknąłem tylko kilka stron, ciach i po limicie. A sprawdzałem wcześniej z innego neta, było te ~400 MB. Także uznaję, za niemożliwe bym rzeczywiście przekroczył limit. Także biorąc pod uwagę to, że przez kilka wcześniejszych nocy ściągałem po około 2 GB danych i było wszystko ok. Na dodatek w Orange On-line miałem te 450 MB na godzinę 17 (internet przyblokowano okolo 7), a później co dziwniejsze, pozostałe MB zaczęły rosnąć i tak z ~450 MB zrobiło się na ten moment 1166682,00 KB (dane aktualne na 19.08.2011 14:27) :papa:

Jak myślicie, warto dzwonić ?
Witam , co do predkosci internetu po wykorzystanym limicie to usluga szczesliwe godziny nadal dziala po 23 sciaga mi 250 kb/s juz dwa tygodnie bez limitu ,choc trafia sie ze predkosc spada ale robie restart i jest ok ,dla pewnosci o 6 robie restart jeszcze raz ,sciagam przez internet download manager, fajny programik sam sie rozlancza z inter..i wylancza komputer o wyznaczonej godzinie

[ Dodano: 2011-08-19, 18:41 ]
Procio pisze:Jest już po godzinie 23, zrobiłem restart routera i... SZCZĘŚLIWYCH GODZIN DALEJ NIE MA!

Nie rozumiem o co z tym chodzi... Orange sobie z nas żartuje? Przez 2 dni nie miałem z tym żadnego problemu, aż tu nagle.. Od wczoraj nie aktywuje mi usługi, no ludzie! Przebolałbym, gdyby tylko wczoraj, jeden dzień, nic by się nie stało, no ale proszę Was... Już drugi dzień z rzędu?!

To znaczy, że Orange lubi sobie tak pogrywać z klientami?
Wyciagnij karte z routera zrob restart ,karta z powrotem restart
robson
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

piotrek2308 pisze:Zawsze jest jakaś alternatywa
No niestety... EDGE Plusa już się pozbyłem :dobani:
piotrek2308 pisze:niema w pobliży innych osób korzystających z cdma. Jak masz prawie nonstop 300KB/s tak to wygląda.
Mieszkam na wsi, także wiesz... W mojej miejscowości z CDMA korzystam tylko ja i jestem tego pewien. Być może z innych miejscowości ktoś korzysta z tej samej stacji bazowej co ja, ale to także jednostki ;)
robert197456 pisze:Wyciagnij karte z routera zrob restart ,karta z powrotem restart
Robiłem tak, poza tym doszliśmy do wniosku, że Szcześliwych godziny jednak nie działają gdy się ma wykorzystany limit.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
fazzeerr
Użytkownik forum

Post autor: fazzeerr »

robert197456 u mnie zawsze po tym jak została nałożona blokada prędkości po 23 nie było szybko. Czasami jak miałem jeszcze nie wykorzystany limit, to u mnie też prędkość spadała, reset i wracało. Resetuje tylko przełącznikiem z boku modemu, nie próbowałem Twojego sposobu. Ja myślę, że to po prostu masz szczęście. U mnie odkąd w środę rano dostałem SMS o przekroczeniu limitu nie mam odblokowanej prędkości po 23, przy resecie, ale spróbuję Twojego sposobu, może się uda ? ;) Napiszę co z tego wynikło.
robert197456

Procio pisze:Robiłem tak, poza tym doszliśmy do wniosku, że Szcześliwych godziny jednak nie działają gdy się ma wykorzystany limit.
To pewnie mam szczescie ,jak na razie dziala nawet sprawdzalem dostepny limit na orange 000kb, kolega tez ma wykorzystany limit i tez mu chodzi choc tylko 100kb/s ale to pewnie wina tego ze mieszka w samym lesie

[ Dodano: 2011-08-19, 19:46 ]
fazzeerr pisze:robert197456 u mnie zawsze po tym jak została nałożona blokada prędkości po 23 nie było szybko. Czasami jak miałem jeszcze nie wykorzystany limit, to u mnie też prędkość spadała, reset i wracało. Resetuje tylko przełącznikiem z boku modemu, nie próbowałem Twojego sposobu. Ja myślę, że to po prostu masz szczęście. U mnie odkąd w środę rano dostałem SMS o przekroczeniu limitu nie mam odblokowanej prędkości po 23, przy resecie, ale spróbuję Twojego sposobu, może się uda ? ;) Napiszę co z tego wynikło.
Mi limit skonczyl sie 28 lipca od tamtej pory sciagnelem 23gb ,a moze dlatego ze niedlugo konczy mi sie umowa i na internet i na telefon ,a postraszylem ich ze nie przedluze umowy to moze mi nie zablokowali ...sam nie wiem ,choc kumpel tez ma bez limitu i mu dziala

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-19, 19:57 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-19, 18:57 przez robert197456, łącznie zmieniany 1 raz.
robson
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Hmm.. Spróbuje dzisiaj jeszcze raz, zobaczymy co z tego będzie. Przyznam szczerze, że odrobinę nadziei wciąż mam, że to jakiś błąd systemu, że mi zablokowali Szczęśliwe godziny, a z drugiej strony domyślam się, że nie mam na co liczyć. Jednak po przeczytaniu twojego postu nadzieja powróciła :roll:

Zobaczymy co z tego wyniknie.

