Access Point Ovislink WL-5460 v2 b/g 2xLAN, AP, AP Client, WDS, WISP
Popularny Access Point na chipsecie Realteka RTL 8186 z układem radiowym firmy Phillips. Może pracować w standardach 802.11b oraz 802.11g. Posiada 2 porty LAN (można skonfigurować je jako dwa niezależne interfejsy - tylko w wersji z oprogramowaniem TornadoAP Xtreme). Największymi zaletami tego access pointa są jego małe wymiary, duża czułość odbiornika oraz stabilność.
Nowa wersja (v2) modelu WL-5460 wspiera siedem trybów pracy:

AP Mode: WL-5460AP staje się centralnym punktem rozgłoszeniowym sieci
Przykładowy schemat Działania jako AP:

AP Client Mode: w tym trybie AP staje się bezprzewodową kartą sieciową - możesz podłączyć się jako klient do istniejącej sieci WIFI
Przykładowy schemat działania jako AP Client:

Bridge Mode: Tryb służący do połączenia w sposób przezroczysty 2 oddalonych sieci LAN
Przykładowy schemat działania jako Bridge Mode:

WDS Repeater: Zwiększa pokrycie sygnałem radiowym we współpracy z innnym AP z WDS
Przykładowy schemat działania jako WDS Repeater:

Universal Repeater: Funkcja podobna do WDS lecz nie wymaga od AP głównego obsługiwania trybu WDS - może pracować z każdym nadajnikiem
Przykładowy schemat działania jako Uniwersal Repeater:

WISP + Universal Repeater: W tym trybie AP odbiera sygnał od dostawcy internetu bezprzewodowo, oraz równocześnie bezprzewodowo i przewodowo rozsyła go dalej do komputerów
Przykładowy schemat działania jako WISP + Uniwersal Repeater:

Parametry techniczne:
* Obsługiwane Standardy - IEEE 802.11b, Wi-Fi compliant / IEEE 802.11g standard
* Chipset - Realtek 8186
* Układ radiowy - Realtek RTL 8225
* Pamięć FLASH - 2 MB, 16MB RAM
* Zakres częstotliwości - 2.412GHz-2.4835GHz
* Modulacja - 802.11g - Orthogonal Frequency Division Multiplexing (64QAM, 16QAM, QPSK, BPSK) - 802.11b - Direct Sequence Spread Spectrum (CCK, DQPSK, DBPSK)
* Prędkości - 54 Mbps, 48 Mbps, 36 Mbps, 24 Mbps, 18 Mbps, 11 Mbps, 5.5 Mbps, 2 Mbps, 1 Mbps
* Przeglądarka WWW, SSH (TornadoAP)
* Moc - 18~20dBm
* Wsparcie OS - Windows 98/98SE, Windows Me, Windows 2000, Windows XP, Windows NT 4.0, Redhat6.2 / TurboLinux6.0
* Złącze Anteny Zewnętrznej - 1 x RP-SMA
* Temperatura pracy - 0-40 °C
* Zasilanie - 12V 800mA
* EMI - CE, FCC Class B, VCCI Class B
* Bezpieczeństwo - Szyfrowanie WEP 64/128 bit, Filtrowanie po MAC, WPA, Wsparcie dla Radiusa
Bardzo prosty w konfiguracji.Czytelne menu. Mam go od kilku miesięcy i jak do tej pory bez awaryjny.
Polecam Jaco
A to jak wygląda moje urządzenie:
Na zdjęciu jest antena dokręcana ale nie stosuje jej gdyż mam zamontowaną na dachu antenę Yagi. Mógłbym z niej korzystać gdybym mieszkał (miał okna) zwrócone w stronę nadajnika i nie mieszkał w bloku z żel-betonu który w dość skuteczny sposób blokuje sygnał Wi-Fi a nawet GSM.