Proszę o pomoc przy wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adgjm
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc przy wifi

Post autor: adgjm »

Witam wszystkich.Mam pytanie do znających się na sieciach wi-fi i przewodowych.Kończę remont domu i salon ze sprzętem audio-video będzie przeniesiony na drugi koniec domu.W starym salonie zostaje tylko ruter(Tp-Link TL-WR340G) i laptop.Internet mam radiowy,kabel doprowadzony do pokoju do rutera.Z rutera internet bezprzewodowo do laptopa i ps3 oraz kablem do odtwarzacza multimedialnego.Z ps3 nie ma problemu bo w nowym salonie łapie wi-fi.Problem jest z odtwarzaczem multimedialnym,bo nie mam możliwości ciągnięcia kabla z internetem przez cały dom.Moje pytanie jest takie czy w nowym salonie można postawić jakiś ruter albo coś co odbierze internet przez wi-fi i wyśle kablem do odtwarzacza multimedialnego?Czy to by było dobre rozwiązanie?.A jeśli tak to czy licznik energii elektrycznej nie będzie tłumił lub zakłócał sygnału?Jeśli coś niezrozumiale napisałem to proszę o pytania to dopowiem.Pozdrawiam i czekam na porady i czy w ogóle jest coś takiego możliwe.
Ostatnio zmieniony 2011-09-05, 05:32 przez adgjm, łącznie zmieniany 1 raz.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Proszę o pomoc przy wifi

Post autor: bdkacz »

Potrzebujesz dowolny AccessPoint który może pracować w trybie Client np http://allegro.pl/tp-link-access-point- ... 75727.html odbierze on sygnał po wifi i "wrzuci" w port LAN
adgjm

Dzięki za odpowiedź.Za około tydzień lub dwa będę się przenosił i czy wtedy będę mógł prosić o pomoc przy konfiguracji tego AccessPointa?
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Jasne,od tego jest forum :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

DLAN było by o wiele lepszym rozwiązaniem, na takim sprzęcie wifi low-end możesz mieć całą masę problemów, a multimedia mają swoje wymagania odnośnie pasma i jakości transmisji :cwaniak:
Czy DLAN przez instalację elektryczną?
Tak. :)
Ostatnio zmieniony 2011-09-05, 09:52 przez jarek999, łącznie zmieniany 2 razy.
jareq
adgjm

Czy DLAN przez instalację elektryczną?

Czyli schemat podłączenia wyglądał by tak-jeden adapter do gniazdka elektrycznego koło rutera i z rutera do niego kabel lan z internetem.Drugi adapter do gniazdka elektrycznego w salonie i z niego kabel lan do odtwarzacza multimedialnego.Czy dobrze myślę?Czy nic nie trzeba konfigurować?Czy licznik energii nie będzie zakłócał albo tłumił sygnału?Trochę dużo pytań ale jak człowiek czegoś nie wie to musi dopytać.Pozdrawiam.
adgjm

Trochę to trwało ale remont dobiega końca i proszę o pomoc przy konfiguracji TP-Link TL-WA500G(na razie spróbuję tego AP)według moich poprzednich postów.Czytałem instrukcję i w moim przypadku muszę wybrać tryb pracy-klient czy jakiś inny?
ODPOWIEDZ