Witam
Mam tak problem:
Mam modem Scientific Atlanta dostarczony przez UPC połączony z acces pointem TP-link TL-WA501G po przez zwykły kabel sieciowy. Samego modemu nie można konfigurować ani nic w nim zmieniać więc nie tu problem. Acces point ustawiony jest w trybie "acces point" z zabezpieczeniem WPA2/PSK, dynamiczne IP, DHCP wyłączone.
Na laptopie z Vistą internet śmiga ładnie. Pobiera adres w momencie.
Wcześniej tak samo było wszystko ustawione na AP i było dobrze. AP dla obu moich laptopów był niewidoczny w sieci, tj. dostawały adresy z DHCP z modemu UPC i był OK.
Problem jest na drugim laptopie z Windows 7. Laptop był w serwisie. Wcześniej było OK, a teraz nie pobiera adresów z DHCP. W tym laptopie jest sieciówka Atheros AR9285.
To co do tej pory zrobiłem to:
1. Reset AP do ustawień fabrycznych
2. Reset modemu
3. Sprawdzenie wpisów w rejestrze laptopa, ustawienie tak jak w tym poradniku: http://windows7forum.pl/dhcp-na-windows ... -9615.html
4. Odinstalowanie karty sieciowej i ponowna instalacja z najnowszymi sterownikami
5. Odświeżenie w CMD iprenew i wincosksh (lub jakoś tak).
6. Sprawdzenie ustawień usług windows 7 w miejscu, gdzie są ustawienia pobierania automatycznego adresów z DHCP.
7. W końcu w akcie desperacji format C: i instalacja nowego systemu.
8. Wyłączyłem systemowego firewalla.
9. Wywaliłem antywirusa.
Uwaga: Laptop w sieciach, gdzie jest sam router z budowanym AP działa poprawnie, pobiera adres z DHCP i internet śmiga ładnie (np u mnie w firmie gdzie mam router z AP z Netii. Mogę też się podpiąć do routera sąsiada.) Nie mogę tylko połączyć się tam, gdzie są dwa urządzenia.
Wyświetlając stan połączenia z moją siecią widzę pakiety:
Wysłane 508, Odebrane: 0 - zupełny brak odpowiedzi.
Nie mam w AP filtrowania po MAC więc to nie to.
W szczegółach połączenia widzę:
Adres IP: 169.254.70.133
Maska: 255.255.0.0 - ustawienia wzięte z sufitu i chyba pokazujące tylko, że nie pobiera IP z DHCP.
Co jeszcze mogę zrobić?
Konfiguracja sieci modem UPC + TP-Link TL-WA501G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja sieci modem UPC + TP-Link TL-WA501G
Nie dostajesz na tym lapku adresu.
Drugi lapek jaki dostaje adres?
Drugi lapek jaki dostaje adres?
-
- Początkujący użytkownik forum
Takie parametry dostaję na drugim, na tym, na którym działa:

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak nie masz dodatkowych publicznych adresów to nie zadziała. Az tego co wiem, to UPC już nie daje więcej niż jednego.