Witam,
podczas debrandingu ICON-a 225 najprawdopodobniej rozłączył mi się kabel USB. Po włożeniu do usb diody bardzo szybko migają, system wykrywa modem jako Globetrotter HSDPA Modem. Sprawdzałem kikla sterowników do niego w różnych wersjach i nadal ich nie przyjmuje. Pod linuxem modem jest także wykrywany:
Class: 0xbfbcd498
Vendor: 0xaf0
Product ID: 0x6961.
Pod WinXP nie mogę ponownie wgrać oprogramowania ze względu na to, że program nie wykrywa urządzenia (gdyż tak jak powyżej pisałem nie ma zainstalowanych sterowników). Dodam, że instalowałem je ręcznie poprzez wskazania konkretnego pliku inf, ale nadal ich nie przyjmuje.
Da się to jakoś naprawić czy modem jest bezużyteczny?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
P.S. Modem działał w sieci Orange
Icon 225 - problem przy debrandingu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Icon 225 - problem przy debrandingu
Ostatnio zmieniony 2011-09-01, 19:39 przez Marcin5327, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Icon 225 - problem przy debrandingu
Moje iCON-y 225 tak są wykrywane w nowszych LinuksachMarcin5327 pisze: Pod linuxem modem jest także wykrywany:
Class: 0xbfbcd498
Vendor: 0xaf0
Product ID: 0x6961.
Kod: Zaznacz cały
[root@localhost ~]# lsusb
...
Bus 002 Device 003: ID 0af0:6971 Option
...
[root@localhost ~]# ls /dev/ttyHS*
/dev/ttyHS0 /dev/ttyHS1 /dev/ttyHS2 /dev/ttyHS3
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30474
Dla Windowsa najprościej wgrać instalkę GlobeTrotter Connect zawierającą sterowniki, jest na stronie OptionaMarcin5327 pisze:Pod WinXP nie mogę ponownie wgrać oprogramowania ze względu na to, że program nie wykrywa urządzenia (gdyż tak jak powyżej pisałem nie ma zainstalowanych sterowników). Dodam, że instalowałem je ręcznie poprzez wskazania konkretnego pliku inf, ale nadal ich nie przyjmuje.
http://www.option.com/en/support/softwa ... s/icon225/
-
Niestety nie mogę się połączyć spod linuxa.
Zainstalowałem GlobeTrotter, podczas instalacji pisze, że sterownik jest instalowany, ale po zakończeniu i tak nie jest zainstalowany. Próbowałem jeszcze raz ręcznie zainstalować sterowniku z katalogu programu ale nic z tego.
Zainstalowałem GlobeTrotter, podczas instalacji pisze, że sterownik jest instalowany, ale po zakończeniu i tak nie jest zainstalowany. Próbowałem jeszcze raz ręcznie zainstalować sterowniku z katalogu programu ale nic z tego.

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W którym Linuksie sprawdzałeś? W starszych są kombinacje z usb_modeswitchem w nowszych "działa od strzała", tak jak teraz mam połączenie z netem w Mandrivie 2010.2 poprzez hso_connect.Marcin5327 pisze:Niestety nie mogę się połączyć spod linuxa.
Jeśli diodki migotają cały czas bardzo szybko to może oznaczać uszkodzenie modemu, tutaj nie znam sposobu jak reanimować modem.
-
Dlaczego u innych modemy Icon 225 mają product ID 6791, a u mnie 6761?
Linuxy nie są moją mocną stroną
Zresztą rzadko używam linuxa a systemem docelowym jest WinXP.
Chodzi mi o to, że przed debrandingiem pod WinXP było ok i działał, teraz jest modem wykrywany ale sterowniki nie wchodzą a na nim diody bardzo szybko migają. Przeglądałem forum i ktoś napisał, że po debrandingu zmienia się product id, a tym samym sterowniki tak jak u mnie nie chcą się zainstalować.
Czy jest na to jakiś sposób, żeby przywrócić go do życia?
Linuxy nie są moją mocną stroną

Chodzi mi o to, że przed debrandingiem pod WinXP było ok i działał, teraz jest modem wykrywany ale sterowniki nie wchodzą a na nim diody bardzo szybko migają. Przeglądałem forum i ktoś napisał, że po debrandingu zmienia się product id, a tym samym sterowniki tak jak u mnie nie chcą się zainstalować.
Czy jest na to jakiś sposób, żeby przywrócić go do życia?
Ostatnio zmieniony 2011-09-01, 18:21 przez Marcin5327, łącznie zmieniany 1 raz.