[Nordisk] Proszę o pomoc w konfiguracji MR3420 i Adu510L

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kirstucha
Stały użytkownik forum

[Nordisk] Proszę o pomoc w konfiguracji MR3420 i Adu510L

Post autor: kirstucha »

Wiem, że to już było wałkowane ale uwierzcie mi, czytam z różnych źródeł i mi nie wychodzi... Nie wiem czy robię coś nie tak czy co...
Ani na oryginalnym firmware, ani na gargoyle...
Na oryginalnym wykrywa modem jako 239 i cały czas jest komunikat connecting, a na gargoyle nie wiem co i jak zrobić, kontrolka modemu miga zielony/niebieski... jak dojść z tym do ładu? tak aby modem był cały czas połączony i abym mogła mieć połączenie wifi oraz rozdzielić sygnał na 2 inne kompy po kablu.
czy znajdzie się życzliwa duszyczka która mi to łopatologicznie wytłumaczy?
z góry dzięki za pomoc
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: [Nordisk] Proszę o pomoc w konfiguracji MR3420 i Adu510L

Post autor: jarek999 »

kontrolka modemu miga zielony/niebieski... jak dojść z tym do ładu? tak aby modem był cały czas połączony i abym mogła mieć połączenie wifi oraz rozdzielić sygnał na 2 inne kompy po kablu.
Może być kilka przyczyn takiego stanu i trzeba przetestować sprzęt: 1-sprawdz poziom sygnału CDMA, jak za słaby to bez anteny zewnętrznej się nie obędzie 2-bez aktywnego HUB-a USB z wydajnym zasilaniem o włączonym WiFi i stabilnej pracy zestawu można zapomnieć 3-konfiguracja połączenia na Gargoyle: w opcji połączenia 3g wybieramy EV-DO , wpisujemy login:cdma hasło:cdma , zapisujemy ustawienia ;)
jareq
kirstucha
Stały użytkownik forum

Może być kilka przyczyn takiego stanu
1. sygnał mam dobry, gdy modem mam podłączony bezpośrednio do kompa poziom sygnału mam na 5 kresek
2. prosiłam o łopatologiczne tłumaczenie - co to jest bez aktywny HUB USB z wydajnym zasilaniem?
3. ustawienia na Gargoyle mam tak jak piszesz, i wasnie wegrałam nwoego Gagroyle
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

co to jest bez aktywny HUB USB z wydajnym zasilaniem?
http://allegro.pl/listing.php/showcat?i ... view=Pokaż Na teraz: 1-spróbuj go uruchomić przy wyłączonym WiFi, 2-jak to nie pomoże to może trzeba przełączyć go w tryb pracy-tylko modem stosowna apilkacja powinna być na płycie CD, lub poszukaj na serwerze Sferii :faq:
jareq
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

kirstucha pisze: 2. prosiłam o łopatologiczne tłumaczenie - co to jest bez aktywny HUB USB z wydajnym zasilaniem?
Aktywny hub USB to jest taki HUB który posiada możliwość podpięcia do niego zasilacza.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

to jest taki HUB który posiada możliwość podpięcia do niego zasilacza.
Tak.Plug&Play :ok:
jareq
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Akurat Plug&Play nie ma nic wspólnego z tym czy jest aktywny czy nie ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Plug_and_Play :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Akurat Plug&Play nie ma nic wspólnego z tym czy jest aktywny czy nie
Przecież to oczywistość, chcesz to sobie poczytaj Wikipedie. Tekst był tylko uprzedzeniem kolejnego pytania-a czy jak go podłącze do routera to będzie go widział i działał z nim? :hyhy:
jareq
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

kirstucha pisze:Na oryginalnym wykrywa modem jako 239
to by wskazywało, że modemu nie trzeba przełączać korzystając z MED.exe Sferii. O czym pisał:
jarek999 pisze:może trzeba przełączyć go w tryb pracy-tylko modem
Migająca niebieska dioda świadczy o nawiązanym połączeniu i przepływie danych. Zakładam, że login/hasło=cdma/cdma masz wklepane. I automatyczne pobieranie IP włączone. W Edimaxie trzeba też wybrać łącze CDMA-EVDO, nie znam jednak TP-Linka.
Może zatem problem leży po stronie skonfigurowania sieci LAN? Jeśli masz kontakt z routerem to raczej nie to jest problemem.

Niestety nie miałem jeszcze okazji bawić się z tym routerem, ale uwagi o słabym zasilaniu modemu mogą mieć sens. Słabe zasilanie powinno spowodować wadliwe rozpoznawanie modemu przez router i niemożność zrealizowania łącza lub jego zrywanie.
Edimax zasilany 12 V jakoś sobie radzi z obsługą routera i modemu. Sądzę więc, że i Twój router powinien działać podobnie. I dobrze by było żeby jakiś użytkownik MR-3420 zweryfikował tę wiedzę.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

I dobrze by było żeby jakiś użytkownik MR-3420 zweryfikował tę wiedzę.
Mam zainstalowany taki zestaw(MR-3420 +AnyDATA 510L z anteną zewnętrzną 14dB+Open-Wrt Gargoyle) na działce i mimo braku dostępu z zewnątrz do niego działa bez jakichkolwiek problemów 24h/24h obsługuje na stałe telefon IP i z doskoku połączenie internetowe na kompie-właśnie zaczął 3-mc pracy, ustawiony codzienny restart :ok:
jareq
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

jarek999 pisze:Mam zainstalowany taki zestaw(MR-3420 +AnyDATA 510L
Może zatem napisz łopatologiczną instrukcję konfiguracji, punkt po punkcie. Sprawisz tym wielką radość laikom. :)
kirstucha
Stały użytkownik forum

działa! ;)

witam wszystkich,
okazało się, że rzeczywiście wystarczyło podłączyć tego hub'a i śmiga ;)
dziękuję za pomoc

[ Dodano: 2011-09-02, 06:49 ]
ustawiony codzienny restart
jak się ustawia taki restart?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Może zatem napisz łopatologiczną instrukcję konfiguracji, punkt po punkcie
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30467 , http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30788, http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30409,
jak się ustawia taki restart?
Jest fo funkcja wbudowana w firmware-nie wiem czy jest na oryginalnym oprogramowaniu? Mam zainstalowane Open-Wrt Gargoyle by obsy :ok:
jareq
kirstucha
Stały użytkownik forum

jarek999 pisze:Jest fo funkcja wbudowana w firmware-nie wiem czy jest na oryginalnym oprogramowaniu? Mam zainstalowane Open-Wrt Gargoyle by obsy
ja też mam Open-Wrt Gargoyle by Obsy
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

To przeszukaj wszystkie zakładki firmware to znajdziesz tą opcję :)
jareq
ODPOWIEDZ