iPlus i odległość od anteny nadawczej ok 200m jaka antena ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamszoooo
Użytkownik forum

iPlus i odległość od anteny nadawczej ok 200m jaka antena ?

Post autor: kamszoooo »

witam, zamierzam w najbliższym czasie kupić (kiedy ruszy nowa oferta nowego internetu z Plusa, kupno Plusa przez CP) iPlusa, abonament jak będzie mnie interesował to ok 75 zł czyli na dzień dzisiejszy 15 GB w mojej taryfie. modem jaki mnie będzie interesował to Huawei E1820 plus we własnym zakresie router 3G, z mojego okna widzę antenę nadawczą, jest ona oddalona o ok. 200 m, na wierzy kościoła. ja mieszkam na 8 piętrze więc drzewa nie będą przeszkadzać, mam w związku powyższym pytanie jaką zastosować antenę, kierunkową czy dookólną ? z jakim odzyskiem ? jak na razie podłączając modem E169 i kartę plusa to za pomoca programu Miernik GSM mam cały zasięg i jest takie coś jak mnie pamięc nie myli -51db i cały pasek zielony, hmm czy mogę wtedy uzyskać szybkość maksymalną jaką mam w abonamencie ? i czy ta antena obsługuje HSPA+ są to anteny: GSM 900, 1800 i UMTS 2100,

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-27, 23:18 ]
Kasuje załącznik z mapą.
Mapy zamieszczamy tylko jako link do oryginału a nie jako kopię w załączniku!
Ostatnio zmieniony 2011-08-27, 22:17 przez kamszoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: iPlus i odległość od anteny nadawczej ok 200m jaka antena ?

Post autor: jarek999 »

jest takie coś jak mnie pamięc nie myli -51db
Przy takim poziomie sygnału nie widzę najmniejszego sensu stosowania jakiejkolwiek anteny :szok:
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Po pierwsze, to żeby z takiej odległości konieczna była antena to musiałaby być to niesamowita fuszerka - antena zbędna. Po drugie w E1820 nie działa złącze anteny zewnętrznej.
kamszoooo
Użytkownik forum

chodzi o to że jak modem leży na parapecie zewnętrznym to ma taki sygnał natomiast w domu już nie ma -51dBm, ma mniej, ale minimlanie, bo modem będzie w domu podłączony do routera, i sygnał zmaleje, więc pomyślałem o małej antenie magnetycznej z ok 3 dpi taka małą 9 cm przyczepi się ją na parapet zewnętrzny, i potem kablem do domu i do routera z modemem, hmm to E1820 ma wyłączone złącze antenowe ? przeciez jest napisane że ma złącze antenowe ...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kamszoooo pisze:3 dpi taka małą 9 cm przyczepi się ją na parapet zewnętrzny,
To jest raczej tłumik na 2.1GHz, sumarycznie z kablem takie coś zysku nie daje.
kamszoooo pisze: przeciez jest napisane że ma złącze antenowe ...
Jeśli kupowałeś na siebie (nie firmę) to możesz oddać z powodu niezgodności towaru z umową. Problem jest tylko taki, przy braniu na abo cena za niego jest dość niska (pewnie tyle oddadzą...)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

hmm to E1820 ma wyłączone złącze antenowe ? przeciez jest napisane że ma złącze antenowe ...
To jest właśnie absurd tego modemu że 90% ludzi jest przekonanych, że to złącze działa, a tak nie jest.
kamszoooo
Użytkownik forum

nie nie, umowy jeszcze nie podpisałem, ale bdb ze mi mówicie bo bym głupi wziął E1820, już miałem kupić na allegro ... ja testowałem zasięg na E169, to jaki mi proponujecie modem z HSPA z wejściem antenowym ? może Huaweii E367 ? co Wy na tem modem powiecie ? to jaką mam zastosować antene ? bo jednak modem będzie w domu, od okna ok 2 metry, takto puszczę kabel i antene na parapet i bd maks sygału.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Sierra Wireless 307. Lepsza od wszelkiej maści Huaweiów. A na pewno 3 razy lepsza od E1820.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

