brak LTE a modem LTE

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hedm
Użytkownik forum

brak LTE a modem LTE

Post autor: hedm »

Mam Sierra Wireless MC7710 (lte) i jak odpaliłem mu ręczne skanowanie (all bands) to wyskakuje mi jako Polsat tylko CP900(3G)!.Skan na (LTE all) daje zero znalezionych sieci.Szukałem w 3 punktach CP żeby mi dali na moment karte sim CP, niestety w żadnym z tych punktów nie mają(!) :szok: na swoje własne potrzeby internetu CP (tylko np wifi)
Jak na e398 przedstawia się na ręcznym skanie sieć CP?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: brak LTE a modem LTE

Post autor: jakubd »

Odezwij się do mnie na priv, chętnie sprawdzę ten modem. Chipset ma ten sam co Huawei E398, więc w zasadzie jest zgodny z LTE Mobylandu/Centernetu, ale diabeł tkwi w szczegółach (tutaj: w firmware). Przy okazji sprawdziłbym zgodność z Aero2/bezpłatnym internetem.
Co do punktów CP to nie dziwne, że nie mają aktywnych kart.

Co od skanu ręcznego - w oryginalnym oprogramowaniu CP przy próbie skanowania sieci LTE wcale nie są wyświetlane - mimo, że po włożeniu karty CP normalnie się loguje.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Chipset ma ten sam co Huawei E398, więc w zasadzie jest zgodny z LTE Mobylandu/Centernetu
Czy aby na 100% tak jest? A nie jest to uzależnione od układu radiowego wbudowanego w modem? LTE może być na różnych częstotliwościach-np. przy CDMA modem Axesstel MV410R Orange jest niemal identyczny jak Plusa-różni ich układ radiowy 420MHz/ 450MHz i nie da ich się wzajemnie wymieniać ;)
Ostatnio zmieniony 2011-09-09, 11:38 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Oczywiście, że ważny jest transciever, a także firmware i oprogramowanie, które przy tak nowej technologii może po prostu nie wspierać wszystkich odmian LTE. Natomiast dostępna szczątkowa specyfikacja wskazuje, że odpowiednie pasma są. Jednak dla tego SW nie znalazłem informacji tak podstawowych, jak systemy wielodostępu, które obsługuje (FDD i TDD).
Pozostają nam na razie testy organoleptyczne.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

hedm pisze:Mam Sierra Wireless MC7710 (lte) i jak odpaliłem mu ręczne skanowanie (all bands) to wyskakuje mi jako Polsat tylko CP900(3G)!
Coś chyba musi być wyłączone, albo firmwarem albo komendą, bo w specyfikacji gsm też jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
hedm
Użytkownik forum

Po skanie all bands (2,3 i 4g) wszystkie sieci 2G i 3G 4 operatorów +CP900 są widoczne.
Mi chodziło o to czy oprócz CP900 (3G!) jest coś takiego jak np CP1800(4G!).Bo jak dam skan tylko lte to nic nie ma.
hedm
Użytkownik forum

Mój dalszy ciąg prób odpalenia LTE na modemie Sierra wireless MC7710....

1.kupiłem CP LTE na próbę z Huawei E398

Po update firmware MC7710 wreszcie pojawiło się w skanowaniu sieci(automatycznym i ręcznym: 260 16(4G).
Po wyborze tej sieci(ręcznie) i powrocie do ekranu głównego Watchera ten pokazuje!!! szukanie ... i tyle. :dobani:
nie loguje się do sieci!
Korzystałem z ustawień apn CP900 .W modemie E398 pewnych ustawień nie da się podglądnąć-są na sztywno-(by ludzie nie grzebali?).
Może CP ma jakieś dziwne swoje ustaweniaprotokołu itp?
Znany jest mi problem z handoverem z hspa+ do lte, odpalam modem w trybie tylko lte
Kolejne testy najwcześniej jutro.
hedm
Użytkownik forum

Testów ciąg dalszy....
Dorwałem na weekend kartę CP i podjechałem do najbliższego mi nadajnika LTE (10046 ,Krasińskiego 67)
Maszt widoczny ok 150m od laptopa.Po dłuższej(!) chwili i maglowaniu opcji szukaj, MC7710 zarejestrował się( gdy mu wymusiłem lte) w sieci Cyfrowy Polsat ,siła sygnału z Watchera(przy lte podaje on 2 wartości!)RSRP=-70dBm i RSRQ=-7.W tym samym miejscu jest też CP900 (-47dBm).
Było tak pięknie......
Przy próbie łączenia z apn=multi.internet -połaczenie zrywane odrazu.
przy apn=internet.cp watcher łączy się i nawet po kilku minutach nie nawiązuje połączenia(czytaj zwis)
I amen, nie wiadomo dlaczego nie chodzi
Podobno 1 osobie działa LTE na tym modemie (postaram się z nią skontaktować) a nic szczególnego nie ustawiał.

P.s na tym maszcie w skanie po lte pojawia się: PLUS(4G)!
CP :mur:

Ktoś ma jakieś pomysły?
hedm
Użytkownik forum

po pół roku,znalazłem chwilę czasu , zrobiłem upgrade firmware MC7710,poza tym dowiedziałem się że karta chodzi na iplus lte.dziś po odpaleniu w trybie "lte only" i po kilku minutach(!)szukania znalazł sieć CP 4G i udało sie połączyć!!!!!
test lte CP mc7710 -104dBm
johnny86
Początkujący użytkownik forum

Post autor: johnny86 »

Witam,
zainteresował mnie temat.
Mam pytanko czy są jakieś inne modemu na minipci obsługujące LTE?
Skąd macie modem MC7710? widziałem na allegro ale jego cena 750 zł troce wystrasza.

hedm mam pytanko czy porównywałeś prędkość MC7710 z H. E398? Skąd miałeś antene? czy pod LTE jest jakaś antena pod matryce laptopa? Ogólnie jakoś cienko z tymi antenami wewnętrznymi.
ODPOWIEDZ