Router (wewnętrzny) do laptopa Dell D630.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router (wewnętrzny) do laptopa Dell D630.
Witam, kupiłem ostatnio Della D630 i chciałbym miec w nim mobilny internet. Jako że pod bateria mam slot na kartę SIM, chciałbym kupic dedykowany modem wewnętrzny. W sieci znalazłem informację że pasuje modem Dell 5520. Wydaje sie byc fajny bo ma opcje GPS. Czy możecie mi polecic jakieś inne modele wewnętrznych modemów, które będa działały z D630.
Jak sie sprawują <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> te wewnętrzne modemy, czy są lepsze od modemów na USB (pomijając wygodę z wewnętrznym) ?.
Jak sie sprawują <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> te wewnętrzne modemy, czy są lepsze od modemów na USB (pomijając wygodę z wewnętrznym) ?.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Router (wewnętrzny) do laptopa Dell D630.
Sprawdź czy ma anteny dla modemu GSM bo jak nie ma to po co kombinować?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stały użytkownik forum
Mam w tym laptopie option GTM382. Działa bez zarzutu, jego zaleta nad 5520 to że jest tańszy i ma UMTS900 do aero2.
Jedna wada - nie udało mi się zmusić gps-a do współpracy. Coś tam pokazuje ale nie łapie fixa.
Jedna wada - nie udało mi się zmusić gps-a do współpracy. Coś tam pokazuje ale nie łapie fixa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dell się w takie rzeczy nie bawi. Tylko swoje modemy poważne zamurowuje, żeby nie dało się korzystać na innych kompach niż modemy są przeznaczone.key pisze:I czy nie ma blokady w BIOSie
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Slyszalem inne opinie. Dzieki za podpowiedz.krystianb pisze:Dell się w takie rzeczy nie bawi.
I teraz to co ciekawsze: do mojego E5410 moge wcisnac cokolwiek (anteny sa) i bedzie dzialalo?
Mozesz zasugerowac jakiegos "low costowca"?
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
GMT382E chyba najtańszy sensowny (znaczy się pewności nie mam, ale w poprzedniej serii można było wstawiać co się chce)key pisze:Mozesz zasugerowac jakiegos "low costowca"?
Lub sierry 7.2/2.0 dokładnie numerów nie pamiętam.
No ewentualnie super lowcosty czyli 7.2 bez hsupa, także sierry lub gtm378 (mi taki wystarczał choć potrafił się zawiesić raz na pół roku)
-
- Początkujący użytkownik forum
A sorry za takie pytanie, ale jak mam sprawdzić czy sa te anteny GSM ???
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dostać się do slotu wwan (niestety jest chyba pod klawiaturą) i zobaczyć czy są 2 luźne kabelki (jeśli laptop nie był naprawiany, po uzdatnieniu w jakiejś dziupli mogą być gdzie indziej)