Nie widzi routera... POMOCY !

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qw85qw
Początkujący użytkownik forum

Nie widzi routera... POMOCY !

Post autor: qw85qw »

Witam,

W domu posiadam Internet z Netia a dokładnie Wimax Netia. Pojechałem sobie do Media kupić router aby rozdzielić sygnał w domu.

Zakupiłem router Pentagram P 6351 - http://tnij.org/nev8

I teraz tak, kabelek od Wimax'a wpiąłem w router, następnie inny kabel wpiąłem w router obok kabla z Wimaxa i wpiąłem w stacjonarny komputer. DZIAŁA ! Po kablu wszystko działa. Czyli router przekazuje sygnał.

Problem pojawił się w laptopie. Otóż WIFI nie widzi tego routera. Aktualizowałem sterowniki w laptopie, aż w końcu zrobiłem format dysku nowe sterowniki i nadal to samo :( W konfiguracji routera zacząłem dokonywać zmian w pozycji BAND a mianowicie z (2.4 Ghz B+G+N) zmieniałem na wszystko co możliwe na zwykłe (2.4 Ghz B) itd itd... Frimware nie trzeba aktualizować routera gdyż wchodząc na stronę producenta jest wspomniane że najnowszy Frimware jest tylko dla urządzeń które nie posiadają Channel Width 40Mhz. Mój ma.

Co lepsze komórka siostry która ma w telefonie Wifi widzi ten router, ale polaczyc się nie moze bo wyskakuje jej brak DNS. Fakt faktem router komórka widzi. Niby problem z laptopem. Sygnał w laptopie świeci od Wifi, klawiatura funkcyjna on/off dla Wifi działa, czyli FN+F2, laptop to Asus. Kurcze nie mam mozliwosci poki co zalatwic innego laptopa czy zobaczy ten router.... Router resetowałem twardo do ustawien fabrycznych, dokonywalem zmiany nazwy sieci dalej nic... A komorka siostry widzi nawet zmiane nazwy sieci routera.

Ktos wie o co moze chodzic ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Nie widzi routera... POMOCY !

Post autor: key »

qw85qw pisze:Otóż WIFI nie widzi tego routera.
Zmien kanal na routerze na 11 lub mniej.
Nie pomagam na PW.
qw85qw

http://fotozrzut.pl/zdjecia/fee5bf61ef.jpg

O to screen wyborów kanałów. Dałem 11 ale dalej nic. No chyba że... Bardzo duże znaczenie ma np wyłączenie i wlaczenie od nowa routera ? Czy po takich zmianach wyl/wl router ? Czy on sam dokonuje zmian po ilus sekundach ? Czy uruchamiac od nowa laptopa po takich zmianach ? - To pytania na przyszlosc w sumie. Ale tak czy siak dalem kanal 11 i dalej nic :(
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Daj 7 i zrestartuj router. Przy pomocy inSSIDera zobaczy, czy i gdzie router nadaje. Potem mozesz probowac sie polaczyc.
Nie pomagam na PW.
qw85qw

Ehh potrwa to chwile bo Inssider wymaga Freamworka. Instaluje go dopiero, no i wiadomo że na laptopie odpalam Inssidera tam gdzie WIFI ? ;)) :D

[ Dodano: 2011-09-14, 00:58 ]
No wiec odpalilem tego inSSIDera wszedlem w zakladke 2.4 Ghz Channels bo ten kanal nas interesuje ? No i cisza... Zero wykresu itd. W routerze ustawilem kanal 7 :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

qw85qw, kupiłeś zły router. Potrzebny bez modemu ADSL.
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

qw85qw, na tym laptopie widzisz inne/obce sieci? Jesli nie - to szukaj metody włączenia WiFi w laptopie. Zakladając, że w laptopie wszystko ze sterownikami i hardware'em jest w porządku - sprawdź takie rzeczy:

-= WiFi switch - powinienes miec fizyczny guzik lub przełącznik do włączania i wyłączania WiFi. Guzik może, czasem samą lapkę z symbolem antenki wystarczy dotknąć i WiFi się załącza.

-= Kombinacja Fn+F2 i pochodne

-= Start / Panel sterowania/ zmien ust. karty / prawym na Poł. bezprzewodowe i WŁĄCZ.

Jak to nie pójdzie - spróbuj tak: Start / Panel sterowania/ zmien ust. karty / prawym na Poł. Bezprz. i właściwości / guzik konfiguruj / zakladka zaawansowane /

i tutaj poszukaj opcji RADIO - jak masz - sprawdz wartość, ma być ON. Jak masz Wireless Mode albo IBSS Mode - to zmień na TYLKO G albo najlepiej TYLKO B. Daj ok i zrestartuj kompa. Na routerze ustaw kanał który chcesz, zmien BAND na niższe tryby, moze masz samo G albo samo B.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

qw85qw pisze:Zero wykresu itd.
Ustawiles nie ta karte sieciowa co trzeba, albo karta jest zdeaktywowana. Poszukaj guziczka na obudowie, kombinacji klawiszy etc.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

I napisz jaki masz komunikat gdzie zwykle jest lista sieci.
qw85qw

vic2099 pisze:qw85qw, na tym laptopie widzisz inne/obce sieci? Jesli nie - to szukaj metody włączenia WiFi w laptopie. Zakladając, że w laptopie wszystko ze sterownikami i hardware'em jest w porządku - sprawdź takie rzeczy:

-= WiFi switch - powinienes miec fizyczny guzik lub przełącznik do włączania i wyłączania WiFi. Guzik może, czasem samą lapkę z symbolem antenki wystarczy dotknąć i WiFi się załącza.

-= Kombinacja Fn+F2 i pochodne
:brawa: :brawa: :brawa:

Ale jestem kretynem :)))) Fakt faktem robilem to w nocy, w ciemnym zgaszonym pokoju... Dziwne ! Po kombinacji FN+F2 zapalala sie dioda ze wifi zaczyna swiecic i znowu po wlaczeniu FN+F2 wylaczala sie dioda, co jedno znacznie mialo znaczyc ze WIFI aktywne / WIFI nie aktywne...

Biore teraz laptopa do gory i ogladam dookola a tu malutki suwak schowany zaraz obok portu USB i napis WIFI, suwak byl na OFF ! :hurra: :hurra: :hurra: Przesunalem nagle pach wyskoczylo 4 sieci w tym moj router... :) Odpalilem logowanie do Wimax na laptopie no i pierwsza strona onet.pl poszlaaa :brawa: :brawa: :brawa:

Dziekuje Ci slicznie, jak sie okazuje banalna sprawa... Ale kolejna nauka wpojona w glowe ze samo FN+F2 jak sie okazuje nie wyjasnia sprawy dzialania WIFI, co troche mnie zdziwilo... No ale OK :) Dzieki wszytskim za POMOC :)

:hurra:
ODPOWIEDZ