Firma generacja.pl - na jakiej zasadzie działa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sobpiotr27
Użytkownik forum

Firma generacja.pl - na jakiej zasadzie działa

Post autor: sobpiotr27 »

Witam. Jako że zapewne użytkownicy nie będą wiedzieć, o którego dostawcę dokładnie mi chodzi, przedstawiam stronę internetową tej firmy: www.generacja.pl . Jest to dostawca z Wrocławia, do usług którego ma dostęp budynek sąsiadujący z moim(dzieli nas maksimum kilka metrów). Sądząc że skoro tam jest zasięg, zadzwoniłem do sieci pytając się czy jest taka możliwość u mnie. Powiedziano mi żę tylko i wyłącznie w tamtym budynku, na mój nie mają praw administracyjnych etc. Na stronie internetowej widzę że w innych miejscowościach(jak np radwanice), także ten internet jest dostępny tylko w jednym budynku. I tu pytanie do bardziej obeznanych-na jakiej zasadzie oni ten internet dostarczają(bo nie na takiej jak typowe radiówki, wtedy na 100% i ja bym był w zasięgu), jest sens jeszcze do nich dzwonić i starać się o podłączenie?
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Firma generacja.pl - na jakiej zasadzie działa

Post autor: Jo_gurt »

Zapewne mają dociągnięty kabel do budynków, a na takie coś musi wyrazić zgodę administracja.
sobpiotr27
Użytkownik forum

Właśnie w tym rzecz, że na 95% jestem pewien, że nie mają dociągniętego kabla, mają internet drogą radiową.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Jakby był radiowy, to byś miał zasięg.
Jak sami o sobie piszą "Podłączenia realizowane są za pomocą skrętki ethernetowej o szybkości co najmniej 100 Mb/s lub światłowodowo o szybkości 1Gb/s.". Ogólnie dziwna firma. Pamiętam swego czasu było mnóstwo negatywnych opinii na temat usług przez nich oferowanych, nawet były organizowane w internecie kampanie anty generacyjne. Ale to było dość dawno, może się poprawili.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
sobpiotr27
Użytkownik forum

Jestem pewien że to jest internet radiowy, nawet mogę powiedzieć żę na 100%:). Na stronie widnieje informacja , że internet jest świadczony także drogą radiową.("lub przy użyciu radiolinii mikrofalowych, pracujących w koncesjonowanym przedziale częstotliwościowym 38-39 GHz o szybkości do 450 Mb/s." Na dachu widnieje antena do takiego internetu, a ja tutaj mieszkam dużo dłużej , niż stoi tamten budynek:). Kabla raczej na pewno nie ma., widziałbym , że go zakładają, to przecież wymaga wykopów. Ale na infolini wyraźnie mi powiedziano , że internet może być świadczony tylko do tamtej willi. Swoją drogą bardzo dziwna częstotliwość 38-39Ghz.
Ostatnio zmieniony 2011-09-05, 16:00 przez sobpiotr27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

sobpiotr27 pisze:Ale na infolini wyraźnie mi powiedziano , że internet może być świadczony tylko do tamtej willi.
Więc widzisz, że coś tu nie trzyma się kupy. Na stronie piszą jedno, infolinia informuje coś innego. Jeśli mówisz, ze to w 100% internet radiowy, to co mają do tego prawa administracyjne? :)
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
sobpiotr27
Użytkownik forum

Widzę że się kupy nie trzyma, dlatego piszę tutaj:) Ale to internet radiowy, jak już wyżej napisałem, tą drogą także ta firma świadczy internet, i na podstawie posiadanych przeze mnie informacji mogę z pewnością powiedzieć , że tamten budynek ma świadczony internet właśnie drogą radiową.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Drogą radiową to może być np. dostarczony do budynku. Dalej kabel.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sobpiotr27 pisze:Ale to internet radiowy, jak już wyżej napisałem, tą drogą także ta firma świadczy internet,
Tyle, że robią radiolinię point to point, a dalej puszczają kablami po budynku (oczywiście musi być odpowiednio duża liczba chętnych i zgoda administracji)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
sobpiotr27
Użytkownik forum

Hmm ten budynek ma 4 mieszkania, zapewne wystarcza im zwykły router....a radiolinia point to point o której wspomniałeś , ona pewnie ma dużo większą moc niz tak zwykła obszarowa tak?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sobpiotr27 pisze: ona pewnie ma dużo większą moc niz tak zwykła obszarowa tak?
Nie wiem co rozumiesz przez moc w tym kontekście.
sobpiotr27
Użytkownik forum

