Problem z konfiguracją routera TP-LINK WR543G jako AP client

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bm1209
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracją routera TP-LINK WR543G jako AP client

Post autor: bm1209 »

Witam,
Na początku chciałem zaznaczyć, że mało orientuję się w konfiguracji sieci bezprzewodowych, więc jeśli bym wypisywał jakieś glupoty to z góry przepraszam. Mój problem wygląda nastepująco:
Mam w domu sieć bezprzewodową, posiadam też telewizor, który ma możliwość łączenia się z Internetem. Zamiast kupować drogi adapter USB, pomyślałem, że będę mógł tv podłączyć do neta za pośrednictwem routera, który pracowałby w trybie AP client. Napotkałem jednak problemy przy konfiguracji routera. Ale od początku:
W zakładce "site survey" jest widoczna sieć z którą chcę się połączyć (załącznik 1). Kliknąłem na connect, ustawiłem zabezpieczenia typu WPA2-PSK i wpisałem hasło sieci bezprzewodowej (załącznik 2) (nie wiem też, dlaczego okno wyboru regionu jest niedostępne.
Status routera po tych zmianach wygląda następująco (załącznik 3 i 4).
Na tym etapie się zawiesiłem i nie wiem co mam dalej zrobić. Próbowałem podłączyć tak skonfigurowany router do tv ale oczywiście nie łapie neta.
Bardzo proszę o pomoc, za którą z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z konfiguracją routera TP-LINK WR543G jako AP client

Post autor: wojteks »

bm1209 pisze:nie wiem też, dlaczego okno wyboru regionu jest niedostępne.
W trybie Client tak ma być.

Zmień IP WR543G po stronie LAN na 10.0.0.1 (od teraz to będzie adres do logowania się do WR543G).
Nie pomagam na PW!
bm1209
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem z konfiguracją routera TP-LINK WR543G jako AP client

Post autor: bm1209 »

Dzięki wielkie, już wszystko działa. Sam bym nigdy na to nie wpadł:)
ODPOWIEDZ