WiFi w wielopoziomowym domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Matitas
Początkujący użytkownik forum

WiFi w wielopoziomowym domu

Post autor: Matitas »

Witam,

W jednopiętrowym domu + piwnica zaadaptowana na mieszkanie, chciałbym założyć sieć WiFi.
Dom ma grube betonowe stropy i obecnie przy starym routerze na 1szym piętrze, jest zaledwie słaby zasięg na parterze. Posiadam około 150-200zł na zakup mocniejszego routera, jednakże mógłby on być zamontowany jedynie na piętrze lub w piwnicy - montaż na parterze bez kucia ścian nie jest możliwy :dobani:

Czy możecie doradzić odpowiedni router, myślałem też o kupieniu anteny dookólnej dla wzmocnienia sygnału.
Do wszystkich komputerów będą też dokupowane karty sieciowe USB - http://www.proline.pl/?p=PENT+P6132-10
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: WiFi w wielopoziomowym domu

Post autor: wojteks »

Matitas pisze:Posiadam około 150-200zł na zakup mocniejszego routera, jednakże mógłby on być zamontowany jedynie na piętrze lub w piwnicy - montaż na parterze bez kucia ścian nie jest możliwy
Większość sprzętu WiFi ma podobne zasięgi, najlepszym rozwiązaniem jest kabel między routerem na piętrze a dokupionym AP do piwnicy. Można też pomyśleć o DLAN
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Matitas, niewykonalne.
Rozważ DLAN.
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

wojteks pisze:najlepszym rozwiązaniem jest kabel między routerem na piętrze a dokupionym AP do piwnicy
Mam router D105 od CP na piętrze, a na parterze mam serwerownię, gdzie wszystkie kable sieciowe się schodzą. Mam wolny router linksysa WRT54G, który mogę spokojnie wpiąć do switcha w serwerowni. Jak mam go ustawić aby sieci WIFI ze sobą nie kolidowały? Czy powinienem ustawić taki sam SSID, to samo szyfrowanie i hasło?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ygreko pisze: Jak mam go ustawić aby sieci WIFI ze sobą nie kolidowały?
Osobiście ustawiałbym inny SSID, inny (odległy) kanał a hasło może być to samo.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jo_gurt pisze:niewykonalne
Oj, z takimi wypowiedziami bym uwazal. Wlasnie niedawno dostalem zj... na PW od jakiejs nawiedzonej duszy o podobnym problemie - gosciu nie posluchal sie rad tutaj, zamiast polecanego sprzetu kupil jakies chinskie barachlo ktore przez przypadek zadzialal i wziazku z tym zostale bardzo szczegolowo poinformowany jaki to ze mnie <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> :rotfl2:
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