LTE: Huaiwei E398, problemy z transferem przez router D105
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE: Huaiwei E398, problemy z transferem przez router D105
Witam,
Testuję LTE Cyfrowego Polsatu. Mam zewnętrzną antenę wpiętą do modemu Huaiwei E398 + do tego router Huawei D105. Do nadajnika ok. kilometra.
I teraz tak: modem włożony bezpośrednio w laptopa, speedtest.net:
PING: 30 ms (średnio)
DOWNLOAD: ~50 MBIT (średnio)
UPLOAD: ~15 MBIT (średnio)
Po włożeniu modemu do routera D105:
DOWNLOAD: ~10 MBIT (średnio)
UPLOAD: ~5 MBIT (średnio)
Router zaktualizowany do najnowszego firmware ze strony Polsatu:
Wersja oprogramowania sprzętowego: D105.V100R001.C618.B003
Wersja programu ładowania początkowego: 1.1.32.4
Wersja sprzętu: RT4050W-D83-V3.1
Po aktualizacji wyczyszczone ustawienia do fabrycznych.
Wygląda tak, jakby router nie wyrabiał z transferem. Próbowałem zarówno po kablu ethernet jak i po wifi. Próbowałem wyłączać wifi w routerze, kombinowałem z usługami (UPnP itp.), bez zmian. 10, w porywach 12 MBIT max na routerze downloadu, modem wpięty prosto do kompa i wyciągam ok. 50 MBIT.
Czyżby sprzęt padnięty? (ale router nóweczka prosto z pudełka)
Pakietów przy pingu nie gubi (0.0% loss)...
Na helpdesku Polsatu oczywiście nic nie potrafią pomóc w tej sprawie.
Testuję LTE Cyfrowego Polsatu. Mam zewnętrzną antenę wpiętą do modemu Huaiwei E398 + do tego router Huawei D105. Do nadajnika ok. kilometra.
I teraz tak: modem włożony bezpośrednio w laptopa, speedtest.net:
DOWNLOAD: ~50 MBIT (średnio)
UPLOAD: ~15 MBIT (średnio)
Po włożeniu modemu do routera D105:
DOWNLOAD: ~10 MBIT (średnio)
UPLOAD: ~5 MBIT (średnio)
Router zaktualizowany do najnowszego firmware ze strony Polsatu:
Wersja oprogramowania sprzętowego: D105.V100R001.C618.B003
Wersja programu ładowania początkowego: 1.1.32.4
Wersja sprzętu: RT4050W-D83-V3.1
Po aktualizacji wyczyszczone ustawienia do fabrycznych.
Wygląda tak, jakby router nie wyrabiał z transferem. Próbowałem zarówno po kablu ethernet jak i po wifi. Próbowałem wyłączać wifi w routerze, kombinowałem z usługami (UPnP itp.), bez zmian. 10, w porywach 12 MBIT max na routerze downloadu, modem wpięty prosto do kompa i wyciągam ok. 50 MBIT.
Czyżby sprzęt padnięty? (ale router nóweczka prosto z pudełka)
Pakietów przy pingu nie gubi (0.0% loss)...
Na helpdesku Polsatu oczywiście nic nie potrafią pomóc w tej sprawie.
Ostatnio zmieniony 2011-09-03, 18:01 przez betonos, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: LTE: Huaiwei E398, problemy z transferem przez router D105
Może być słabe zasilanie USB z routera, pasowałoby użyć HUBa USB z zasilaczem na testy aby to wyeliminować. Inna opcja to za słaby procesor w routerze ale u trzeba by więcej routerów mieć do porównania.betonos pisze:Czyżby sprzęt padnięty?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Podpiąłem modem przez HUBa aktywnego (wypiąwszy uprzendnio z HUBa wszystkie inne device'y USB) i router nie jest w stanie wówczas zobaczyć modemu (modem świeci, nawiązuje chyba nawet połączenie bo w pewnym momencie lampka świeci ciągłym niebieskim, co zazwyczaj znaczy że połączono).