Chodzi mi o to czy takie połączenie point to point jest w stanie zagwarantować lepsze parametry usługi , niż zwykła obszarowa radiówka.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sobpiotr27 pisze:Chodzi mi o to czy takie połączenie point to point
Tak.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

jest w stanie zagwarantować lepsze parametry usługi , niż zwykła obszarowa radiówka.
Jest w stanie zagwarantować również o wiele lepsze parametry od usługi ADSL :ok:
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

sobpiotr27 pisze:Jako że zapewne użytkownicy nie będą wiedzieć
Nie polecam usług tej firmy, szkoda klawiatury.
Zresztą co tu dużo pisać, przejedź się do biura firmy i oceń sam.
Miałem kilka lat temu od nich internet i nie wspominam współpracy zbyt dobrze.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Miałem kilka lat temu od nich internet i nie wspominam współpracy zbyt dobrze.
Jednak firma istnieje, może coś zmienili w jakości świadczonej usługi? Niech się wypowiedzą użytkownicy tej usługi? ;)
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

sobpiotr27 pisze:Widzę że się kupy nie trzyma, dlatego piszę tutaj:) Ale to internet radiowy, jak już wyżej napisałem, tą drogą także ta firma świadczy internet, i na podstawie posiadanych przeze mnie informacji mogę z pewnością powiedzieć , że tamten budynek ma świadczony internet właśnie drogą radiową.
Do budynku internet dostarczony jest droga radiową, a po budynku rozprowadzony kablem.
I problem polega właśnie na tym kablu, bo administratorzy często nie chcą dać zgody na rozprowadzenie kabli po budynku.
W tamtym budynku zgodę uzyskali, a w Twoim musieliby walczyć z administratorem tylko po to, żeby podpiąć jednego klienta.
Krzysztof
sobpiotr27
Użytkownik forum

Tyle, że mój budynek to dom jednorodzinny, tutaj chyba takich zgód nie trzeba;p
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

sobpiotr27 pisze:Tyle, że mój budynek to dom jednorodzinny
Więc powiedz im to, to wtedy pewnie zmienią podejście.
Krzysztof
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Chris-Kr pisze:to wtedy pewnie zmienią podejście
Radiolinia p2p w licencjonowanym paśmie? Wątpię w to, za drogo będzie chyba że z bloku zrobią dosył do pytającego po WiFi.
Nie pomagam na PW!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:chyba że z bloku zrobią dosył do pytającego po WiFi.
Albo WiFi, albo kabel (jeśli to faktycznie tylko kilka metrów).
Krzysztof
mrc
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mrc »

Witam po roku użytkowania internetu z tej firmy chętnie napiszę przestrogę dla osób zastanawiających się nad nawiązaniem współpracy z tą firmą.

Internet jest kiepskiej jakości ciągle zrywa sygnał dodatkowo firma oszczędza na okablowaniu. Na zewnątrz budynku przez trzy piętra z dachu zainstalowali kabel nieekranowany, który ma zastosowanie wewnątrz budynku. Efekt jest taki że przez kabel lała mi się woda w router... a kabel bardzo kiepskiej jakości. Router do śmieci !!

Technicy nie widzą w tym żadnego problemu a pan w biurze obsługi nie zna podstaw budowania sieci i robi karpia na moje uwagi, poprosiłem go aby nadrobił trochę lekcji.

Dodatkowo nie znają się kompletnie na sprzęcie sieciowym, mój router jest kompatybilny z ich siecią, działał przez 3 lata na e-wro ( wrocławianie wiedzą co to za sieć ) i nie było z nim żadnych problemów. Mówią że mój router sieje im spustoszenie od miesiąca a ja im mówię że działa mi on już u was rok na co technik nie wiedział co ma odpowiedzieć.

Pokazałem cytat ze strony producenta routera i jego właściwości to mistrzowie się zdziwili.

Mają ogromny bałagan na łączach i nie potrafią tego ogarnąć, całą winą obciążają klienta.
Osoby pracujące tam są chyba po akademii rolniczej i powinny karmić świnię a nie świadczyć takie usługi.

Odradzam!
ODPOWIEDZ