[ Dodano: 2011-08-19, 23:07 ]
:szok: :szok: :szok:
Jestem w szoku! Godzina 23 i uwaga! Mam Szczęśliwe godziny! A teraz mała ciekawostka. NIE MUSIAŁEM RESTARTOWAĆ ROUTERA! (przepraszam za Capsa, za bardzo jestem podekscytowany, musiałem :rotfl: )
Pobiera jak na razie w granicach 180KB/s, ale za ok. godzinkę powinno iść pełną parą :]

No i muszę przeprosić Orange ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
fazzeerr
Użytkownik forum

Ja też szczerze tego nie rozumiem, ale... Mi także internet przyśpieszył ! Zrobiłem około 20-21 reset tak jak to robert197456 napisał. Nic się nie zmieniło, a teraz śmiga :niepewny: A dwa dni z rzędu nie działał szybko, tak jak u Ciebie Procio. Ciekawe nie powiem, cóż jak na razie będę się cieszył tym, że przyśpieszył.

Edit : Jeżeli ma działać to w ten sposób, że nawet po przekroczeniu limitu będzie szybko po 23, to ja bym się jak najbardziej cieszył, pytanie tylko czy tak zostanie ?
Procio
Mistrz bezprzewodowy

No i teraz uwaga... Pobieram grę ze Steam'a i... pobrało 145MB z maksymalną prędkością 268.3KB/s jak mi Steam pokazuje i... Prędkość 8KB/s jak po limicie -.-

Czy może mi ktoś powiedzieć co się dzieje? :niepewny:
fazzeerr
Użytkownik forum

No u mnie też zwolnił już. Nie rozumiem tego wszystkiego :gwiazdki:
Procio
Mistrz bezprzewodowy

fazzeerr pisze:No u mnie też zwolnił już. Nie rozumiem tego wszystkiego
Może oni jednak się z nami bawią? :zdziwko:

Coś mi się wydaje, że w dzień jednak będzie trzeba przedzownić do BOKu i dowiedzieć się wszystkiego "u źródła". Niech mi powiedzą wprost, czy SG działa po wykorzystanym limicie, czy nie, a te moje pobrane 150MB to tylko "błąd systemu".
fazzeerr
Użytkownik forum

Jak będziesz dzwonił, to napisz później czego się dowiedziałeś.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

fazzeerr pisze:Jak będziesz dzwonił, to napisz później czego się dowiedziałeś.
Napiszę, tylko na razie nie mam nawet z czego zadzwonić. :D

Póki co "nie oddało" mu i szczęśliwe godziny ponownie się nie aktywowały, hmm... Przynajmniej 150MB udało mi się pobrać :roll:
fazzeerr
Użytkownik forum

Ale wiesz, ja myślę, że to logiczne. Usługa "Szczęśliwe godziny" polega na tym, że nie wlicza przesyłanych danych w godzinach 23-6 do wykorzystanych w podstawowym pakiecie... Ale spróbuj, może coś wywalczysz :ok:
robert197456

Sam nie wiem o co chodzi mi chodzi pelna para , o 6 zwalnia do 7.1,dzisiaj pobralem 4gb i jeszcze chodzi emule u dzieci na 2 komp..
robson
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

"Dostępne środki" Wam na bieżąco pokazuje, czy się zatrzymało kilka dni temu?
derek
Użytkownik forum

Post autor: derek »

U mnie pokazuje na bieżąco
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Sam nie wiem o co chodzi mi chodzi pelna para , o 6 zwalnia do 7.1,dzisiaj pobralem 4gb i jeszcze chodzi emule u dzieci na 2 komp..
Limit masz wykorzystany i o 23 do 6 rano internet Ci przyśpiesza ?
piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piotrek2308 »

Mi np o tej godzinie idzie 1,9-2,2 Mbps, ale ja mam pokaźny limit.
fazzeerr
Użytkownik forum

ryba825 pisze:"Dostępne środki" Wam na bieżąco pokazuje, czy się zatrzymało kilka dni temu?
Mi tak jak wcześniej pisałem, zaczęło rosnąć po nałożeniu blokady. Miałem ~450MB, teraz jest ~1200MB.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Czyli nawala im system bilingowy. :) Pokazuje nam dobrze, ale system źle zlicza.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

ryba825 pisze:Czyli nawala im system bilingowy. Pokazuje nam dobrze, ale system źle zlicza.
Chwila... w takim razie problem u mnie wygląda w ten sposób, że system myślał, że nie wykorzystałem limitu, jednak po chwili "przypomniał sobie", że popełnił błąd i nałożył mi blokade, tak ?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Procio, możliwe, że wystąpił błąd, który wyłączył limit pewnej liczbie numerów. Od strony technicznej mogło się dużo rzeczy zdarzyć.
robert197456

