dobór anteny do Novatel Express Card Merlin XU 870

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mauros
Początkujący użytkownik forum

dobór anteny do Novatel Express Card Merlin XU 870

Post autor: Mauros »

Witam

Jestem posiadaczem Orange Biznes Everywhere na karcie Novatel Express Card Merlin XU 870. Niestety Łódź nie jest jeszcze w całości objęta UMTS i surfuję sobie poprzez EDGE. Czy dokupienie anteny umożliwi mi połączenie z UMTS ?
W mieszkaniu mam średnio 80% zadeklarowanego EDGE (237kb/s), a na balkonie niby łapie mi UMTS, ale wyświetla mi ... 0% zadeklarowanej prędkości – strony chodzą znacznie szybciej niż przez EDGE.
Jeśli antena rozwiązałaby sprawę, jaką polecacie?

na Allegro jest rozbieżność cenowa w zależności od dB:
5 dB - 52 do 62 PLN
14 dB - 118 PLN
??? dB - 139 PLN

Jako laik, nie wiem na jakie paramtry zwracać uwagę przy doborze odpowiedniej anteny. Czy jakikolwiek producent udzieli mi gwarancji, że z tą anteną w tej części Łodzi przy takiej karcie będę miał UMTS? :)

A może ktoś się orientuje kiedy łódzki Teofilów zostanie objęty zasięgiem 3G ?

Pozdrawiam
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: dobór anteny do Novatel Express Card Merlin XU 870

Post autor: Ufo atakuje »

Po prostu musisz się umówić ze sprzedawcą, że jeśli nie będziesz zadowolony z anteny to będziesz mógł ją oddać. Niektórzy dają taką możliwość i można przetestować sprzęt. Ja bym spróbował najpierw z dookólną.
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

Skoro masz łapać UMTS to potrzebna ci antena na to pasmo UMTS czyli 2100MHz żebyś przypadkiem nie kupił antenki na gsm 900/1800. Nie wiem może dla ciebie jest to oczywiste ale dla nie których nie i dlatego pisze o tym. .
Mauros

antena magnetyczna czy kierunkowa?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Zdecydowanie magnetyczna, na kierunkowej modem mógł by zacząć szaleć i mógł by Ci łapać nadajniki z większych odległości...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

fanta88 pisze:Zdecydowanie magnetyczna, na kierunkowej modem mógł by zacząć szaleć i mógł by Ci łapać nadajniki z większych odległości...
Przepraszam bardzo, ale już kolejny raz słyszę tą teorię o "skakaniu anten kierunkowych po dalszych nadajnikach". Tak się składa, że korzystam z telefonu z netmonitorem podpiętego do takiej anteny i widzę jak to działa. Nic takiego nie ma miejsca, jest wręcz odwrotnie. Antena kierunkowa bardzo stabilizuje odbiór z kanałów. To bez anteny kanały skaczą jeden przez drugiego, z anteną przynajmniej pierwsze 3-4 są ustabilizowane na amen.Różnice w odbiorze wynoszą ~1dBm. Tylko w przypadku zmiennej pogody są wahania na poziomie 2-3 dBm, ale to na przestrzeni dni, nie sekund czy minut. Nadajnik (właściwie jego kanał), z którego korzystamy jest wybierany na podstawie parametrów C1/C2, które są wyliczane bezpośrednio z siły sygnału. W praktyce są ułożone według siły sygnału. Twierdzenie, że antena może mimo wszystko wybierać jakieś dalsze nadajniki niż ten, na który jest skierowana jest nonsensowne. Mam kilka nadajników wokół siebie i jeszcze się nie zdarzyło coś takiego. Owszem można wymuszać dalsze nadajniki sztucznie (wymuszać kanały,zmieniać rodzaj transmisji, częstotliwość), ale to wymaga już naszej ingerencji. Oczywiście jest pewien margines na takie anomalie (dwa najsilniejsze sygnały o takiej samej sile), ale są to bardzo rzadkie przypadki i wystarczy wtedy odrobine przestawić antene.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Tu masz anteny panelowe do UMTS, już sprawdzone ale gość ,który to kupił miał już przed kupnem, słaby UMTS.
link
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Z całym szacunkiem do tego co napisał @Ufo atakuje, zgadzam się z tym, ale Ty mieszkasz w okolicach Żyrardowa, gdzie nie widać większej miejscowości, więc nadajników jest mało i są rzadziej postawione. A kolega @Mauros mieszka w Łodzi gdzie jest duża gęstość nadajników, więc może być tam różnie na kierunkowej. Ja sam mieszkam na wsi i jak skieruję antenę (ATK 16,5 dBi) na siedlce (10 km) to skacze mi po nadajnikach co jest denerwujące bo są przestoje w transferze :( Ale jak skieruję antenkę na np Kownaciska (wieś) to też trzyma się tylko jej i nie ma skoków. Więc skakanie po BTS-ach na kierunkowej jest zależne od ustawienia i od miejsca w jakim ona jest używana (wieś/miasto).
Ostatnio zmieniony 2007-05-09, 14:11 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
Mauros

Gringo pisze:Skoro masz łapać UMTS to potrzebna ci antena na to pasmo UMTS czyli 2100MHz żebyś przypadkiem nie kupił antenki na gsm 900/1800. Nie wiem może dla ciebie jest to oczywiste ale dla nie których nie i dlatego pisze o tym. .
jako laik mam byc moze zabawne pytanie, ale podobno nie ma glupich pytan :)

skoro antena ma miec 2100 MHz aby zlapala UMTS, to dlaczego wg http://btsearch.org wszystkie łódzkie nadajniki maja max 1800, a w centrum nawet HSDPA dziala od jakiegos czasu?

czego ja tu nie rozumiem, gdzie jest blad w moim rozumowaniu ?
czy wykaz bts jest kompletny?
jak sprawdzic z ktorym bts mam komunikacje? :|
[wiem, ze odpowiedz na to pytanie pewnie jest gdzies na forum, ale wybaczcie - z moja aktualna przepustowoscia, prosilbym o konkretnego linka albo skopiowane instrukcje, dzieki]
Ostatnio zmieniony 2007-04-09, 11:35 przez Mauros, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Baza w http://btsearch.org nie jest na bierząco aktualizowana...
Mauros

fanta88 pisze:Baza w http://btsearch.org nie jest na bierząco aktualizowana...
a czy istnieje gdziekolwiek aktualna i pelna baza?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> istnieje, tylko nie jest dopuszczona do użytku publicznego.
ODPOWIEDZ