[ Dodano: 2011-09-01, 23:58 ]
No to jako ciekawostkę dodam, że na konferencji prasowej Cyfrowy Polsat sam przyznał, że ten router ma ograniczenie do max 14 MBIT (ja potwierdzam osiągalność 12 MBIT). Jako powód podają takie ograniczenie na wifi, ale prawda jest taka, że na kablu nie jest nic lepiej. Jednym słowem BUBEL.
I teraz co, oddać sprzęt, rozwiązać umowę i czekać do listopada/grudnia (ma się wtedy pojawić router który to już sobie ma poradzić sprawniej, do 50 MBIT)? Czy liczyć, że uda się wtedy wymienić aktualny router bez opłat na model spełniający warunki techniczne...
Takie uroki bycia early adopterem. Ale też mam pretensję o brak profesjonalizmu, skoro wiedzą że router ma problemy z osiągnięciem właściwych prędkości, to może powinni o tym klienta informować, nie mówiąc już o pracownikach infolinii...!
[ Dodano: 2011-09-02, 13:12 ]
Jeżeli to kogoś interesuje, ten router wspiera E398 + Cyfrowy Polsat (informacje takie podaje przynajmniej producent) i wyrabia generalnie z sensowniejszymi prędkościami (prawdopodobnie do ok. 42 MBPS):
Dovado TINY
Na razie trochę cena poraża (najtaniej na ebay.de ok. 350 PLN, w Polsce niedostępny). Jeżeli się zdecyduję na zakup, podzielę się wrażeniami.
Natomiast z dodatkowych obserwacji: do tej pory (2 doby testów) modem zaliczył jeden zwis, po którym potrzebny był hard reset (wyjęcie/włożenie modemu) żeby odzyskać połączenie. Nie wiem czy to wina modemu czy routera. W/w router dovado ma watchdoga który w przypadku braku sieci wyłącza/włącza zasilanie na USB robiąc hard reset modemu. Sprytne.
[ Dodano: 2011-09-01, 23:58 ]
No to jako ciekawostkę dodam, że na konferencji prasowej Cyfrowy Polsat sam przyznał, że ten router ma ograniczenie do max 14 MBIT (ja potwierdzam osiągalność 12 MBIT). Jako powód podają takie ograniczenie na wifi, ale prawda jest taka, że na kablu nie jest nic lepiej. Jednym słowem BUBEL.
I teraz co, oddać sprzęt, rozwiązać umowę i czekać do listopada/grudnia (ma się wtedy pojawić router który to już sobie ma poradzić sprawniej, do 50 MBIT)? Czy liczyć, że uda się wtedy wymienić aktualny router bez opłat na model spełniający warunki techniczne...
Takie uroki bycia early adopterem. Ale też mam pretensję o brak profesjonalizmu, skoro wiedzą że router ma problemy z osiągnięciem właściwych prędkości, to może powinni o tym klienta informować, nie mówiąc już o pracownikach infolinii...!
[ Dodano: 2011-09-02, 13:12 ]
Jeżeli to kogoś interesuje, ten router wspiera E398 + Cyfrowy Polsat (informacje takie podaje przynajmniej producent) i wyrabia generalnie z sensowniejszymi prędkościami (prawdopodobnie do ok. 42 MBPS):
Dovado TINY
Na razie trochę cena poraża (najtaniej na ebay.de ok. 350 PLN, w Polsce niedostępny). Jeżeli się zdecyduję na zakup, podzielę się wrażeniami.
Natomiast z dodatkowych obserwacji: do tej pory (2 doby testów) modem zaliczył jeden zwis, po którym potrzebny był hard reset (wyjęcie/włożenie modemu) żeby odzyskać połączenie. Nie wiem czy to wina modemu czy routera. W/w router dovado ma watchdoga który w przypadku braku sieci wyłącza/włącza zasilanie na USB robiąc hard reset modemu. Sprytne.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Znając wszystkich opów nie uda się wymienić.betonos pisze: Czy liczyć, że uda się wtedy wymienić aktualny router bez opłat na model spełniający warunki techniczne...
