Specyficzna konfiguracja Windows Server 2003

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Specyficzna konfiguracja Windows Server 2003

Post autor: ygreko »

Mam w domu małą sieć domową, gdzie jednym z elementów jest serwer Windows Home Server, gdzie przetrzymuję zdjęcia z wakacji, muzykę, mam kawałek inteligentnego domu wystawionego na zewnątrz itd. Serwer ten oparty jest o Windows Server 2003.
Jest on oczywiście podłączony do domowej sieci lokalnej, która to sieć podłączona jest do routera Cyfrowego Polsatu. Chciałbym zrobić tak, aby z jednej strony zachować funkcjonalność dostępu serwera do tej sieci a z drugiej strony, aby tenże serwer komunikował się z internetem nie przez router CP, tylko przez modem z darmowym internetem od aero2, na USB.
Mam przećwiczone ponowne łączenie się z darmowym netem przez autoconnect, po kilku dniach prób wyraźnie widać, że net jest z małymi przerwami.

Jak skonfigurować Windows Server aby korzystał z netu przez USB a nie sieć lokalną?
Oczywiście chodzi o zmniejszenie obciążenia łącza od Cyfrowego Polsatu, gdzie limit jest żałośnie mały...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Specyficzna konfiguracja Windows Server 2003

Post autor: Jo_gurt »

ygreko pisze:Jak skonfigurować Windows Server aby korzystał z netu przez USB a nie sieć lokalną?
Ustaw trasę domyślną przez interfejs Aero2. (polecenie route delete i route add)
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Specyficzna konfiguracja Windows Server 2003

Post autor: ygreko »

Jo_gurt pisze: Ustaw trasę domyślną przez interfejs Aero2. (polecenie route delete i route add)
Dzięki - zdoktoryzuję się z tego polecenia, a tymczasem poszło łatwiej niż się spodziewałem - po prostu po połączeniu się z Aero2 ten interfejs stał się domyślny i tyle. A z drugiej strony adresacja w sieci lokalnej działa jak trzeba :).
ODPOWIEDZ