czy ktoś mi kradnie neta ??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
czy ktoś mi kradnie neta ??
Witam mam kolejny problem z moim netem akcja jest tego typu że gdzieś mi zmulił się net a jak wejde w ustawienia routera i wejde w liste mac adresow to są odziwo 2
jeden jest mój a w domu tylko jeden komputer jest więc drugi to pijawa czy co ?? poniżej zamieszczam fotkefotka

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: czy ktoś mi kradnie neta ??
Pokaz MAC WiFi twojego AP/routera. Dziwne jest ze liczba pakietow jest dla obu polaczen identyczna.
Nie pomagam na PW.
- zefel
- Stały użytkownik forum
To w ustawieniach routera masz funkcje zeby tylko komp z tym IP co podasz sie łączył i zaden inny komp nie bedzie mogł ci sie połaczyć z netem przez twój router.
-
wlasnie chyba sam siebie wprowqadzilem w blad bo ja wejde w opcje lan to wyswietla mi sie ten adres kurde a juz myslalem ale powiem ci ze czasem rozbieznosci sa ogromne
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Filtrowanie IP jest kiepskim pomyslem.zefel pisze: zeby tylko komp z tym IP co podasz sie łączył
Filtrowanie MAC routera jest jeszcze gorszym pomyslem, zazwyczaj pomaga tylko reset.
Nastepnym razem zwroc uwage na "Status"kamil20 pisze:sam siebie wprowqadzilem w blad

Nie pomagam na PW.
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Maclookup pokazuje po adresach mac:
54:E6:FC:E9:6A:22 = TP LINK
48:5D:60:F4:18:66 = Azurewave Technologies, Inc.
Twoje ?
54:E6:FC:E9:6A:22 = TP LINK
48:5D:60:F4:18:66 = Azurewave Technologies, Inc.
Twoje ?
-
- Użytkownik forum
Nikt Ci nie kradnie, AP-UP to oznaczenie i adres mac routera. (Access Point UP).
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Filtrowanie MAC w połączeniu z zabezpieczeniem WPA2 jest bardzo dobrym pomysłem. Oczywiście, MAC zawsze można wychwycić ale kiedy ma się sieć zabezpieczoną WPA2 jest to bardzo trudne, żeby nie powiedzieć wręcz niemożliwe.key pisze:Filtrowanie MAC routera jest jeszcze gorszym pomyslem
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- wojteks
- *** Administrator ***
Przy szyfrowaniu WPA2 filtr MAC jest zbędny.przewaks pisze:Filtrowanie MAC w połączeniu z zabezpieczeniem WPA2 jest bardzo dobrym pomysłem.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To po co filtr MAC?przewaks pisze:ale kiedy ma się sieć zabezpieczoną WPA2 jest to bardzo trudne, żeby nie powiedzieć wręcz niemożliwe.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie ma takich zabezpieczeń których nie sposób złamać (firma Sony przekonała się o tym dobitnie z usługą PlayStation Network). Zabezpieczenia muszą być racjonalne-jeżeli mieszkam w domku jednorodzinnym i moja sieć WiFi ma zasięg parę metrów wokół niego to wystarczy kontrola MAC-ków w zupełności, jak w bloku to przyda się szyfrowanieMAC zawsze można wychwycić ale kiedy ma się sieć zabezpieczoną WPA2 jest to bardzo trudne, żeby nie powiedzieć wręcz niemożliwe.

jareq
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Trochę co innego niż WiFi.jarek999 pisze:firma Sony przekonała się o tym dobitnie z usługą PlayStation Network
Tylko gdzie tu racjonalizm, jeśli ustawienie WPA2 jest o wiele mniej pracochłonne a wielokrotnie skuteczniejsze?jarek999 pisze:Zabezpieczenia muszą być racjonalne-jeżeli mieszkam w domku jednorodzinnym i moja sieć WiFi ma zasięg parę metrów wokół niego to wystarczy kontrola MAC-ków w zupełności,
Nie ma zalet filtra MAC.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na co skuteczne? Jeżeli używamy narzędzia to do jakiegoś celu-musi być ktoś zainteresowany aby włamać się do naszej sieci, a szyfrowanie też nie raz ma skutki uboczne i powoduje problemy w komunikacji. Dla przykładu w USA 3/4 użytkowników nie stosuje żadnych zabezpieczeń-larum na ten temat było nie raz i co komputery przestały działać w stanach? Już miał być efekt roku 2000o wiele mniej pracochłonne a wielokrotnie skuteczniejsze?

jareq
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na domorosłych "włamywaczy".jarek999 pisze:Na co skuteczne?
Cel jest jeden obu.jarek999 pisze:Jeżeli używamy narzędzia to do jakiegoś celu
Poważnie? Jakie?jarek999 pisze:a szyfrowanie też nie raz ma skutki uboczne i powoduje problemy w komunikacji.
Tak. I twierdzi, że keczup i frytki to warzywa w posiłku.jarek999 pisze:Dla przykładu w USA 3/4 użytkowników nie stosuje żadnych zabezpieczeń
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z takim poziomem argumentów trudno nawiązać dialog,pass.I twierdzi, że keczup i frytki to warzywa w posiłku.
jareq
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Związek z dyskusją na tym samym poziomie.jarek999 pisze:Z takim poziomem argumentów trudno nawiązać dialog
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie wystarczy.jarek999 pisze:jeżeli mieszkam w domku jednorodzinnym i moja sieć WiFi ma zasięg parę metrów wokół niego to wystarczy kontrola MAC-ków w zupełności
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy dla spokojności nieświadomego "administratora" tejże sieci. Dla amatora cudzego internetu to żadna przeszkoda. Nawet przy zasięgu z domowego routera, no chyba że nie ma się sąsiadów w promieniu kilkuset metrów i dookoła ma się zasieki z drutu kolczastego żeby nikt się nie zbliżył na wystarczającą odległość.wojteks pisze:Nie wystarczy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
ahaa czyli jest ok , uffff to wielkie dzieki za pomoc