A na pewno 3 razy lepsza od E1820.
Ale się zagalopowałeś :rotfl: , mam ten modem od roku, pracuje 24h/24h podłączony do routera+HUB bez anteny zewnętrznej i nie mam z nim jakichkolwiek problemów.Produkowany jest na tym samym chip-cie co Sierra-w przeprowadzonych testach osiągii niemal identyczne, na + Sierry aktywne wejście antenowe, stabilniejsza praca przy gorszych parametrach zasilania i najważniejszy na teraz czynnik cena 307 ok.175zł na Allegro spycha Huawei E-1820 z rynku :ok:
jareq
kamszoooo
Użytkownik forum

ha ! myślałem, że huaweii to dobra firma, tzn najlepsza, mało tego te ich ceny ... nie no najbardziej zależy mi na możliwości podłączenia anteny zewnętrznej ... a co myślicie o huaweii e367 ? i jaką tą antenę ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

ha ! myślałem, że huaweii to dobra firma, tzn najlepsza
Jest popularna ale do najlepszej jej bardzo daleko. Wg mnie o wiele lepsze są firmy Option i Sierra.
kamszoooo
Użytkownik forum

aha, nie wiedziałem, to dobrze że mi to uświadomiłeś. no to mówisz że nie huawei a option i sierra ale teraz sęk w tym jaka antena ?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Antena może ta wystarczy http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 :rotfl:
Oczywiście żartuję, kup tą sierrę 307 i przy tej mocy sygnału daruj sobie anteny bo i tak nic więcej nie wyciśniesz. Ten modem wyciągnie wszystko co się da, ja mam słabiutki sygnał -93db i osiągam maksymalną możliwą prędkość w playonline, mam jeszcze huwei który ma o około 30% słabszy wynik. Jak kupisz sobie sam modem to dostaniesz w plusie 18GB limitu (umowa bez modemu)
kamszoooo
Użytkownik forum

wiesz co ja mam abonament w plusie, więc przy 2 abonamencie od razu mi się powiększy limit, ale patrze przy 2 moim abonamencie za 75 zł będe miał 15 gb a jak podpiszę umowe bez modemu to bede miał ich az 18gb! więc kupię tą sierre za ok 200 zł ale będę miał większy limit i nie będę musiał kupować huwaei e367, a co myślisz o e367 ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

jak podpiszę umowe bez modemu to bede miał ich az 18gb! więc kupię tą sierre za ok 200 zł ale będę miał większy limit i nie będę musiał kupować huwaei e367, a co myślisz o e367 ?
Oj ale kombinujesz-bierz Sierrę 307 ma najlepszą cenę-osiągii i tak więcej nie wyciągniesz z sieci niż na przykładowym Huawei E173u-2 :) , korzystam z sieci w Łodzi :D
jareq
kamszoooo
Użytkownik forum

Ale ja zamierzam korzystać z HSPA właśnie bo na mapce plusa minimalnie się zaliczam do zasiegu hspa czy ja go złapie? Na jakich częstotliwościach działa hspa w pluse ? I szybkosc zalezy ile użytkowników korzysta z internetu, a jak to mogę sprawdzić ?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-08-28, 15:46 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-08-28, 14:46 przez kamszoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Na jakich częstotliwościach działa hspa w pluse ?
Na 2100MHz, kup sobie starter Sim-Plus-Data włuż do modemu i sprawdz, u mnie w dzień DL3-4,5Mb/s max;UL1,2-1,5Mb/s max., noc DL5,5Mb/s max.; UL identyczny jak w dzień :cfaniak:
jareq
kamszoooo
Użytkownik forum

tak zrobię, jeszcze pytanie czy Plus nadal ogranicza prędkośc do odpowiedniego abonamentu ? czy lecisz tyle na ile ci antena i modem, pozowlą ?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-08-28, 17:15 ]
Proszę używać dużych liter na początku zdań!
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

kamszoooo pisze:(...) czy Plus nadal ogranicza prędkośc do odpowiedniego abonamentu ?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30853&start=0

