Kilka pytań związanych z budową linku radiowego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kilka pytań związanych z budową linku radiowego
Witam.
Chcę zbudować linka radiowego między blokami. Odległość około 1km, bardzo dobra widoczność. Jako sprzęty do budowy mostu lub połączenia AP/AP Client wykorzystam airlive wla-5000ap. W okolicy umiejscowienia anten pracuje dość dużo stacji na 2,4GHz. Jak wygląda sytuacja na 5GHz nie wiem bo nie jeszcze nie posiadam anteny na 5GHz ale podejrzewam że ruch jest dużo mniejszy niż na 2,4GHz.
Mam kilka pytań.
1. Zakładając że pada gęsty deszcz, śnieg link na której częstotliwości będzie bardziej stabilny ?
2. Jeżeli u klienta umieszczę AP w hermetycznej obudowie razem z anteną i zasilę po skrętce to:
a) czy do ochrony portów Lan w AP i w routerze w domu przed indukowaniem się napięcia podczas wyładowań burzowych muszę stosować coś w stylu Filtr NetProtector PoE lub Dbii SafeSurge po obu stronach kabla Lan czy wystarczy tylko po jednej stronie np przy AP ?
b) jak rozwiązać sprawę obniżania się temperatury w puszce z AP podczas zimy bo AP wla-5000ap ma temperaturę pracy 0-60 °C ?
3. Jak to jest z DD-WRT do wla-5000ap. Jak go wgram to czy AP zablokuje się kiedyś z powodu nie wykupienia licencji na DD-WRT i czy po rezygnacji z DD-WRT mogę bezproblemowo wrócić do oryginalnego firmware AirLive ?
4. Czy używane panele firm Netus, Bestpartner, Elboxrf sa coś warte ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Chcę zbudować linka radiowego między blokami. Odległość około 1km, bardzo dobra widoczność. Jako sprzęty do budowy mostu lub połączenia AP/AP Client wykorzystam airlive wla-5000ap. W okolicy umiejscowienia anten pracuje dość dużo stacji na 2,4GHz. Jak wygląda sytuacja na 5GHz nie wiem bo nie jeszcze nie posiadam anteny na 5GHz ale podejrzewam że ruch jest dużo mniejszy niż na 2,4GHz.
Mam kilka pytań.
1. Zakładając że pada gęsty deszcz, śnieg link na której częstotliwości będzie bardziej stabilny ?
2. Jeżeli u klienta umieszczę AP w hermetycznej obudowie razem z anteną i zasilę po skrętce to:
a) czy do ochrony portów Lan w AP i w routerze w domu przed indukowaniem się napięcia podczas wyładowań burzowych muszę stosować coś w stylu Filtr NetProtector PoE lub Dbii SafeSurge po obu stronach kabla Lan czy wystarczy tylko po jednej stronie np przy AP ?
b) jak rozwiązać sprawę obniżania się temperatury w puszce z AP podczas zimy bo AP wla-5000ap ma temperaturę pracy 0-60 °C ?
3. Jak to jest z DD-WRT do wla-5000ap. Jak go wgram to czy AP zablokuje się kiedyś z powodu nie wykupienia licencji na DD-WRT i czy po rezygnacji z DD-WRT mogę bezproblemowo wrócić do oryginalnego firmware AirLive ?
4. Czy używane panele firm Netus, Bestpartner, Elboxrf sa coś warte ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Kilka pytań związanych z budową linku radiowego
Ad 1) Teoretycznie 2,4GHz.
Ad 2a) Teoretycznie po jednej. W praktyce - nie zabezpieczysz się.
Ad 2b) Sam się ogrzeje. Raczej nie ma z tym problemów.
Ad 3) Nie znam DD-WRT, tu nie pomogę.
Ad 4) Trzeba by je obejrzeć. Nówki są niezłe, ale trzeba się przyjrzeć czy się nie rozhermetyzowały, nie pozaciekały lub nie popękały.
Ad 2a) Teoretycznie po jednej. W praktyce - nie zabezpieczysz się.
Ad 2b) Sam się ogrzeje. Raczej nie ma z tym problemów.
Ad 3) Nie znam DD-WRT, tu nie pomogę.
Ad 4) Trzeba by je obejrzeć. Nówki są niezłe, ale trzeba się przyjrzeć czy się nie rozhermetyzowały, nie pozaciekały lub nie popękały.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Korzystam z takiego rozwiązania już 3lata na 5GHz i nigdy nie miałem z tym problemu.1. Zakładając że pada gęsty deszcz, śnieg link na której częstotliwości będzie bardziej stabilny ?
Są gotowe zasilacze z takim zabezpieczeniem ale ten sprzęt jest zasilany 5V czyli jedno z tych rozwiązań NetProtector PoE lub Dbii SafeSurgestosować coś w stylu Filtr NetProtector PoE lub Dbii SafeSurge po obu stronach kabla Lan czy wystarczy tylko po jednej stronie np przy AP ?
Z tym to nie będzie żadnego problemu jw , będzie inny-zasilanie AP po ethernecie, przy 5m>kabla będzie potrzebny stabilizator-adapterjak rozwiązać sprawę obniżania się temperatury w puszce z AP podczas zimy bo AP wla-5000ap ma temperaturę pracy 0-60 °C ?
