Jak podłączyć TV do sieci domowej za pomocą 2 routerów?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak podłączyć TV do sieci domowej za pomocą 2 routerów?
Witam,
Rodzina poprosiła mnie o podpięcie telewizora Panasonic Viera do sieci. Jako że TV posiada jedynie możliwość podłączenia przez Ethernet, moja koncepcja polegałaby na podłączeniu do telewizora routera. W domu pracuje jeden router (Linksys). Czy jest możliwość podłączenia drugiego urządzenia do TV kablem Ethernet, tak by ten odbierał Wi-Fi od Linksysa?
Jeśli jest taka możliwość, proszę o podpowiedź jaki sprzęt należałoby kupić.
Uprzedzam pytania: nie mam możliwości połączenia TV z Linksysem bezpośrednio kablem, stąd te kombinacje.
Rodzina poprosiła mnie o podpięcie telewizora Panasonic Viera do sieci. Jako że TV posiada jedynie możliwość podłączenia przez Ethernet, moja koncepcja polegałaby na podłączeniu do telewizora routera. W domu pracuje jeden router (Linksys). Czy jest możliwość podłączenia drugiego urządzenia do TV kablem Ethernet, tak by ten odbierał Wi-Fi od Linksysa?
Jeśli jest taka możliwość, proszę o podpowiedź jaki sprzęt należałoby kupić.
Uprzedzam pytania: nie mam możliwości połączenia TV z Linksysem bezpośrednio kablem, stąd te kombinacje.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak podłączyć TV do sieci domowej za pomocą 2 routerów?
Najlepiej zakupić zwykły AP (nie router), np. Ovislink WL5460, TP-Link WA500G, itp itd.
-
A nadałby się zalegający w szafie Asmax AR-1004G? Z opisu wynika, że również ma wbudowany punkt dostępowy. Mam nadzieje że zainstalowany w nim firmware Netii w niczym by nie przeszkadzał. Dziękuję za odpowiedź.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie chce mi się upewniać, ale routery z modemem adsl raczej nie mają funkcji AP client.Asmax AR-1004G
Tak jak napisane wyżej, najlepiej AP bez funkcji routera kupić. Choć zależy co jeszcze chcesz takim połączeniem przesyłać. Bo przy niektórych zastosowaniach WiFi będzie niewystarczające.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tani i sprawdzony przez wielu użytkowników. Z nowych produktów to http://www.ubnt.com/airrouter , również sprzęt po przystępnej cenie solidnego producentaOvislink WL5460

jareq
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
jarek999, AirOS potrafi zrobić zwykły AP-Client bez NATa?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A ma on tryb czystego klienta bez natowania?jarek999 pisze:Z nowych produktów to http://www.ubnt.com/airrouter , również sprzęt po przystępnej cenie solidnego producenta
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście-demo firmware http://citymedia.pl/al/demo/AirRouter/network_soho.htmA ma on tryb czystego klienta bez natowania?

jareq
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja tam takiej opcji nie widzę, chyba że bridge jest?jarek999 pisze:Oczywiście
-
- Mistrz bezprzewodowy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bridge może działać tylko z urządzeniami działającymi również w trybie bridge (czyli tylko 1:1). Zależy od nomenklatury użytej przez producenta.
EDIT: Widzę, że jest Station. To raczej wskazuje na czystego klienta.
EDIT: Widzę, że jest Station. To raczej wskazuje na czystego klienta.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chyba nie chcesz widzieć-to urządzenie posiada 3-tryby pracy:1- router, 2-station (wisp)client z NAT-em, 3-bridge-most z wyłączonym NAT-em, który może być w oplicji AP podłączony do innego routera przez ethernet lub clientem odbierającym sygnał po radiu.Widzę, że jest Station
To już się zagalopowałeś-używam Asusa WL-500gpv2 z chińskim Tomato-Pandora ustawionym jako router-AP a do niego mam podpięty jako FTP serwer, webcam serwer i download serwer ustawiony w trybie bridge z fabrycznym firmware Sapido GR-1222, który dostaje adres na WAN-ie DHCP i jest przezroczysty przekazując dalej adresy z AsusaBridge może działać tylko z urządzeniami działającymi również w trybie bridge (czyli tylko 1:1)

jareq
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
jarek999 pisze:Chyba nie chcesz widzieć
Nigdzie się nie zagalopowałem. To jest tylko i wyłącznie kwestia nomenklatury przyjętej przez producenta. Np. Edimax w swoich AP jako "station" określa tryb client, bez NATa. Podobnie do pewnego czasu bridge był mostem, ale mostem radiowym, czyli punkt-punkt. A teraz narobili syfu i są efekty.jarek999 pisze:To już się zagalopowałeś
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ubiquiti Networks w firmware rozdziela ustawienia radia (są tam 4-tryby) od ogólnych ustawień sieci (3-tryby)-moim zdaniem jest to czytelne a dodatkowo firmware jest w wersji PLPodobnie do pewnego czasu bridge był mostem, ale mostem radiowym, czyli punkt-punkt. A teraz narobili syfu i są efekty.

jareq
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czytelne jest jak masz definicje trybów. Albo pozornie dla ludzi, którzy nie widzieli nic innego.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, mi bridge się kojarzy z mostem wlan, gdzie żeby oba urządzenia mogły się zrozumieć muszą być tego samego producenta a czasem i tego samego modelu.Jo_gurt pisze:Czytelne jest jak masz definicje trybów. Albo pozornie dla ludzi, którzy nie widzieli nic innego.
Ale jak widać wszystko zależy od nomenklatury producenta.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Teraz to mnie rozbawiłeś, nie będę się rozpisywał co widziałem a czego nie, dla przysłowiowego "Kowalskiego" który nie miał w ogóle do czynienia ze sprzętem sieciowym nie jest problemem obejrzeć sobie demo oprogramowań sprzętu na serwerze sprzedawcy w sklepie internetowym np. wisp.pl, a jak ma jakieś wątpliwości to poszukać w Google lub spytać na Forum bądź skorzystać ze wsparcia technicznego sprzedawcyAlbo pozornie dla ludzi, którzy nie widzieli nic innego.

jareq
-
uhm... ostatecznie i na pewno: czy Asmax 1004g spełni swoją role (przeglądanie youtube, etc w telewizorze)? Jeśli odpowiedź brzmi NIE, to rozumiem, że TP-Link WA500G spełni moje oczekiwania?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie.laszlo pisze:ostatecznie i na pewno: czy Asmax 1004g spełni swoją role (przeglądanie youtube, etc w telewizorze)?
-
W takim razie zakupię TP-Link WA500G. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Chciałbym mieć możliwość kontynuowania tematu w przypadku problemów z konfiguracją ww. urządzeń.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!