wirus na komórke
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
wirus na komórke
Witam!
Mam pytanie.Do połączenia z internetem używam telefonu sagem myx5-2v poprzez irde (gprs) czy istnieje możliwosc złapania jakiegokolwiek wirusa który uszkodzi telefon(wirusa komórkowego)?.Czy poprzez urzywanie telefonu do połączenia z internetem można uszkodzic telefon mam na mysli uszkodzenia związane z oprogramowaniem tel.lub samego telefonu?.
Pozdrawiam przemn2
Mam pytanie.Do połączenia z internetem używam telefonu sagem myx5-2v poprzez irde (gprs) czy istnieje możliwosc złapania jakiegokolwiek wirusa który uszkodzi telefon(wirusa komórkowego)?.Czy poprzez urzywanie telefonu do połączenia z internetem można uszkodzic telefon mam na mysli uszkodzenia związane z oprogramowaniem tel.lub samego telefonu?.
Pozdrawiam przemn2
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: wirus na komórke
Ma pewno na Twój telefon wirusa nie mżna złapać.przemn2 pisze:Witam!
Pozdrawiam przemn2
Back to the Future 

-
Dlaczego na mój telefon nie można złapac wirusa?a czy na inne można?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na telefony z Symbianem w wersji S60 można dostać wirusa np. przez Bluetooth.przemn2 pisze:Dlaczego na mój telefon nie można złapac wirusa?a czy na inne można?
Back to the Future 

-
- Mistrz bezprzewodowy
A masz wc niej symbiana?Tompey pisze:A na nokie 6230i??? jak sprawdzic czy nie mam na niej wirusa?
Back to the Future 

Nie umiem odpowiedziec... nie wiem co to symbianSzadzik pisze:
A masz wc niej symbiana?

moglbys mi wyjasnic???
-
- Mistrz bezprzewodowy
Symbian to taki system operacyjny (tak jak windows na komputerze) co jest stosowany w telefonach. Telefony takie zwane są smartdfonami.Tompey pisze: Nie umiem odpowiedziec... nie wiem co to symbian![]()
moglbys mi wyjasnic???
Mają one możliwość instalowania oprogramowania, nie tylko w javie, ale również specjalne programy stworzone specjalnie na ten system.
Inne telefony, nie smartfony, mają również system, jednak jest to zwykle system stworzony przez producenta telefonu i mozna na nich tylko aplikacje napisane w javie instalować.
N6230/i nie ma symbiana.
Back to the Future 

dziekuje za wyjasnienie... czyli na zaden telefon bez Symbiana nie zlapie sie wirusa? ciekawe
... nie ma takich wirusow czy z jakis przyczyn nie da sie ich napisac?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Teoretycznie da się je napisać w javie, jednakAnonymous pisze:dziekuje za wyjasnienie... czyli na zaden telefon bez Symbiana nie zlapie sie wirusa? ciekawe... nie ma takich wirusow czy z jakis przyczyn nie da sie ich napisac?
1. Nie nakażdy telefon można przez Bluetooth wysłać aplikacje w javie.
2. Skoro nie przez BT to trzebaby było pobrać taką aplikację przez wap na telefon ale to wymaga od uzytkownika zrobienia tego.
3. Można jeszcze wysłać to przez kabel ale jaki użytkownik wyśle sobie na telefon wirusa.
4. Java potrzebuje zgody użytkownika na dostęp do różnych danych otd. w telefonie, więc znowu użytkownik musi potwierdzić.
Wszystko to sprawia, że jest to mało efektywny sposób zawirusowania telefonu a zatem hackerzy tego raczej nie robią.
Back to the Future 

mozna jeszcze pobrac zainfekowana gre, czy jakis program i nie wiedziec, ze to jest zawirusowane i w ten sposob mozna zlapac wirusa.
czyli jednak mozna. Myle sie?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście że można. Ze względu jednak na to, że takich wirusów nie ma (nie ma informacji o takich programach) ryzyko jest minimalne.Tompey pisze:mozna jeszcze pobrac zainfekowana gre, czy jakis program i nie wiedziec, ze to jest zawirusowane i w ten sposob mozna zlapac wirusa.![]()
Back to the Future 

