Router TP-Link TD-W8901G a VDSL

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ajgor64
Początkujący użytkownik forum

Router TP-Link TD-W8901G a VDSL

Post autor: Ajgor64 »

Witam.

Mam w tej chwili w dialogu łącze 6MBit ADSL, i router z modemem TP-Link TD-W8901G. Wszystko chodzi idealnie (musiałem zmienić AnnexA na AnnexB w biosie). Obecnie pojawiła się możliwość zmiany łącza na 20MBit zaledwie o 5 zł drożej, ale już nie ADSL, tylko VDSL. I tu moje pytanie - czy ten router będzie z tym pracował?
--
Pozdrawiam.
Ajgor
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Router TP-Link TD-W8901G a VDSL

Post autor: key »

Ten modem obsluguje ADSL2+ (max. 24 Mbps). VDSL jest inna technologia, nie obslugiwana przez ten sprzet.

Dziwi mnie ze twoj ISP oferuje 20 Mbps w technologi VDSL - typowy VDSL (przynajmniej te ktore je znam) to 25/50/100 Mbps.
Nie pomagam na PW.
Ajgor64

Tak mi powiedziano w biurze obsługi Dialogu w Legnicy. Z tego, co wyczytałem gdzieś w necie (chyba na wikipedii), to VDSL obsługuje od 12Mbit.
No cóż. Nie będę kupował nowego routera :) Oprócz tych 20 mogą mi dać za darmo 10 Mbit (to znaczy za tą samą opłatę, co teraz płacę za 6Mbit)
--
Pozdrawiam.
Ajgor
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ajgor64 pisze:Z tego, co wyczytałem gdzieś w necie (chyba na wikipedii), to VDSL obsługuje od 12Mbit.
Fall down lub obciecie pasma zawsze jest mozliwe, ale "najmniejszy" profil (IIRC 8.x) to 50 Mbps. Normalnie to nikt nie implementuje nowej infrastruktury, po to, zeby sprzedawac cos, co mozna zalatwic stara infrastruktura.

Moze zdradzisz kto jest twoim ISP - bedzie latwiej doczytac konkrety niz zgadywac.

Z drugiej strony w biurze obslugi powinni miec liste kompatybilnego sprzetu i potrafic odczytac czy i jak szybko mozna z tym co masz ;)
Nie pomagam na PW.
Ajgor64

Hmm... Dwa razy już podawałem mojego ISP (w pierwszym poście i w drugim:) ) Jest nim Dialog.
Oni teraz w Legnicy się chyba szykują w ogóle do rewolucji. O ile się nie mylę, chcą uruchomić łącza od 100MB wzwyż. Wszędzie kładą światłowody, ale jeszcze tego nie mają w ofercie. Na razie do 50MB. Ale chodzi o to, że na moim osiedlu jeszcze nie ma tej infrastruktury, więc na razie mogę mieć maksymalnie 20Mb.
Ale właściwie sprawa jest nieaktualna. Już zadzwoniłem, żeby mi na razie podnieśli do 10Mb (na starym ADSL-u).
--
Pozdrawiam.
Ajgor
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ajgor64 pisze:Dwa razy już podawałem mojego ISP
A ja dwa razy to przeoczylem :(
Ajgor64 pisze: Ale właściwie sprawa jest nieaktualna.
ok
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