Raz dziennie, po paru minutach router się rozłącza

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marcin1108
Użytkownik forum

Raz dziennie, po paru minutach router się rozłącza

Post autor: Marcin1108 »

Witam, posiadam bardzo nietypowy problem z którym zmagam się już od dłuższego czasu, przeszukałem wiele for w internecie i nigdzie nie znalazłem rozwiązania. A więc przejdę do problemu:

Jak włączę komputer to połączenie z routerem działa parę minut i się rozłącza. Dzieje się tak tylko RAZ DZIENNIE, po zrestartowaniu routera komputer nawiązuje ponownie połączenie i wszystko działa przez cały dzień, do następnego dnia.

Ta dziwna sytuacja ma miejsce codziennie parę minut po włączeniu routera i komputera, niezależnie od pory dnia, np. jak włączam pierwszy raz w ciągu dnia komputer dopiero wieczorem, to ten problem też występuje.

W tym samym czasie komputer podłączony kablem działa normalnie bez żadnych problemów. Chciałbym wykluczyć tutaj problem z routerem, gdyż wina leży ewidentnie w laptopie, teraz wyjaśnię dlaczego..

Przeinstalowałem specjalnie cały system, bo myślałem, że może coś jest namieszane w komputerze, wszystko działało do czasu... zainstalowania wszystkich aktualizacji z Windows Update. Jak komputer zainstalował wszystkie aktualizację to problem znów powrócił.

Jak wygląda zerwanie połączenia? Status połączenia "Tylko lokalne", znika ikonka internetu w trayu. Nie można również wejść przez przeglądarkę do ustawień routera(!).

Czy ma ktoś jakiś pomysł co może powodować ten problem i jak to rozwiązać?

Laptop - ASUS F3SG
Router - Pentagram P 6361
Karta bezprzewodowa - Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN
System - Windows Vista 32bit
darkiz
Początkujący użytkownik forum

Re: Raz dziennie, po paru minutach router się rozłącza

Post autor: darkiz »

Miałem podobnie. Pożyczyłem inny router na próbę i nie było problemów. Zakupiłem nowy i problemy sie skończyły. W moim przypadku wina leżała po stronie routera mimo, że miałem takie same objawy w laptopie jak Ty.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Marcin1108 pisze:Czy ma ktoś jakiś pomysł co może powodować ten problem i jak to rozwiązać?
Podejrzewam ze router ma problemy z serwerem DHCP. Mozesz wstwic wyniki <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z obu sytuacji.

Jesli nie bardzo chcesz grzebac z routerem, ustaw konfiguracje IP w laptopie na sztywno.
Nie pomagam na PW.
Marcin1108
Użytkownik forum

Mogę zmieniać wszystkie ustawienia w Routerze, sam już też wcześniej próbowałem. Po przeinstalowaniu systemu zrestartowałem router do ustawień fabrycznych i tylko ustawiłem w DHCP, żeby komputer stacjonarny miał ip 192.168.0.101, a laptop 192.168.0.102

Tylko, że jak laptop zrywa połączenie z routerem, to komputer stacjonarny(Windows XP) w tym czasie działa dalej normalnie bez problemów.

Kod: Zaznacz cały

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Marcin-PC
   Sufiks podstawowej domeny DNS . . : 
   Typ w©zˆa . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
   Routing IP wˆĄczony . . . . . . . : Nie
   Serwer WINS Proxy wˆĄczony. . . . : Nie

Karta bezprzewodowej sieci LAN PoˆĄczenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : 
   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN
   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1F-3S-DF-DA-5C
   DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Tak
   Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak
   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.102(Preferowane) 
   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Dzierľawa uzyskana. . . . . . . . : 10 wrze˜nia 2011 15:04:08
   Dzierľawa wygasa. . . . . . . . . : 11 wrze˜nia 2011 15:04:07
   Brama domy˜lna. . . . . . . . . . : 192.168.0.100
   Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.100
   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 95.160.170.92
                                       88.156.222.92
   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : WˆĄczony
Jak już się zawiesi i wybiorę opcję w Windowsie "Diagnozuj" to pojawia się komunikat, że Brama domyślna nie odpowiada.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Tylko, że jak laptop zrywa połączenie z routerem, to komputer stacjonarny(Windows XP) w tym czasie działa dalej normalnie bez problemów.
Zwyczajnie serwer DHCP ma problemy z komunikacją karty sieci bezprzewodowej-może być to problem: 1-sterownika karty, 2-oprogramowania zainstalowanego na routerze. Najłatwiejsze i pewne rozwiązanie:
ustaw konfiguracje IP w laptopie na sztywno.
, statycznie przypisać adres w laptopie. ;)
jareq
Marcin1108
Użytkownik forum

A czemu po zrestartowaniu routera problemu nie ma?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Marcin1108 pisze:A czemu po zrestartowaniu routera problemu nie ma?
Strzelam: wyczyszczony cashe DHCP.
Nie pomagam na PW.
Marcin1108
Użytkownik forum

Dzisiaj zanim jeszcze zmieniłem ustawienia na sztywno ponownie wystąpił ten problem. Jak kliknąłem diagnozuj to wyskakuje:

Kod: Zaznacz cały

Nie można połączyć się z podstawowy serwer DNS (95.160.170.92).
Jak był ten błąd spróbowałem zmienić ustawienia na sztywno i dalej nie działało. Wyłączałem i włączałem komputer i też nic, pomógł jak zawsze restart routera.