Ja bym chyba próbował kupić inny router na własna rękę, najlepiej z możliwością wrzucenie altenatywnego softu i szybkim procesorem, choć i to zwycięstwa może nie zapewnić, cóż procek może być nadal za wolny, a alternatywny soft nie zawsze pozwala na stabilną pracę wifi w standardzie N.
[ Dodano: 2011-09-02, 18:33 ]
A to nie tyczy się czasem HSPA DC?betonos pisze: wyrabia generalnie z sensowniejszymi prędkościami (prawdopodobnie do ok. 42 MBPS):
Bo w opisie
Ale ja bym go raczej nie polecał, ze względu na draftN.Able to throughput mobile broadband data speeds of 70 Mbps!
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jest router obsługujący Huawei E-398 i setki innych: http://media2.pl/technologie/82868-air3 ... -3g4g.html, http://www.airlive.com/product/product_ ... 2786848081 

jareq
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Faktycznie ciekawe urządzonko i być może niedrogie (sugerowana cena to 140 PLN), ale od razu widać dwie wady: 150Mbit na 802.11n i... brak dostępności (sprawdziłem w cennikach hurtowni - jeszcze nie słyszeli o tym modelu). Ciekawe, jaką ma praktyczną wydajność z E398. Spróbuję może skontaktować się z polskim oddziałem AirLive i przeprowadzić jakieś testy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli oczekujesz tych 100Mb/s i sądzisz że radio będzie hamować przesył150Mbit na 802.11n

jareq
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie ma problemu przy pracy z jednym komputerem. Ale u mnie router zwykle jest centralnym punktem sieci, z którego korzysta 4-5 komputerów i 3 smartfony i tablety, 2 radia internetowe i odtwarzacz wideo - te ostatnie też przez WiFi, a całość zasilania danymi NASem firmy QNAP. Efekt jest taki, że przy normalnym obciążeniu w ciągu dnia niezbędne staje się skorzystanie z pasma 5GHz dla WiFi, inaczej zdarzają się częste przycięcia, nie wspominając o tym, że głównym łączem pozostaje Neostrada 10Mbit/850kbit.
Co do CP: ciągle stabilnie uzyskuję powyżej 70Mbit. Testy będę publikował w najbliższym czasie, jeszcze ciągle walczę z innymi rzeczami (dużo spraw w okół Aero2) - muszę powiedzieć, że jestem zadowolony, ale faktycznie router jakiś porządny będę chciał kupić. Może jak pojawi się wsparcie E398 dla popularnych TPLinków... bo głównego routera na razie nie zmienię, mimo jego niezaprzeczalnych wad (dLink DIR-855).
Co do CP: ciągle stabilnie uzyskuję powyżej 70Mbit. Testy będę publikował w najbliższym czasie, jeszcze ciągle walczę z innymi rzeczami (dużo spraw w okół Aero2) - muszę powiedzieć, że jestem zadowolony, ale faktycznie router jakiś porządny będę chciał kupić. Może jak pojawi się wsparcie E398 dla popularnych TPLinków... bo głównego routera na razie nie zmienię, mimo jego niezaprzeczalnych wad (dLink DIR-855).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zgadza się, ja podałem przykład routera do obsługi modemów 3-4G-przy takim zastosowaniu to tego limitu CP starczyło by chyba raptem na godzinkę, zresztą sam piszesz że głównym łączem jest Neo. Przy ww rozwiązaniu to kupujemy Netgeara 3700v 2 +Open-Wrt Gargoyle lub Asusa RT-N16 z Tomato +AP na pasmo 5GHz, ewentualnie robimy składak na bazie RSPro, jjplus lub Alixa.Ale u mnie router zwykle jest centralnym punktem sieci, z którego korzysta 4-5 komputerów i 3 smartfony i tablety, 2 radia internetowe i odtwarzacz wideo - te ostatnie też przez WiFi, a całość zasilania danymi NASem firmy QNAP. Efekt jest taki, że przy normalnym obciążeniu w ciągu dnia niezbędne staje się skorzystanie z pasma 5GHz dla WiFi, inaczej zdarzają się częste przycięcia,

jareq