Domowa sieć pomoc w doborze sprzętu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dzej
Początkujący użytkownik forum

Domowa sieć pomoc w doborze sprzętu

Post autor: dzej »

Witam

mam w domu sieć w której sygnał z modemu dawany jest do routera(TL-WR543G) ten przesyla go dalej na dom a chcialbym zrobic tak zeby dawal sygnal do ( apclient/repeater/router ?) ktory dałby dalej sygnał po wi fi i zarazem po kablu do tv

ktore urządzenie będzie mogło odebrać sygnał po wifi i puścić go dalej po wi fi i jednocześnie po kablu ?

czy np TL-WA801ND sie nadaje do tego ?

pozdrawiam

rys:
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Domowa sieć pomoc w doborze sprzętu

Post autor: wojteks »

dzej pisze:ktore urządzenie będzie mogło odebrać sygnał po wifi i puścić go dalej po wi fi i jednocześnie po kablu
Ovislink G.Duo a druga znana mi opcja która może zadziała to Ovislink WL5460APv2.
Nie pomagam na PW!
dzej

dzieki za podpowiedz ;)

a cos z tp linka ? albo ten model ktory napisalem ? ;>
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ktore urządzenie będzie mogło odebrać sygnał po wifi i puścić go dalej po wi fi i jednocześnie po kablu ?

czy np TL-WA801ND sie nadaje do tego ?
Ile możesz wydać na ten cel? Jaka jest prędkość łącza internetowego? Co będziesz robił w swojej sieci-do jakich celów używał sprzętu? :)
jareq
dzej

no tak chcialem sie w 150 zmiescic ;) prędkości dzień/noc 8 Mb/s/24 Mb/s
komp na ktorym ściagam itd mam bezpośrednio kablem podłączony do pierwszego routera
a ten ktory mialby byc pod tv i dalej rozsylac wi fi to do stron internetowych i serwera DLNA to tv czyli filmy zdjecia muza miedzy tv a komputerem po sieci
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Szybkie łącze i spore masz oczekiwania-do tego celu bdb wyborem byłby Netgear 3500L i Tomato zainstalowane na nim http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-rout ... 13789.html :)
jareq
dzej

ciekawa propozycja w dobrej cenie ;) po prostu sie tak troche uparlem na tp linka bo mam juz dlugo i jestem zadowolony, netgear tez mi sie niezle spisywal kiedys ale padl i trzeba bylo wymienic na dlinka ktory byl totalnym nieporozumieniem chociaz zawsze uwazalem ze jest to dobra firma. Generalnie chodzi mi jakie tryby pracy musi miec router zeby mi to dzialalo tak jak chce ;p bo w sklepach mnostwo modeli i cenowo tez bardzo roznie.
no zainwestowałem w tv sony i ma troche bajerow dlatego chcialem wykorzystac w pelni ;p
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dzej pisze:dalej rozsylac wi fi to do stron internetowych i serwera DLNA to tv czyli
Do tego zastosowania to tylko kabel.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

no zainwestowałem w tv sony i ma troche bajerow dlatego chcialem wykorzystac w pelni
Do takich celów świetnie się 3500L nadaje lub TP-Link TL-WR1043ND i Open-Wrt Gargoyle ;)
jareq
dzej

No dzieki dzieki chlopaki, a wojteks powiedz mi predkosc po sieci bedzie za slaba dla tv? Teraz mam tak zrobione ze moj router jest w trybie ap client i zbiera wi fi z dlinka i daje kablem na tv i tak dziala calkiem niezle. Ale dlink mnie denerwuje swoim zasiegiem i dlatego chcialem wywalic w ogole dlinka, zastapic go tym tp linkiem no i kupic cos co polecicie ;p

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-23, 20:56 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Poprawa słownictwa :nienie:
Ostatnio zmieniony 2011-08-23, 19:56 przez dzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

dzej pisze:swoim zasiegiem
Akurat moc nadawania określają normy i żadne urządzenie nie będzie mocniejsze niż 100mW, masz widać za dużo za grubych ścian.

I popraw to co jest przed cytatem bo to nie podwórko jest. Jeszcze jeden taki post i odbierzemy Ci prawo głosu na forum.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dzej

rozumiem dlatego wykropkowałem niecenzuralne okreslenie ;)) No mam troche ścian ale dla porównania jak w tym samym miejscu co DLink postawie TPlinka to zasieg w domu jest o wiele lepszy i juz nie mowie tu tylko o tym jak mi pokazuje na komputerze czy tam telefonie ile jest kresek zasiegu ale widze po dzialaniu internetu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dzej pisze:a wojteks powiedz mi predkosc po sieci bedzie za slaba dla tv?
Może i nie ale skoro piszesz o serwerze po WiFi i że masz łącze 24Mbps to WiFi 802.11g będzie stanowczo za słabe.
Nie pomagam na PW!
dzej

tzn powiem Ci szczerze ze dokladnie nie wiem jak to cale DLNA nalezy skonfigurowac ;p ale czytalem wlasnie ze to jest jako serwer dlatego tak napisalem w kazdym razie i tak bardzo wszyscy pomogli jak kupie i wszystko skonfiguruje to dam znac jak poszlo prosilbym tylko jeszcze kogos żeby napisał te tryby jakich musze szukac ;) i dzieki za konkretne propozycje zajrze do sklepow jak to wyglada i cos wybiore ;)
ODPOWIEDZ