Problem z zasięgiem - ASTER
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Problem z zasięgiem - ASTER
Witam,
Posiadam internet mobilny w sieci ASTER (nadajniki ORANGE jak się dowiedziałem). W miejscowości, w której z niego korzystam jest bardzo słaby zasięg. BTS jest oddalony od domu ok. 5km w linii prostej. W tej chwili korzystam z internetu w telefonie Nokia 6680 podłączonego do komputera poprzez USB. Prędkość ściągania jest fatalna, głównie do 10KB/s. Bardzo często zanika sygnał w telefonie. Z informacji o BTS'ie wynika, że ma on obsługę CDMA 400 oraz GSM900.
Czy mogę prosić o informację jakiej anteny potrzebuję do wzmocnienia sygnału ?
Jaki transfer (teoretyczny) powinienem móc uzyskać ?
Czy w moim przypadku nie lepiej byłoby przesiąść się na modem np. Huewei E160 + Antena GSM 10-elementowa ATK 10/850-960 MHz ?
Pozdrawiam
Posiadam internet mobilny w sieci ASTER (nadajniki ORANGE jak się dowiedziałem). W miejscowości, w której z niego korzystam jest bardzo słaby zasięg. BTS jest oddalony od domu ok. 5km w linii prostej. W tej chwili korzystam z internetu w telefonie Nokia 6680 podłączonego do komputera poprzez USB. Prędkość ściągania jest fatalna, głównie do 10KB/s. Bardzo często zanika sygnał w telefonie. Z informacji o BTS'ie wynika, że ma on obsługę CDMA 400 oraz GSM900.
Czy mogę prosić o informację jakiej anteny potrzebuję do wzmocnienia sygnału ?
Jaki transfer (teoretyczny) powinienem móc uzyskać ?
Czy w moim przypadku nie lepiej byłoby przesiąść się na modem np. Huewei E160 + Antena GSM 10-elementowa ATK 10/850-960 MHz ?
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
-
- Użytkownik forum
Re: Problem z zasięgiem - ASTER
zawsze lepszym rozwiązaniem jest modem niz telefon, określ bardziej pozycję twoją i nadajnika. czy jest widoczna, jakie przeszkody itp
-
W załączeniu przesyłam mapę jak wygląda odległość domu od BTS'a. Dom jest 1 piętrowy więc raczej nie powinno być problemu z widocznością nadajnika choć powiem szczerze nie wchodziłem jeszcze na dach. Z instalacją anteny na dachu też nie ma problemu.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-02, 22:41 ]
Wycinam zakazany załącznik - mapę!
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-02, 22:41 ]
Ostatnio zmieniony 2011-09-02, 21:40 przez egon64, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej Ho Let's GO !
-
- Użytkownik forum
to się nie zastanawiaj tylko instalują ją jak najwyżej się da! na pewno wzmocni to sygnał, tylko pamiętaj bedą straty większe im większy kabel. modem to najleosze rozwiązanie, gdyż np. w Twoim telefonie bez kombinowania nie można podłączyć anteny.
-
@kamszoooo Czy kabel 10-15m nie będzie za długi ? Znalazłem inny nadajnik w odległości 8 km. Ma on GSM 900, GSM 1800 i UMTS 2100. Czy nie lepiej będzie na niego skierować antenę ?
Hej Ho Let's GO !
-
- Użytkownik forum
wiesz co moja wiedza opiera się tylko i wyłącznie na czytaniu na forum bardzo dużo! na prawdę jak się poszuka, to można się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć. Sam jestem użytkownikiem iPlusa' a,nie wiem za bardzo na jakiej zasadzie działa - Aster. Hmm od kogo ona wypożycza anteny tylko od Orange ? na jakich częstotliwościach działa, czy tylko technologia WCDMA czy także HSDPA, czytałem na internecie ale na ich stronie nie ma nic napisane co by mnie zainteresowało, są tylko pakiety i usługi. Co do anteny i długości kabla, czytałem gdzieś na forum że na 1 m kabla przypada 0.5 dB straty mocy anteny, natomiast nie wiem ile z tego prawdy, producenci stosują kable niskostratne, pamiętaj że na każdym łączeniu anteny z modem też będzie strata, poczytaj o tym, bo tam jest wszystko wytłumaczone, jakby Pan mógł, poprosiłbym także o napisanie czegoś więcej o usłudze mobilnego internetu w Aster. Pozdrawiam.
-
@kamszoooo Ciężko mi odpowiadać w kwestiach technicznych, ponieważ nie posiadam takich informacji. Aster nie udostępnia takich danych. Wiem na pewno, że korzystają z nadajników orange (zresztą można wywnioskować to po mapie zasięgu). Napisałem do Aster o wyjaśnienie. Zobaczymy co odpowiedzą.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-02, 22:47 ]
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-02, 22:47 ]
Ostatnio zmieniony 2011-09-02, 21:42 przez egon64, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej Ho Let's GO !
-
- Użytkownik forum
Poczekamy na odpowiedź, a teraz tak, jeżeli korzystają z nadajników Orange to pewnie masz i CDMA i HSDPA, jak mówiłeś, masz nadajnik CDMA 400 oraz GSM900, zobaczymy co Ci napiszą w zwrocie bo sytacja będzie bardziej klarowna, ale tak czy inaczej lepszym rozwiązaniem jest modem !
-
Aster się nie wysilił. Oto och odpowiedź:
W zależności w jakiej technologi będzie połączony:
GPRS
do 53,6 Kb/s pobierania danych;
EDGE
do 236 Kb/s pobierania danych;
UMTS
do 384 Kb/s pobierania danych;
HSDPA