Póki co wirusy chodzą przede wszystkim za Windowsem, im mniej komórki będą miały wspólnego z tym systemem tym lepiej 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak najbardziej polecam się na przyszłość, jeśli potrafię to pomogę.Tompey pisze:Dzieki Szadzik. troche mi wyjasniles.
Back to the Future 

-
A jeżeli złapiemy wira na komórke co wtedy.Czy wystarczy wymiana oprogramowania? czy telefon jest uszkodzony bezpowrotnie? i co robi serwis w takiej sytuacji jeżeli telefon jest na gwarancji uznaje i wymienia oprogramowanie jeżeli można?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
W Nokii gwarancja nie obejmuje oprogramowania. jest taki zapis, choc zmieniali mi(nie z powodu wirusa). Soft pewnie wymienia jak bedzie taka potrzeba...
Ja mam viruska na dysku o nazwie Cabire czyli pod symbian i nie mam pojecia jak go sobie wrzucic na komorke z systemem wlasnie Symbian!hihihi!!!wiec nie tak latwo o zainfekowanie komorki...pozdro
Zenek N
Hmmm nie masz sie czego obawiac!!Wirusy dzialaja tylko pod S60 ta sa te telefony z gornej drozszej polki malo kto ma taki telefon a wszystkie te aktualnie i poprzednio promowane Nokie przez sieci sa za sytemem S 40 a wirusy nie infekuja tych systemow!!Pozdro!!a o innych oprocz nokii nie ma mowy o infekcji!!
- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To was na pewno ucieszy 
Kaspersky Lab, producent oprogramowania antywirusowego informuje o wykryciu nowego szkodliwego programu przeznaczonego dla telefonów komórkowych. Trojan-SMS.J2ME.RedBrowser.a (data wykrycia: 27 lutego 2006) jest pierwszym szkodliwym kodem, który infekuje nie tylko smartfony, ale także telefony pozwalające na uruchamianie aplikacji Java (J2ME). Trojan rozprzestrzenia się pod postacią programu o nazwie "RedBrowser", który rzekomo pozwala użytkownikowi na otwieranie stron WAP bez nawiązywania połączenia WAP. Według autora trojana jest to możliwe poprzez wysyłanie i otrzymywanie darmowych SMS-ów. W rzeczywistości trojan wysyła SMS-y na płatne numery. Cena jednej wiadomości to 5 - 6 dolarów amerykańskich.

Kaspersky Lab, producent oprogramowania antywirusowego informuje o wykryciu nowego szkodliwego programu przeznaczonego dla telefonów komórkowych. Trojan-SMS.J2ME.RedBrowser.a (data wykrycia: 27 lutego 2006) jest pierwszym szkodliwym kodem, który infekuje nie tylko smartfony, ale także telefony pozwalające na uruchamianie aplikacji Java (J2ME). Trojan rozprzestrzenia się pod postacią programu o nazwie "RedBrowser", który rzekomo pozwala użytkownikowi na otwieranie stron WAP bez nawiązywania połączenia WAP. Według autora trojana jest to możliwe poprzez wysyłanie i otrzymywanie darmowych SMS-ów. W rzeczywistości trojan wysyła SMS-y na płatne numery. Cena jednej wiadomości to 5 - 6 dolarów amerykańskich.
iPlus+E61i=FUN
-
- Stały użytkownik forum
Windows zawsze pozostanie rekordzistą w ilości wirusów, hehe. Tak czy tak, aby złapać wirusa na komórkę, to trzeba mieć niezłego farta 

-
jak wyslac wirusa z koputera na <font color="#FF00FF"><b>»»komórk-a««</b></font> -> ( komórkę )
odpisze mi ktos

- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Nawet jeśli ktoś wie jak to nie napisze.Enzo pisze:Nie liczył bym na to.
Weź jeszcze pod uwagę, że w KK i jemu podobnych są konkretne paragrafy jeśli chodzi o wirusy i temu podobne.
Prawnikiem nie jestem więc szczegółów z odnośnikami nie podam, ale są.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

Oby tylko wiedzieć jak to naprawić