Chciałbym korzystać z sieci także na laptopie w związku z tym mam pytanie jak to zrobić najprościej tzn żeby było jak najmniej kabli?

Moderator: Moderatorzy
Nie, jak byś sobie to wyobrażał?endrju pisze:Rozumiem że bez połączeń z modemem nie da rady?
Masz modem od kablówki, do niego kablem podłączasz router z WiFi, w tym samym pokoju kablem łączysz PC do routera a w drugim pokoju laptop ma internet z WiFi. Jeżeli laptop nie ma karty WiFi to trzeba ją dokupić i zamontować wewnątrz (albo jakąś na USB podłączyć). Laptopy od dłuższego czasu jednak mają wbudowane karty WiFi.endrju pisze:A jest jakaś inna możliwość żeby połączyć się bezprzewodowo?
Ale co Cię nie satysfakcjonuje? Napisz dokładniej bo nie wiemy o co Ci chodzi.endrju pisze:Ale to mnie nie satysfakcjonuje
Ale w czym problem? Niestety nadal nie mogę sobie wyobrazić co chcesz zrobić.endrju pisze:To że router musi być koło modemu, czyli w pokoju gdzie znajduje się komp.
To musisz kabel od modemu pociągnąć do pokoju z routerem, i drugim kablem (może uda się tym samym z rozdzielaczem) podłączyć PC w tym samym pokoju co modem.endrju pisze:nie chce żeby ktoś wiedział o tym, że korzystam z tego drugiego kompa z netu rozumiesz?
To niby jak sobie wyobrażasz przesłanie łącza z modemu do routera? Router musi być przy modemie a dalej kablem albo po WiFi.endrju pisze:Jak kabel od modemu pociągne do pokoju z routerem to będzie widać co nie?
Niestety jeżeli jeden z komputerów będzie ściągał torrenty czy inne p2p albo oglądał filmy online drugiemu pozostanie niewiele. Chyba że użyjesz routera z podziałem pasma i on podzieli łącze po równo czy np. 30/70%endrju pisze:to czy nie spowodowałoby to spadku prędkości łącza?
Nie, nic nie jest dzielone. Takie strony jak forum mają małą objętość i transmisja nie zajmuje całego pasma.endrju pisze:np to forum to jest po równo dzielone tak?
Tak.endrju pisze:lbo jeśli tylko jeden z komputerów używa internetu to ma 100% tak?