Bez licencji będzie to tylko wersja testowa do 24h, nic nie zapiszesz w pamięci flesh, to oprogramowanie ma problemy ze stabilnością, powrót jest możliwy jest instrukcja na serwerze DD-WRT i Airlive.com3. Jak to jest z DD-WRT do wla-5000ap. Jak go wgram to czy AP zablokuje się kiedyś z powodu nie wykupienia licencji na DD-WRT i czy po rezygnacji z DD-WRT mogę bezproblemowo wrócić do oryginalnego firmware AirLive ?
Te są dobre, Marsy, czy nie jepiej kupić gotowe 2-zestawy typu Nano-Station? http://www.ubnt.com/Elboxrf

jareq
-
Witajcie i dzieki za odpowiedzi.
Wiecie ja chce to zbudowac jak najtaniej, zreszta sam bede tylko korzystal z tego linka wiec nie chce mocno zaszales z sprzetem z powodu ograniczonego budzetu.
Chcialbym zapytac jeszcze o anteny.
Czy uzywane sprzedawane na wiadomym portalu aukcyjnym sa wporzadku czy sa to sprzety w stylu "chce sie tego jak najszybciej pozbyc i szukam frajera ktory to kupi" ?
Pozdrawiam.
Wiecie ja chce to zbudowac jak najtaniej, zreszta sam bede tylko korzystal z tego linka wiec nie chce mocno zaszales z sprzetem z powodu ograniczonego budzetu.
Chcialbym zapytac jeszcze o anteny.
Czy uzywane sprzedawane na wiadomym portalu aukcyjnym sa wporzadku czy sa to sprzety w stylu "chce sie tego jak najszybciej pozbyc i szukam frajera ktory to kupi" ?
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie zgadniemy. Każda aukcja może być inna.wilkolaski pisze:Czy uzywane sprzedawane na wiadomym portalu aukcyjnym sa wporzadku czy sa to sprzety w stylu "chce sie tego jak najszybciej pozbyc i szukam frajera ktory to kupi" ?
-
Witajcie.
Rzucilem temat tez na innym forum. Otrzymalem kilka odpowiedzi i chcialbym to teraz zebrac w calosc. Dajcie znac czy to co napisze bedzie dorbe.
Witajcie.
Potrzebuje dwa zestawy AP w puszce hermetycznej razem z antena z zasilanie po skretce FTP firmy MADEX.
Samo AP jest zasilane zasilaczem 5V 2A. Jeden z zestawow bedzie mial skretke o dlugosci okolo 15m. Zasilic ten zestaw zasilaczem na wyzsze napiecie i w puszce z AP dac przetwornice obnizajaca napiecie do 5V czy na takiej dlugosci skretki nie bedzie az tak duzy spadek napiecia ze bedzie go mozna zasilic z zasilacza 5V 2A. Drugi zestaw bedzie podlaczany skretka max 2m wiec tu nie bedzie problemu.
Mam jeszcze pytanie o zestaw puszki hermetycznej z zintegrowana antena np z linku ponizej
AntenaBox 19
Czy dwoma takimi antenami zestawie mojego linka czyli na odleglosci okolo 1km przy bardzo dobrej widocznosci optycznej ?
Pozdrawiam.
Rzucilem temat tez na innym forum. Otrzymalem kilka odpowiedzi i chcialbym to teraz zebrac w calosc. Dajcie znac czy to co napisze bedzie dorbe.
Witajcie.
Potrzebuje dwa zestawy AP w puszce hermetycznej razem z antena z zasilanie po skretce FTP firmy MADEX.
Samo AP jest zasilane zasilaczem 5V 2A. Jeden z zestawow bedzie mial skretke o dlugosci okolo 15m. Zasilic ten zestaw zasilaczem na wyzsze napiecie i w puszce z AP dac przetwornice obnizajaca napiecie do 5V czy na takiej dlugosci skretki nie bedzie az tak duzy spadek napiecia ze bedzie go mozna zasilic z zasilacza 5V 2A. Drugi zestaw bedzie podlaczany skretka max 2m wiec tu nie bedzie problemu.
Mam jeszcze pytanie o zestaw puszki hermetycznej z zintegrowana antena np z linku ponizej
AntenaBox 19
Czy dwoma takimi antenami zestawie mojego linka czyli na odleglosci okolo 1km przy bardzo dobrej widocznosci optycznej ?
Pozdrawiam.
- HeXoReK
- Stały użytkownik forum
Na 1km przy dobrej widoczności ?... Bez najmniejszego problemu niekonieczne jest tu korzystanie z 5Ghz (co zwiększy koszty) ...
Polecam 2.4Ghz do tego jakiś Ovislink z serii AirLive np. WL-5460AP v2(20dB),podobne modele lub jakiś tp-link np.543g(17dB) ...
Do tego antena panelowa 19dbi spokojnie wystarczy..
Polecam 2.4Ghz do tego jakiś Ovislink z serii AirLive np. WL-5460AP v2(20dB),podobne modele lub jakiś tp-link np.543g(17dB) ...
Do tego antena panelowa 19dbi spokojnie wystarczy..
- wojteks
- *** Administrator ***
W mieście w 2.4GHz nie będzie działał link bo jest zbyt dużo zakłóceń od innych sieci.HeXoReK pisze:niekonieczne jest tu korzystanie z 5Ghz
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wilkolaski, łatwiej ci będzie kupić 2x NanoStation Loco