Kilka modemów a wydajność sieci

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
joker77
Stały użytkownik forum

Kilka modemów a wydajność sieci

Post autor: joker77 »

Witam,
Zauważyłem problem przy wysyłaniu danych przy użyciu dwóch lub większej liczby modemów, wykorzystując do tego karty iplus w abonamencie, przy jednym modemie upload osiąga wydajność do 1,28mbits, średnio 600kbits, po uruchomieniu następnego modemu i rozpoczęciu wysyłki danych, prędkość na obu modemach 'magicznie spada' do 0,06mbits, testy przeprowadzone przy próbie wysyłki danych z maksymalnym obciążeniem na każdy modem 0,35mbits.

Podobne próby przeprowadziłem z kartami Orange oraz Play, tu stacje dzieliły pasmo na 2 lub więcej, w zależności od liczby podłączonych modemów.

Każdy modem podłączony do oddzielnego laptopa (to w kwestii zasilania), wysyłam dane na serwer który może przyjąć maksymalny transfer 100mbits.
Próby przeprowadziłem w różnych miejscach w kraju, przy zasięgu HSUPA (modemy synchronizowały się przy uploadzie 2048kbits.

Użyte modemy do testów:
2x u173-u2
dell 5540
modem z samsung rv511

Pytanie - Czy ktoś miał podobne doświadczenia.
Ostatnio zmieniony 2011-09-09, 10:55 przez joker77, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Kilka modemów a wydajność sieci

Post autor: key »

To znaczy masz dwa modemy w jednym laptopie, dwa polaczenia rownolegle?

W jaki sposob robisz load balans?
Nie pomagam na PW.
joker77
Stały użytkownik forum

...
Każdy modem podłączony do oddzielnego laptopa (to w kwestii zasilania), wysyłam dane na serwer który może przyjąć maksymalny transfer 100mbits.
...
Mam kilka modemów, kilka laptopów, wszystko to znajduje się np. w samochodzie, w mieszkaniu.

A jeśli chodzi o :
Bonding robię przez mr3420, dwa modemy e1730-u2 (karta iplus oraz orange, play kiepskie wyniki wysyłki danych gdy używałem play online na kartę 384kbits, a już w nowym play na kartę przy wykupionym pakiecie z tej samej lokalizacji modem synchronizuje się 1024kbits), i wyciągam około 1600kbits przy wysyłaniu jednego strumienia. Proszę zwrócić uwagę że wysyłam jeden strumień danych !!!, po jednym pakiecie na przemian na każdym modemie leci do serwera i tam dopiero jest składane w kupkę.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

joker77 pisze:Mam kilka modemów, kilka laptopów, wszystko to znajduje się np. w samochodzie, w mieszkaniu.
I jestes pewien ze nie "przeszkadza" sobie na wzajem?
Nie pomagam na PW.
joker77
Stały użytkownik forum

key pisze:
joker77 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
I jestes pewien ze nie "przeszkadza" sobie na wzajem?
Chodzi ci o harmoniczne ? czy o coś innego ?
Wydaje mi się że zakłócenia nie powinny mieć dużego wpływu, szczególnie że modemy bywają w odległości od 50 cm do 100m.

Testowałem w różnych warunkach, np. w miejscach gdzie dostępny był jeden nadajnik 3G. Modemy raportowały ten sam nadajnik.

Powstaje pytanie - czemu tylko w plusie jest problem gdy w innych sieciach nie jest tak źle?
Ostatnio specjalnie ustawiłem w modemie wymuszenie tylko 3G, tylko jeden nadajnik 3G plusa, następny był w odległości około 30km, poziom sygnału mieścił się między -65dbm a -71dbm, w tej samej lokalizacji co baza plusa jest nadajnik orange też z 3G, poziomy sygnałów podobne, a bez problemów uruchomiłem dwa modemy i każdy z nich wysyłał strumień po 350kbits ciągle.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-09-09, 21:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-09-09, 20:09 przez joker77, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