Wzmocnienie sygnału w budynku mieszkalnym

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
oneshot
Początkujący użytkownik forum

Wzmocnienie sygnału w budynku mieszkalnym

Post autor: oneshot »

Na początek mapka z lokalizacja:
MAPA
Moje pytanie brzmi, w jaki najlepszy sposob wzmocnic sygnal gsm w budynku znajdyjacym sie w tym punkcie? (trzeba wlaczyc widok satelity, budynek z niebieskim autem po prawej)

Budynek jest na 50 rodzin, 5-cio kondygnacyjny - parter + 4 pietra.
Generalnie sygnal umozliwiajacy dzwonienie znajduje sie na scianie od strony lotniska - 2,3 kreski na balkonie, tel samsung s3310, 2-3m w glab mieszkania do utraty zasiegu.
Istotne tez jest wzmocnienie pasma e-gsm (play).

Czy do rozwiazania problemu wystarczalby odpowiednio mocny repeater gsm (880-960)?
Co do kosztow to mozliwie jak najtaniej. Ale przyjmijmy ze do 3tys zł.

Ps. Przejscie mieszkancow na t-mobile odpada.
Ps2. Czy wzmacniacz/repeater postawiony przez operatora dziala tylko na jego siec?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-08-25, 16:51 przez oneshot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Wzmocnienie sygnału w budynku mieszkalnym

Post autor: pogodabartek »

Do tego potrzeba takie coś:

http://www.dipol.com.pl/oferta-repeater ... m,4384.htm

i antenę:

http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7028.htm

najlepiej wziąć bez kabla lub kabel zakupić i zamienić na inny lepszy jakościowo na pasmo 900Mhz u nich lub w jakimś oddziale. Ja tak zrobiłem we Wrocławiu z kablem i końcówkami i sam je zamiast zacisnąć to polutowałem i to na 13metrach kabla działa, na pseudo wzmacniaczu gsm AT-400 gdzie nie posiada on homologacji i certyfikatu,a w domu u kuzyn ana wsi było 0-1kreska czasem i musieli biegać na balkon lub do ogrodu,a teraz w całym domu jest od 3-5kresek zasięgu z W3

Na stronie dipola są schematy co zakupić i jak to wszystko zrobić,a co do dokładnego ustawienia anteny na nadajnik gsm posłużyłem się modemem sierra wireless 307 usb który przełączyłem na pasmo gsm-EDGE i działa aż miło.

Ustawianie polegało na obracaniu delikatnym anteny co 1cm w różne strony i odczekiwaniu ok 5-10sekund na wskazanie aplikacji sierra weatcher,a uzyskana jak najmniejsza wartość została pozostawiona,a najlepiej ustawiać na włączonym internecie i najlepiej radiu internetowym,które gra w tle.

Do ustawienia anteny względem nadajnika potrzeba modem sierra wireless 307 usb w trybie EDGE,później konektor modem czyli trybie EDGE http://welcom.pl/p/pl/356/konektor+ante ... 7-309.html

Później kabel ok 0,5m z jednej strony wtyk Nż i fme i kabel antenowy z antena ATK20 i całość się ustawia dziecinnie prosto na jak najmniejsze wartości -dBm

Czyli tak antenę z kablem na dach wycelować musimy na nadajnik,później repeater gsm do budynku i przykręcamy do niego antenę do tego dodajemy rozgałęźnik i ok 3-4 anteny wewnętrzne,wszystko na jak najlepszym kablu-jak najlepsze parametry i jak najkrótsze długości odpowiednie rozmieszczenie po całym budynku,później zasilanie do tego podpinamy i gotowe-cieszymy się zasięgiem w budynku.

Całość powinni podpowiedzieć pracownicy sklepu dipol,a tu są oddziały:
http://www.dipol.com.pl/adresy_telefony ... u_m300.htm

zdjęcie złączki konektor/modem/kabel poniżej

kabel im krótszy tym lepiej mniejsze straty proponowane długości to do 10m,a J amiałem 13m.
proponuję wam antene ATK bo chodzi wam tylko o sygnał gsm a do środk abudynku polecana ze strony wewnetrzna jest antena dookólna,której mozn akupić np3szt lub 4

http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... 741001.htm

i rozdzielić ten sygnał po całym busynku jakims rozgałęźnikiem.

[ Dodano: 2011-08-25, 20:22 ]
oneshot pisze:Na początek mapka z lokalizacja:
MAPA
Moje pytanie brzmi, w jaki najlepszy sposob wzmocnic sygnal gsm w budynku znajdyjacym sie w tym punkcie? (trzeba wlaczyc widok satelity, budynek z niebieskim autem po prawej)

Generalnie sygnal umozliwiajacy dzwonienie znajduje sie na scianie od strony lotniska - 2,3 kreski na balkonie, tel samsung s3310, 2-3m w glab mieszkania do utraty zasiegu.

Czy do rozwiazania problemu wystarczalby odpowiednio mocny repeater gsm (880-960)?

Ps2. Czy wzmacniacz/repeater postawiony przez operatora dziala tylko na jego siec?
Pozdrawiam.
Mocny repeater to chyba byłby ten najdrozszy do 1200m2

Nie spotkałem się by operator stawiał repeatery gsm dla mieszkańców.

