[Sferia] Jaki wybrać router do sferi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[Sferia] Jaki wybrać router do sferi
Witam
Przegladajać forum spotkałem sie z różnymi opiniami na temat routerów do sferii - większość dość z przed roku lub starsze.
Mam modem AnyDATA ADU-530C. Denerwuje mnie ciągle urywający sie wtyk mini usb w modemie. Średnio do 1,5 miesiaca musze wymieniac modem. Puszczenie netu po wifi bylo by najlepszym rozwiazaniem. Stad moje pytanie, który router bedzie najlepszy do tego modemu. Czytałem o EDIMAX 3G 6200n, Asusie wl500w ( w tym momencie ciezko osiagalny, ew. używany ). Może jest coś innego ? Potrzebuję coś czego nie będzie trzeba często resetować i nie będzie zrywało połączenia.
Przegladajać forum spotkałem sie z różnymi opiniami na temat routerów do sferii - większość dość z przed roku lub starsze.
Mam modem AnyDATA ADU-530C. Denerwuje mnie ciągle urywający sie wtyk mini usb w modemie. Średnio do 1,5 miesiaca musze wymieniac modem. Puszczenie netu po wifi bylo by najlepszym rozwiazaniem. Stad moje pytanie, który router bedzie najlepszy do tego modemu. Czytałem o EDIMAX 3G 6200n, Asusie wl500w ( w tym momencie ciezko osiagalny, ew. używany ). Może jest coś innego ? Potrzebuję coś czego nie będzie trzeba często resetować i nie będzie zrywało połączenia.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: [Sferia] Jaki wybrać router do sferi
Z tego co widziałem na: http://allegro.pl/hame-hm432-router-sfe ... 82357.html , ale nie wiem jak ten sprzęt się sprawuje 

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Hame HM432R.
Zaznaczam, nie używałam nie wiem jak się sprawuje. Cena ok. 150 zł.
Edit: O.. kolega mnie uprzedził.
Zaznaczam, nie używałam nie wiem jak się sprawuje. Cena ok. 150 zł.
Edit: O.. kolega mnie uprzedził.
-
a do z edimaxem i ausuem ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Edimax jak oficjalnie nie wspiera tego modemu to nie-barak alternatywnego oprogramowania na ten router.Z Asusem (Wl-500v1,2 RT-16N) jak masz takowy to można spróbować bo jest co najmniej kilka alternatyw na ten sprzęt wspierających obsługę modemów 3G-CDMA (Koppel, Oleg,DUAL-WAN, Google projekt...Open-Wrt). Cena nowego sprzętu nie zachęca do zakupu jako routera 3G, jak już to używany.garbaty pisze:a do z edimaxem i ausuem ?

jareq
-
Mam możliwość zakupu routera ASUS WL-500GP V2 za 200zł lub 240zł (nowy), Asus WL 500W za 200zł (używany), Hama HM 432 za 169zł (nowy) i Edimax 3G 6200N za 112 zł (nowy). Generalnie każdy powinien działać - tak mnie zapewniają sprzedawcy, ale czy to prawda ?!
Czy w Asusie da sie podłączyć jednocześnie dysk i internet na usb ?
CO WYBRAĆ ? Proszę o pomoc.
Czy w Asusie da sie podłączyć jednocześnie dysk i internet na usb ?
CO WYBRAĆ ? Proszę o pomoc.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Da się. Ale dysk USB z uwagi na wolny procesor routera będzie dyskiem b.powolnym. Zdecydowanie lepszy będzie prawdziwy dysk sieciowy IP, który można podpiąć do każdego routera.garbaty pisze:Czy w Asusie da sie podłączyć jednocześnie dysk i internet na usb
wystarczy przymotać plastikową opaską wszystkie kable do modemu tak by nie wyszarpywać kabli z gniazd. No i generalnie dobrze jest z czułością traktować modem, a odwdzięczy się długim pracowitym życiem.garbaty pisze:Denerwuje mnie ciągle urywający sie wtyk mini usb w modemie.

Zdecydowanie polecam do CDMA Asusa z Koppelem. Nie psują się, pracują stabilnie. Nie mają przetwornicy 12 na 5 V dla USB. Dobrze jednak jest korzystać z zasilacza mocniejszego niż oryginalny Asusowy, który jest słabym punktem tego zestawu. Dobry będzie zasilacz 5 V, 4 A.