Procio ,jak juz pisalem limit skonczyl sie 28 lipca ,i od tamtej pory od 23 do 6 chodzi mi pelna predkoscia 250 kb/s ,o 6 zwalnia do 7,1 kb/s ,kumpel tez ma bez limitu i sciaga z pelna predkoscia po 23,pewnie w orange jeszcze nie moga sie polapac z calym tym systemem i cos im sie wali ,samo to ze trzeba restartowac router to kpina,ale czego mozna sie spodziewac jesli jest to za darmo ,pewnie testuja jak to bedzie dzialac i jakie bedzie obciażenie sieci ,ludzie sciagaja na potege i system pewnie siada odcinajac najbardziej obciażone sieci
robson
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Nie wiem już sam... Chyba jednak nie ma co dalej gdybać, trzeba dzwonić do tego BOKu, doładuje tylko konto i zadzwonie, bo tak chyba niczego nie wywnioskujemy. Skoro raz działa, raz nie, jednemu działa, drugiemu nie. I weź tu człowieku zrozum :niepewny:

Jak zwykle jest nadzieja, że możesz dzisiaj... :roll:
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Mam wrażenie,że nie czytaliście regulaminu Szczęśliwych Godzin. Przecież wyraźnie jest napisane,że po przekroczeniu limitu SC nie działają :
15. W przypadku gdy Abonent przekroczy Limit przesyłania danych dostępny na numerze abonenckim i parametry techniczne transmisji zostaną obniżone, aby korzystać z Usługi z pełną prędkością transmisji Abonent powinien wykupić jeden z Dodatkowych Pakietów GB przywracających pełną prędkość transmisji. Zasady korzystania z Dodatkowych Pakietów GB określa regulamin tej usługi dostępny na www.orange.pl
Jeżeli komuś działają po limicie to tylko przez błąd systemu :)
fazzeerr
Użytkownik forum

Ja o tym pisałem od początku, ale skoro innym internet 'odtykał' się po 23 gdy przekroczyli limit, to człowiek myślał, że jakimś cudem u niego też przyśpieszy :] Nawet na samą logikę, ta usługa polega na tym, że nie ciągnie limitu w godzinach 23-6, a nie że w tych godzinach zawsze będzie szybki internet.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

bdkacz pisze:Mam wrażenie,że nie czytaliście regulaminu Szczęśliwych Godzin.
Czytałem regulamin, być może nie ten.. W każdym razie nie widziałem tego punktu, a czytałem go, hmm.. 3 razy ? :zdziwko:
fazzeerr
Użytkownik forum

http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 518997.pdf - tu regulamin w całości do przeczytania.

[ Dodano: 2011-08-21, 16:52 ]
I jak tam ? Ktoś czegoś się dowiedział ?

bdkacz oczywiście ma rację co do tego jak ta usługa działa. Mamy pewną pulę danych do wykorzystania, w trakcie których internet działa z pełną szybkością, jeżeli to wykorzystamy internet zwalnia. Natomiast jeżeli mamy usługę "Szczęśliwe Godziny", w godzinach 23-6 przesyłane dane nie są zliczane z naszej puli podstawowej.

Jeszcze dodam, że mi wczoraj w godzinach mniej więcej 22:50 - 23 : 50 internet chodził z prędkością nielimitowaną, dlaczego, to już nie mam pojęcia. :niepewny:

I jeszcze jedno pytanie mam, jest możliwość dokupienia limitu przez internet ? Sam jakoś nie mogę tego znaleźć w Orange-Online, ale może ktoś z was do tego doszedł ?
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

fazzeerr pisze: I jeszcze jedno pytanie mam, jest możliwość dokupienia limitu przez internet ? Sam jakoś nie mogę tego znaleźć w Orange-Online, ale może ktoś z was do tego doszedł ?
Teoretycznie powinno być w "Usługi" razem z SC,ale u mnie ani jednego ani drugiego tam nie ma :)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

bdkacz pisze:Teoretycznie powinno być w "Usługi" razem z SC,ale u mnie ani jednego ani drugiego tam nie ma :)
Dokładnie, w ogóle cała ta strona Orange to "śmiech na sali" już nie mówiąc o masakrycznie mulącym forum, którego i tak nikt znaleźć nie może. W sumie jak każdej innej rzeczy na ich stornie...
ODPOWIEDZ