Karta OF99 działa w 3G ale nie w CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LukeX
Stały użytkownik forum

Karta OF99 działa w 3G ale nie w CDMA

Post autor: LukeX »

Witam
Dziś skończył mi się limit i net jak orange obiecuje spowolinił strasznie ( dodatkowo usluga Szczęśliwe godziny również przestała obowiązywać co wg. mnie jest totalnym nieporozumieniem ) Moja dziewczyna ma tą samą taryfę lecz jak wybierała modem wzięła netbooka i ciągle używala go w sieci 3g lecz od jakiegoś czasu przestała korzystać z netu więc postanowiłem ze wezmę od niej samą karte i włożę do swojego axesstela. I tu problem , karta jest wykrywana , żąda PIN itp ale nie chce się połączyć .Gdzie tkwi problem czy do wymiany jest karta a może trzeba coś gdzieś aktywować?
Dziękuje i Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Karta OF99 działa w 3G ale nie w CDMA

Post autor: krystianb »

LukeX pisze:.Gdzie tkwi problem czy do wymiany jest karta a może trzeba coś gdzieś aktywować?
Jak stary jest ten sim? Może to nie jest jeszcze karta dualna?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
LukeX
Stały użytkownik forum

Karta sim została aktywowana w lutym.A wizualnie można stwierdzić że jest Dualna?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Pisze na niej SIM/R-UIM. (na małej lub dużej, z której została wyłamana)
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
*juliana*
Stały użytkownik forum

Post autor: *juliana* »

Na samej karcie może pisać tylko RUIM po cyfrach ( tak jest na mojej), na kopercie i na dużej plastikowej karcie SIM/R-UIM albo 3G/R-UIM. Karty dualne dają w zasadzie od taryfy OF39 jako standard i CDMA powinno być niemal od razu aktywowane razem z 3G.
Czy po zresetowaniu routera nadal nie łączy?
Aha, i jeszcze jedno. Moja wspaniała :cry: nowa karta 3G/R-UIM po wpisaniu PIN-u nie zawsze reaguje na " Połącz". Za to jak się nie klika w to Połącz to po jakimś czasie modem sam nawiązuje połączenie z internetem i wyświetla komunikat " Połączono". Tak się dzieje zarówno przez ethernet jak przez wi-fi . Poza tym lepiej to wszystko działa jak się najpierw pozwoli karcie nawiązać połączenie z routerem (widać na pasku zadań) a potem dopiero odpala Axess Managera.
Stara karta od OFP oczywiście wszystko robiła 2 razy szybciej.
LukeX
Stały użytkownik forum

Dziś opłacając rachunki w salonie orange, z ciekawości spytałem o tą sytuacje i... Pani na wstępie powiedziała że to nie powinno mnie dziwić po karta z OF pracuje w cdma ale tylko na modemach aduXXX a w axesstelu to jest inna oferta i to jest OF Pro i tamta karta współgra z axesstelem ... ja na taką odpowiedź ... :szok: :szok: :szok: i spytałem jak to możliwe że oba urządzienia przystosowanę są to CDMA a jedne karty działają na modemie a inne na axesstelu Pani z orange zaczęła się motać i mówi "wie Pan co jak Pan chce to ja zawołam kierownika i on z Panem porozmawia"... :zdziwko: Ok tak też się stało Pan "kierownik" najpierw przyznał mi rację że coś jest nie tak a potem jednak zaczął coś mówić że w ADU być może jest inne szyfrowanie niż w axesstelu ... :szok: Nie wie specjalistą nie jestem ale miałem wrażenie że o cdma wiedziałem więcej od nich. Może jednak mieli rację w co trudno uwierzyć.Do tej pory myślałem że podpisując umowe nna OF99 dostaje karte dualną pracującą 3g, cdma i to niezależnie od tego czy to modem adu czy router axesstela...

p.s.na końcu "kierownik" wręczył mi wizytówkę z numerem *900 do pomocy technicznej ...(opłata za min.1.50) :niepewny:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Trzeba było wziąć tą kartę sim i niech Ci pokarzą, że działa działa na anydacie.
Ostatnio zmieniony 2011-08-25, 19:20 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
LukeX
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Trzeba było wziąć tą kartę sim i niech Ci pokarzą, że działa działa na anydacie.
Zaproponowałem że przyniosę kartę w celu sprawdzenia , ale usłyszałem ,że to środek miasta i tu cdma nie łapie tylko 3g
*juliana*
Stały użytkownik forum

Post autor: *juliana* »

LukeX pisze:Do tej pory myślałem że podpisując umowe nna OF99 dostaje karte dualną pracującą 3g, cdma i to niezależnie od tego czy to modem adu czy router axesstela...
I dobrze myślałeś. W salonie pletli Ci bzdury. Może profil CDMA nie jest aktywowany prawidłowo na tej karcie.
ODPOWIEDZ