[Nordisk] TP-LINK MR3220 + Anydata 510l

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lechu1777
Obserwowany

[Nordisk] TP-LINK MR3220 + Anydata 510l

Post autor: lechu1777 »

Witam,

wyczytałem na forum, że bezproblemowy dla nordiska jest ruter TP-Link MR3220, więc i tak nabyłem, niestety nie ma on najmniejszej chęci działać :( Testowałem tak:
1) soft taki jak był -> czasem wykryło modem + zasięg, ale pisało, że nieznany status PIN, nie pobiera adresów
2) soft nowy z tplink.com -> czasem wykryło modem, ale rzadziej i ciągle connecting potem reset modemu się robił i tak w kółko, nie pobiera adresów
3) soft Gargoyle -> wpisuje wszystko jak nalezy 3G -> EVDO/CDMA -> login/pass cdma apn zostawiam co jest -> nic się nie dzieje, nie pobiera adresów

Pytanie co robić? Próbowałem podłączać z przedłużką modem, bez niej, na modemie świeci się zielona + pomarańczowa kontrolka. Zasięg jest na 100%, bez rutera śmiga elegancko.

wyczytałem tylko jedną rzecz -> potrzebny jest aktywny hub usb, ale czemu zatem wielu ludziom działa bez tego? Skąd się ten status 'działa bezproblemowo' musiał wziąć w końcu.
nitzsche
Początkujący użytkownik forum

Re: [Nordisk] TP-LINK MR3220 + Anydata 510l

Post autor: nitzsche »

taki objaw wystepuje jesli na modemie jest slaby zasieg, podaj dokladna lokalizacje gdzie jest zainstalowany.
lechu1777
Obserwowany

Modem jest 5-6km od stacji bazowej i bez rutera działa nawet w głębi domu, właściwie w całym domu jest zasięg choćby 1-2 kreski, a z ruterem w miejscu gdzie zwykle są 3-4 kreski nie łączy wcale. Świeci zielona dioda i gaśnie co jakiś czas i tak w kółko.

CZy jak chciałbym wrócić do oryginalnego softu to mam po prostu wskazać w Gargoyle oryginalny soft czy nie da się w ten sposób wrócić?

EDIT/

Temat poszedł bardzo dp przodu, ponieważ zapytałem na forum OpenWrt, udało mi sie zestawić połączenie, które działa. Generalnie geneza jest taka: modem łapie bardzo słaby sygnał po podłączeniu do routera(!), działa tylko w miejscu gdzie jest najsilniejszy sygnał (sprawdzone laptopem). Laptop + modem działa w całym domu, a przez router działa tylko w jednym miejscu, góra dwóch i pingi lecą górę. Pierwsza myśl - hub usb, za mały prąd dostaje od rutera. Nie mam aktywnego huba i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tego nie sprawdzę, ale czy może znacie kogoś z takim przypadkiem? CZy to może być realny problem?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ale czy może znacie kogoś z takim przypadkiem? CZy to może być realny problem?
Tak, zdecydowanie realny, mam zestawione połączenie CDMA Nordiska AntyDATA 510L + TP-Link MR-3420 z Gargoyle Open-Wrt, na działce-na co dzień nie mam dostępu do sprzętu, więc szczególnie mi zależało na niezawodności tego zestawu. Podczas 2-miesięcznych testów w Łodzi max.status poł. miał 36dni do manualnego rozłączenia-z tym że zasilałem go solidnym zasilaczem transformatorowym (PL), skutek uboczny taki że router osiągał temp.ok 50* (wcześniej miałem do niego podłączony modem Huawei E-1820, a on trochę łyka energii). Na działce też miałem przygotowany zastępczy zasilacz który mi zalegał od innego sprętu 12V/2.5A ale po podłączeniu go padł po kilku minutach i musiałem zastosować oryginalny. Przy full sygnale (podłączona antena zewnętrzna 14dB) potrafił utrzymać max. status poł. 3dni, router co prawda ledwie ciepły ale nie wyrabia z zasilaniem modemu-najlepszym rozwiązaniem jest dobry HUB z wydajnym zasilaniem i Plug and Play (cena 60-100zł) :) Ten modem mimo że nie ma objawów w postaci że jest gorący, potrzebuje trochę więcej energii niż jest w stanie dostarczyć mu router przez USB :cfaniak:
jareq
lechu1777
Obserwowany

jarek999 pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Rozumiem, dziękuje za pomoc, bardzo mi się to przydało :) Czy wystarczy hub usb z zasilaczem 5V 2A? Z tego co się przyjrzałem zwykle takie właśnie są w hubach 4-5 portowych. btw pozdrawiam Łódź, wczoraj testowałem w Łodzi, ale bez routera i zasięg był wszędzie gdzie byłem ;)
Ostatnio zmieniony 2011-08-21, 18:05 przez lechu1777, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Czy wystarczy hub usb z zasilaczem 5V 2A?
Tak, ja osobiście używam tego: http://allegro.pl/belkin-hub-4-port-z-z ... 22485.html , w komplecie ma zasilacz 5V/2.6A :)
jareq
nitzsche
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nitzsche »

na 99% to nie problem z zasilaniem, temat juz przerabialem. Anydata nie pobiera duzo prądu. Treba zamontowac antene i problem zniknie. Jeśli zasieg w modemie spada poniżej 20% to wtedy router resetuje połączenie z modem i zaczyna go identyfikowac od nowa, odcinany jest prąd od modemu,modem traci połączenie z siecia (gasnie zielona dioda).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

na 99% to nie problem z zasilaniem, temat juz przerabialem.
Też tak myślałem, ale jak zestawiłem fakty to wyszło zupełnie coś innego
Jeśli zasieg w modemie spada poniżej 20%
Przy podłączonej antenie i sygnale wg TP-Linka 100% mi tak głupiał- aczkolwiek te 2 czynniki są ze sobą powiązane-modem pobiera więcej energii przy problemach z zasięgiem :)
jareq
lechu1777
Obserwowany

Anydata wg Windowsa 7 zużywa 500mA, wydaje mi się to sporym prądem.
Tzn. tak pokazane jest w menadżerze urządzeń -> kontrolery usb -> USB Composite Device (to raczej modem, bo nic innego nie jest podłączone pod porty usb).

Co do anteny zewnętrznej to planuje wyprowadzenie pigtaila do anteny na dach, ale najpierw chciałbym być pewien przez rozwaleniem modemu, że router będzie się sprawował jak należy. To, że działa kiedy modem ma silny sygnał 5-6 kresek to 100% pewne i sprawdzone oraz to, że nie działa w miejscach z zasięgiem 2-4 kreski. Niestety na routerze nie mam siły sygnału, w Gargoyle jest taka opcja, ale pokazuje ciągle 0% -113dB nawet jak zasięg i połączenie jest.
Cezary
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezary »

Rozłącz się i połącz ponownie. Lub zainstaluj sobie 3ginfo będziesz miał na bieżąco poziom sygnału.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
ODPOWIEDZ