Już nie.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

czy lecisz tyle na ile ci antena i modem, pozowlą ?
Takie wyśrubowane ograniczenia miały się nijak do realnych możliwości sieci-może w godz.4-7rano coś więcej można by wyciągnąć np. do lipca miałem ogr. wg tabeli do 10Mb/s, a następnie 6Mb/s i w moim użytkowaniu sieci nic się nie zmieniło, sensowne limitowanie posiada jedynie Play dlatego też wygrywa w zestawieniu jakościowym netu 3G-testowanym przez UKE :)
jareq
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:(..) dlatego też wygrywa w zestawieniu jakościowym netu 3G-testowanym przez UKE :)
Testowanym zaledwie w kilku miastach i w żaden sposób nie można tych wyników przenieść na całą Polskę. Nic nie mam do Play, ale coś czuję, że jak nie wycofają z reklam informacji z tym UKE, to szykuje się big kara finansowa dla Play.
kamszoooo
Użytkownik forum

hmm to jak nie ma tych ograniczeń to wezmę umowę za 60 zł bez modemu, miesięcznie 10 GB plus 5 zł miesiecznie za nielimitowany internet od 00:00 do 9:00 i mi w zupełności wystarczy ! mam super zasięg do tego HSPA+ więc mam nadzieję że wieczorem, wtedy kiedy najcześciej korzystam z internetu osiągne ok 10 mb
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Nic nie mam do Play, ale coś czuję, że jak nie wycofają z reklam informacji z tym UKE, to szykuje się big kara finansowa dla Play.
Kar się nie stosuje za podawanie prawdy-stosowny raport z testów jest na serwerze UKE :ok:
jareq
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Czego to prawnicy konkurencji nie wymyślą, aby wywrzeć nacisk na UKE- opis z linku potwierdza że jest najlepiej w Play z tym że tylko na ich sieci-dla tych co są w temacie to oczywiste :) . UKE musi jakoś z tego wybrnąć-są też przecież nie świadomi użytkownicy :cfaniak:
jareq
kamszoooo
Użytkownik forum

jutro kupię kartę plusa, i na razie przetestuje na Huawei E169 z mocą sygnału -51DBm, o róznych porach dnia.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:dla tych co są w temacie to oczywiste :)
No tak, wszystko jasne, Tylko trzeba pamiętać, że reklama zazwyczaj nie jest dla tych, co są w temacie, tylko dla ludzi, którzy wiedzą niewiele a nawet nic. Zgoda, że wg UKE w 16 największych miastach play wygrywa z konkurencją, ale jak jest poza miastami? Nie wiadomo. Tym bardziej, że infrastruktura play jest o wiele biedniejsza od pozostałych operatorów i na większości powierzchni Polski o Internecie Play można pomarzyć. A reklama idzie z taką informacją: Ludzie kupujcie nasz internet, bo UKE potwierdza, że gdzie byście nie byli, Play da Wam Internet o najlepszej jakości transmisji. A to już trochę nadużycie.
kamszoooo
Użytkownik forum

hmm wiecie jaki kolor jaki zasięg oznacza w E169 bo właśnie mam ten modem podłączyłęm i się połączyłem a nigdzie nie moge znaleźć opisu diod

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-08-28, 19:55 ]
A może by tak używać w zdaniach dużych liter i znaków przestankowych, słowotok trudno się czyta!
Ostatnio zmieniony 2011-08-28, 18:55 przez kamszoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Zielona: GPRS/EDGE
Niebieska: 3G/UMTS
Turkusowa: HSDPA
kamszoooo
Użytkownik forum

aha, mi co chwile się zmienia z niebieskiej na turkusową, tzn. co chwilę mi się zmienia z HSDPA na UMTS ale w aplikacji plusa mam napisane HSDPA,czym może być spowodowane takie skoki ?
ODPOWIEDZ