Netia Internet Mobilny - brak zasiegu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemx
Początkujący użytkownik forum

Netia Internet Mobilny - brak zasiegu

Post autor: przemx »

Witam wszystkich. Otóż znajoma wzięła internet mobilny z Netii. Konsultant jak to konsultant powie wszystko żeby sprzedać towar to i powiedział że zasięg jest. Niestety na modemie Zte 100 usb zasięgu brak, zasięg pojawił się przez chwilę gdy byłem na balkonie u siebie około 8 metrów nad ziemią, ale potem zniknął.

Jedyną szansą na poprawę zasięgu w mojej ocenie jest zakup anteny zewnętrznej i modemu z wyjściem na antenę. Jednak nie mam pojęcia na jakiej częstotliwości chodzi ten internet czy 900 czy 2100. Do najbliższego nadajnika play z miejscowości której mieszkam kod 87-640 Czernikowo mam 7 km w linii prostej i nie wiem czy ten internet korzysta z tego w miejscowości Kawęczyn czy potrzebuje przekaźnika z Torunia.

Może ktoś pomoże i doradzi. Zamieszczam mapę mojej lokalizacji na której zaznaczyłem ten przekaźnik Playa który obsługuje umts ale tylko 900 Mhz.

Obrazek
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Netia Internet Mobilny - brak zasiegu

Post autor: Yanusz »

Internet od Netii działa na infrastrukturze sieci Play. Z mapy zasięgu wynika, że powinieneś mieć u siebie zasięg UMTS 900 MHz na zewnątrz budynków. ZTE MF 100 wydaje mi się nie obsługuje tej częstotliwości. Więc znajoma musi wymienić modem na taki, który by 900MHz łapał. Wybór jest dość spory, wszystko zależy od zasobności portfela :)
Ostatnio zmieniony 2011-09-07, 13:19 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
przemx
Początkujący użytkownik forum

Post autor: przemx »

Modem dostarczono z Netii, z firmowymi logiem i obsługuje te umts itd, gdyż sieć pokazała mi się dosłownie przez chwilę, gdy bylem u siebie na balkonie.

Może doradzisz w związku z tym jakiś modem jak najtańszy z wyjściem na antenę zewnętrzną.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

ZTE 100 działa w zakresach UMTS 850/1900/2100 MHz.

Jeśli modem ma być dobry i tani, polecam Huawei E173u-2.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