Podział internetu radiowego na kabel + wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Podział internetu radiowego na kabel + wifi
Witam, od razu zaznaczam że jestem zielony w tej kwestii i dlatego piszę być może rzeczy bez znaczenia, być może ważne. Otóż chciałbym podzielić internet (łącze 4mbs) na dwa komputery. Bezprzewodowo laptop + komputer stacjonarny przewodowo. Mój ISP stosuje jakieś dziwne zabezpieczenia , i pierwszy lepszy przyniesiony router niestety nie działa.
Wygląda to tak.
Na dachu antena do odbioru z nadajnika 1 km dalej, kabelek idzie do mojego pokoju, wchodzi do czegoś co nazywa się adapter ac/ad , z drugiej strony wychodzi i idzie do komputera.
Wszystko było by piękne , gdyby nie to że wystarczy podłączyć kabelek do innego komputera i za nic nie działa. A co dopiero zrobić na dwa... adres IP też mam jakiś dziwny 192.168.10.2 i jakaś maska podsieci DHCP.
Pytanie: czy w ogóle da się to zrobić, jak da który router (możliwie prosty i nie drogi) kupić?
Wygląda to tak.
Na dachu antena do odbioru z nadajnika 1 km dalej, kabelek idzie do mojego pokoju, wchodzi do czegoś co nazywa się adapter ac/ad , z drugiej strony wychodzi i idzie do komputera.
Wszystko było by piękne , gdyby nie to że wystarczy podłączyć kabelek do innego komputera i za nic nie działa. A co dopiero zrobić na dwa... adres IP też mam jakiś dziwny 192.168.10.2 i jakaś maska podsieci DHCP.
Pytanie: czy w ogóle da się to zrobić, jak da który router (możliwie prosty i nie drogi) kupić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Podział internetu radiowego na kabel + wifi
Powinno się dać.uzdi pisze: czy w ogóle da się to zrobić,
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>, <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> a może masz PPPoE?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
TTL w zależności od witryny którą pinguje raz 45, raz 241...
Wygląda na to że dostawca filtruje MAC.
PPPoE przeczytałem, rozumiem że jak coś takiego stosuje to nic się nie da zrobić? Można jakoś to zbadać?
Wygląda na to że dostawca filtruje MAC.
PPPoE przeczytałem, rozumiem że jak coś takiego stosuje to nic się nie da zrobić? Można jakoś to zbadać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Prawie każdy router ma klonowanie MAC. Sprawdź podłączając inny komputer kablem czy działa internet.uzdi pisze: rozumiem że jak coś takiego stosuje to nic się nie da zrobić?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Na innym komputerze nie działa.
- wojteks
- *** Administrator ***
To potwierdza zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>. Jak już pisałem prawie każdy router ma klonowanie MAC co powinno rozwiązać problem podziału internetu.uzdi pisze:Na innym komputerze nie działa.
Ovislink WL1600GL albo tani Tp-Link WR340G jeżeli nie potrzebujesz żadnych dodatkowych funkcji.jak da który router (możliwie prosty i nie drogi) kupić?
Nie pomagam na PW!