Teraz wprowadziłem następujące ustawienia:
Adres ip: 192.168.0.102
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.100 (po wpisaniu tego i kliknięciu OK, to znika)
Serwer DNS: Tutaj mam wpisać DNSy dostawcy internetu, czy adres ip routera?

Mam pytanie, w routerze mam wyłączyć DHCP czy zostawić włączone? Bo komputer stacjonarny łączy się z routerem za pomocą DHCP.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Serwer DNS: Tutaj mam wpisać DNSy dostawcy internetu, czy adres ip routera?
Mogą być dostawcy, może być wpisany adres routera i on będzie przekazywał z ustawienia ze swoich danych zakładki WAN lub jeszcze inne jeżeli dostwaca nie blokuje innych DNS (regułą jest że nie blokuje)np. 208.67.222.222,208.67.220.220;8.8.8.8,8.8.4.4
Mam pytanie, w routerze mam wyłączyć DHCP
Nie. ;)
jareq
Marcin1108
Użytkownik forum

Niestety, przy ustawieniu na sztywno w laptopie adresu IP, dalej po paru minutach od włączenia następuje zawieszenie się połączenia.

Więc problem musi być zupełnie gdzie indziej. Czy nie dziwne jest to, że zaczęło się tak dziać dopiero po zainstalowaniu aktualizacji Windows Vista? Tylko problem teraz, o którą aktualizację może chodzić skoro system pobrał ich ponad 100 za jednym razem.

Macie jakieś pomysły? Jest to bardzo denerwujące...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Czy nie dziwne jest to, że zaczęło się tak dziać dopiero po zainstalowaniu aktualizacji Windows Vista?
Jeszcze ktoś używa tego systemu ;) Steve Ballmer sam stwierdził że praca nad nim to stracony czas dla Microsoft. Jak masz możliwość to sprawdz z innym routerem :)
jareq
Marcin1108
Użytkownik forum

Z innym routerem (D-Link) problemu wcześniej nie miałem, teraz niestety już go nie posiadam, więc nie mam możliwości sprawdzenia, ale konfiguracja systemu ciągle jest ta sama.

Sądzisz, że winny może być system? Tylko, że on był dołączony do laptopa i na początku wszystko działało, do czasu, aż pojawiła się któraś aktualizacja.

Zainstalowałem też najnowsze aktualizacje sterowników do karty bezprzewodowej.

Może coś źle mam skonfigurowane w routerze? Ale działa on na ustawieniach fabrycznych, więc wszystko powinno być dobrze. Zmieniłem tylko adres ip routera i komputerów.

Z kolei dziwne jest też to, że drugi komputer podłączony kablem działa w tym czasie bez żadnych problemów. Więc powód problemu raczej znajduje się w laptopie.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Może firewall w systemie? ;)
jareq
Marcin1108
Użytkownik forum

Firewall systemowy, jednak jak już się zawiesi połączenie wyłączenie go, nic nie pomaga. Spróbuje jeszcze go wyłączyć na stałe - czy pomogło, okaże się jutro.

Dodam, że router działa w standardzie 802.11n z szyfrowaniem WPA2-AES.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Dodam, że router działa w standardzie 802.11n z szyfrowaniem WPA2-AES.
Zabezpieczyłeś się na maxa.-po testuj również to szyfrowanie, N-ka też może mieć tu coś do powiedzenia? ;)
jareq
Marcin1108
Użytkownik forum

Wyłączyłem firewalla - jeden dzień działało bez problemu, lecz dziś znów się zawiesiło.

Zmieniałem też wcześniej na standard 802.11g i szyfrowanie WPA - Problemu na początku nie było, jednak po paru dniach znów wystąpił.

Ciągle wygląda to tak samo, nagle się rozłącza "Tylko lokalne" i pomaga jedynie restart routera.

Dziwne jest to, że problem występuje tylko RAZ DZIENNIE, w ciągu dnia mogę wyłączyć od prądu komputer i router, włączyć go ponownie parę razy i problem nie wystąpi, nastąpi dopiero następnego dnia. Więc nie jest to wina sprzętu oraz routera, wina tkwi w oprogramowaniu, a najprawdopodobniej w systemie Windows Vista. Myślę, że może powodować to jakiś program/usługa, która uruchamia się tylko raz dziennie parę minut po starcie systemu.

Jak ktoś ma jakikolwiek pomysł lub miał podobny problem to proszę pisać.
Marcin1108
Użytkownik forum

Witam, to znowu ja.

W podglądzie zdarzeń pojawiają się następujące błędy przy każdym rozłączeniu:
Serwer DHCP 192.168.0.1 odmówił dzierżawy adresu IP 192.168.0.100 dla karty sieciowej o adresie 001F3SDFDA5C. (Serwer DHCP wysłał komunikat DHCPNACK).
Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 1003 ze źródła Microsoft-Windows-Dhcp-Client. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.
Czytałem, że kiedyś ten problem powodował sprzetowy Firewall z włączoną opcją SPI, jednak w moim routerze nie da się jej wyłączyć. :dobani:
ODPOWIEDZ