Przedłużenie zasięgu... jaka antena, router/karta ...

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
doman18
Stały użytkownik forum

Przedłużenie zasięgu... jaka antena, router/karta ...

Post autor: doman18 »

W każde wakacje wyjeżdżam z moją narzeczoną i znajomymi na 2-3 miesiące do Holandii do roboty. Mamy tam internet WiFii za jakieś 10Euro za miesiąc od łebka. Router to jakiś SpeedTouch w standardzie G który obsługuje sieć domową szefa i w jego przypadku nie ma absolutnej szansy na jakąkolwiek zmianę czy ingerencję. My mieszkamy jakieś 40-50m dalej w czymś w rodzaju baraku. W pokoju od strony domu szefa można na jednym z łóżek złapać zasięg i utrzymuje się ona na poziomie 3kresek. Jednak po przeciwnej stronie (czyli tam gdzie ja mieszkam) są tylko 2 kreski (tłumienie w InSSIDerze poniżej -80db) i żeby używać trzeba wychodzić na zewnątrz, złapać internet na 3 kreskach i wtedy można wrócić do baraku. Niestety na miesiąc jest wstawiana jeszcze jedna buda między domem szefa a nami i wtedy już w żadnym pokoju nie ma neta.

Teoretycznie najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie antenki na dach, podłączenie jej do routerka, ustawienie go w BRIDGE,REPEAT czy co tam jeszcze (mylą mi się te pojęcia) i wtedy korzystali by wszyscy. Ale raz że nie wiem co na to szefowa której płacimy za internet - mogła by się sprzeciwić bo przecież istnieje ryzyko że to ja będę sprzedawał internet bo byłby lepszy zasięg niż w przypadku głównego routera. Ponadto z tymi znajomymi jest czasem dobrze, czasem źle, zależy od humoru. Dlatego wolałbym zamiast routera po prostu kupić mnie i dziewczynie po zestawie - karta USB + antena i wtedy w razie "w" byłbym niezależny.

Wymagania:
-Oczywiście żadnych torrentów ale YT lub Zalukaj.pl jak najbardziej.
-Budżet w zasadzie nieograniczony ale proszę zwrócić uwagę że zestaw będzie używany tylko i wyłącznie w Holandii (u siebie nie mam problemów z siecią) i tylko przez 2 - 3 miesiące więc zakup musi być jak najbardziej opłacalny, w sensie "dobrze ale oby jak najtaniej"

Więc konkludując: mając te dwa wyjścia na uwadze, jakie proponowalibyście...

A.Antenki i karty sieciowe.
W >TYM< wątku polecaliście Edimax EW-7318USg czy to wciąż dobry wybór? Czytając też podobne porady w googlach często powtarza się Wl-1600usb czy to też dobra karta. I jaka ewentualnie antena?

{HIPOTETYCZNIE}Antena i router
Kiedyś już podradzono mi fajny zestaw chyba ze strony dipol.pl

A może macie pomysł na całkiem inne rozwiązanie? Pozdrawiam i czekam na opinie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Przedłużenie zasięgu... jaka antena, router/karta ...

Post autor: wojteks »

doman18 pisze:{HIPOTETYCZNIE}Antena i router
Ovislink G.Duo z zewnętrzną anteną do jednego radia.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