Jak postawi się repeater gsm najlepiej jak najmocniejszy i lepiej juz kupic gsm/ums/3G a jak stawiałem wynalazek AT-400 z allegro u kuzyna to wzmacnia on wsystkich operatorów.

W tej sytuacji widzę ze to koszt ok 60zł na mieszkańca ale skoro trzeba samo gsm to wystarczy to co opisałem i jeszcze ten rozgałęźnik http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_gsm ... _A6813.htm i dać 3 anteny wewnętrzne na parterze 1, na 2 piętrze druga i na na 4-rtym trzecia.

Sam koszt wszystkiego bez kabli do rozgałęźnika i później od niego do anten wewnętrznych to PLN
3150,74

A koszt montażu to nie wiem,ale mozna to samemu zrobic,bo ja się bawiłem tak o dla zabawy i udało mi się,a nie licze kosztu złączki do konektora i modemu za 215zl.(307USB)

[ Dodano: 2011-08-25, 20:23 ]
oneshot pisze:Na początek mapka z lokalizacja:
MAPA

Pozdrawiam.
Mocny repeater to chyba byłby ten najdrozszy do 1200m2

Nie spotkałem się by operator stawiał repeatery gsm dla mieszkańców.

Jak postawi się repeater gsm najlepiej jak najmocniejszy i lepiej juz kupic gsm/ums/3G a jak stawiałem wynalazek AT-400 z allegro u kuzyna to wzmacnia on wsystkich operatorów.

W tej sytuacji widzę ze to koszt ok 60zł na mieszkańca ale skoro trzeba samo gsm to wystarczy to co opisałem i jeszcze ten rozgałęźnik http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_gsm ... _A6813.htm i dać 3 anteny wewnętrzne na parterze 1, na 2 piętrze druga i na na 4-rtym trzecia.

Sam koszt wszystkiego bez kabli do rozgałęźnika i później od niego do anten wewnętrznych to PLN
3150,74

A koszt montażu to nie wiem,ale mozna to samemu zrobic,bo ja się bawiłem tak o dla zabawy i udało mi się,a nie licze kosztu złączki do konektora i modemu za 215zl.(307USB)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pogodabartek pisze:Do ustawienia anteny względem nadajnika potrzeba modem sierra wireless 307 usb w trybie EDGE,
To można zrobić dowolnym modemem z gniazdem antenowym i konektorem do anteny.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

wojteks pisze:
pogodabartek pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To można zrobić dowolnym modemem z gniazdem antenowym i konektorem do anteny.
Tak wiem wojteks,ale na huawei e372 zwiesił mi on komputer do tego stopnia,że nic nie dało się zrobić i na stałę musiałem wyłącznik przytrzymać a huawei źle pokazywał -dBm więc po tym incydencie nie ufam mu już po prostu i wole 307 usb która reagowała w czasie 5-10sekund od momentu ruszenia anteny,a co do reszty to się wypowiedz,czy mam trochę racji bo mogę się mylić.

Dla mnie 307 okazała się najlepszym najbardziej stabilnym modemem jaki kiedykolwiek miałem i dokładnie się wg niej ustawi antenę i będzie to działać,bo tak zrobiłem na wsi u kuzyna,a kiedyś jak tam,będę to podeślę fotki jak je zrobię.

Wg. tego co pokazują na stronie dipola,to to wszystko łatwe jest tylko te metry kabli między piętrami mogą psuć wszystko,a wtedy wg mojego zdania wzmacniacz z rozdzielaczem by trzeba było dać w okolicy 2piętra i wtedy równomiernie te kable rozprowadzić w równych odcinkach,ale kabel do anteny będzie wtedy mega długi i będzi e mieć przez to duże straty w sygnale plus te złącze Nm

A jakbyśmy wzmacniacz dali na 4rtym piętrze to wtedy mamy małe straty na odcinku antena/kabel/repeater-wzmacniacz( bo krótki kabel,a antena na dachu bloku) ale za to będą duże straty na kablu który prowadziłby sygnał do anteny wewnetrznej na parterze i 2gim piętrze-z rozdzielacza-najgorzej parter.

Popraw mnie proszę jeśli się mylę.

A może jest takie urządzenie-rozdzielacz ze wzmocnieniem sygnału na rozdzieleniu ??

Wtedy można dowolne kombinacje robić od 4rtego piętra w dół,tylko te długości kabla to masakra wg. mnie liczmy,że jedno piętro ma 3metry to kabel na parter od 4rtego pietra byłby w granicy 12-15metrów-zalezy jak nisko umieścimy repeater-wzmacniacz na tym 4rtym piętrze i najlepiej po środku bloku by pociągnąć kable w dół bloku od tego 4rtego piętra.

Można przyjąć,że kabel od anteny do wzmacniacza-na to 4rte piętro to mógłby być z dachu 8metrów,a później od wzmacniacza do rozdzielacza na drugie piętro kolejne 6-8metrów i wtedy równomiernie się rozprowadzi sygnał na cały blok w odpowiednich równych stratach.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-27, 23:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-27, 22:25 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pogodabartek pisze:a co do reszty to się wypowiedz
Trudno się wypowiadać na nieznane tematy.
Nie pomagam na PW!
oneshot
Początkujący użytkownik forum

Post autor: oneshot »

Dziekuje za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