Router ADSL + Router DSL połączone RJ45 ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Router ADSL + Router DSL połączone RJ45 ?

Post autor: lukaszsz15 »

Witajcie,
kuzynostwo ma problem z siecią w domu.
Wcześniej mieli TP-Linka TD-W8910G i zasięg mieli z niego w praktycznie całym domu. Jednak sprzedali go i kupili TD-W8951ND i mimo ze ma "n" to zasięg WiFi jest dużo gorszy. Czy to może być wina jakichś ustawień Routera? Felerny Router? bo aż mi się nie chce wierzyć ze teoretycznie lepszy router ma gorszy nadajnik (antenka jest taka sama jak przy poprzednim)

Dawniej mieli 3 kompy stacjonarne połączone RJ45 więc nie martwili się zasięgiem, jednak teraz kuzynka ma laptopa więc wifi jest wskazane.
Czy możliwe jest coś takiego żeby pod wyjście Ethernetowe routera ADSL podłączyć Router DSL np. TL-WR340G i z niego byłby sygnał WiFi w części domu gdzie nie ma zasięgu z routera ADSL i z jednego wyjscia na stacjonarke?

Zrobiłem na szybko schemat jak to wygląda teraz i jak myślałem to zrobić: http://lukaszsz.neostrada.pl/TERAZ.PNG http://lukaszsz.neostrada.pl/POZNIEJ.PNG

Taka sieć ma prawo działać?
Są niby repeatery, ale mają tylko gniazdo do podłączenia LAN tl-wa500g-ap a wtedy odpada podłączenie kompa stacjonarnego. A aktualnie w Routerze ADSL są zajęte 4 gniazda ethernetowe, więc po kupnie takiego repeatera nie byłoby możliwości podłączenia jednej stacjonarki.

Pomóżcie, pozdro :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Router ADSL + Router DSL połączone RJ45 ?

Post autor: key »

lukaszsz15 pisze:Czy możliwe jest coś takiego żeby pod wyjście Ethernetowe routera ADSL podłączyć Router DSL np. TL-WR340G i z niego byłby sygnał WiFi w części domu gdzie nie ma zasięgu z routera ADSL i z jednego wyjscia na stacjonarke?
TL-WR340G nie ma modemu DSL - bez problemu zrobisz to co narysowales.
Nie pomagam na PW.
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

No wiem, ze nie ma :) To zwykły ruterek jest :)

Czy jakieś zaawansowane konfiguracje będę musiał przeprowadzać? W sensie przydział IP, kanał WiFi itd. itp.? Jeszcze nigdy w takie rzeczy się nie bawiłem bo zwykle jeden routerek wystarczał :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

lukaszsz15 pisze:To zwykły ruterek jest
post wyzej piszesz cos innego.
lukaszsz15 pisze:Czy jakieś zaawansowane konfiguracje będę musiał przeprowadzać?
Nie. Polaczenie obu routerow poprzez porty LAN, deaktywacja DHCP na TP, IP z puli twojej podsieci, bramka/dns na router DSL, deaktywacja WAN, konfiguracja WiFi.
Nie pomagam na PW.
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

No tak sobie napisałem :P Wydawało mi się że jak router nie ma modemu ADSL to jest po prostu DSL, no ale niech będzie :P

Dobrze że piszesz, bo widzę że połączenie Lan-Lan będę musiał zrobić a nie Lan-Wan (tak to kombinowałem).

Kurcze mając 2 TP-Linki można się pogubić. będę pisał "340" i "8951".

To tak krok po kroczku:
1. Skrętka lan-lan
2. Wyłaczam DHCP na "8951"?
3. IP na "340" ustawiam na takie które przydziela "8951" ?
4. Na "340" ustawiam ręcznie dns/bramke z "8951"
5. Deaktywuje WAN w "340"
6. Konfiguruje WiFi w 340 zeby nie zakłócało się z tym z 8951 (inne SSID i kanał?)

Dobrze pokumałem? Jeszcze nigdy się w to nie bawiłem, a teraz też tego nie zrobie bo u kuzynostwa będę dopiero za tydzień... a chcę wiedzieć wszystko co i jak zeby na miejscu już szybko sieć postawić na nogi. Pozdro i dzięki :))

[ Dodano: 2011-09-09, 14:32 ]
A może zrobić to bezprzewodowo za pomocą WDS? http://www.tp-link.com/en/article/?articleid=227
key
*Mistrz bezprzewodowy*

lukaszsz15 pisze:nie Lan-Wan (tak to kombinowałem).
LAN-WAN powoduje spliting sieci - kompy podlaczone do roznych routerow nie widza sie.
lukaszsz15 pisze:To tak krok po kroczku:
8951 zostawiasz tak jak masz. Konfigurujesz 340:

1 - tak
2 - tak
3 - nie. 340 dostaje IP z podsieci ktore przydziela 8951. N.p. Jesli DHCP na 891 jest ustawiony od 192.168.1.100/24, to 340 dostaje 192.168.1.5/24
4 - na 340 bramka/dns ma byc IP 8951
5 - tak
6 - tak
lukaszsz15 pisze:A może zrobić to bezprzewodowo za pomocą WDS
WDS to bullshit. Jesli mozesz, to tylko i wylacznie kabel.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ad 2) Nie, na 340.
Ad 3) Nie dokładnie z tych, ale z tej samej sieci. Czyli jak np. 8951 ma 192.168.1.1 to niech 340 ma 192.168.1.2 a pula DHCP niech się zaczyna np. od 192.168.1.10
Ad 4) Nie ważne, ani z DNS ani z bramy nie będzie korzystał.
Ad 5) Nie ma jak go "deaktywować". Jak nic nie podłączysz do gniazdka WAN to będzie wystarczająco nieaktywne ;)
Ad 6) Kanał różny, SSID może być ten sam.

WDS sobie daruj.
lukaszsz15
Stały użytkownik forum

Ok, wiem już chyba wszystko. Kupie routerek i jak tylko będę mógł to zabieram się do roboty. Dzięki wielkie za wytłumaczenie :)

W razie problemów będę pisał, ale raczej dam sobie radę :D
ODPOWIEDZ