Antena - blueconnect 7km od miasta

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kazzup
Początkujący użytkownik forum

Antena - blueconnect 7km od miasta

Post autor: kazzup »

Witam,
jestem w tej materii zielony i mimo prób odnalezienia się w waszym forum i waszych poradnikach, większość stwierdzeń to dla mnie niestety czarna magia :(

Kiedyś już pisałem na tym forum, teraz jednak chcę konkretnie spytać o to, czy warto kupić antenę w mojej sytuacji.

Aktualnie łapię tylko EDGE na maksymalnym zasięgu od blueconnect.
Mieszkam w Brzeźniku, dolnyśląsk, nadajniki są gdzieś wokół mojej wsi, a takie największe pole z lepszym zasięgiem to miasto oddalone ode mnie o 7km, między moją wsią a tym miastem jest las.

Czy warto kupować antenę, a jeśli tak, to jaką? Czy da mi ona lepszy zasięg, szybszy internet?

Proszę o radę, jeśli muszę podać coś jeszcze dajcie znać :)
komados
Stały użytkownik forum

Re: Antena - blueconnect 7km od miasta

Post autor: komados »

Witam też ma podobną sytuacje do ciebie i łapie HSPA .

[ Dodano: 2011-09-07, 21:11 ]
To wszystko zależy od ukształtowania terenu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

...i od czestotliwosci na jakiej jest nadawany sygnal. Podwojenie czestotliwosci zmniejsza "zasieg" o polowe.
Nie pomagam na PW.
kazzup

I właśnie o tym mówiłem :) Czytałem o takich rzeczach, ale nie mam pojęcia co i jak sprawdzić. Jeśli macie jakiś poradnik dla zielonych to mi dajcie, a ja postaram się odczytać co i jak z tą częstotliwością

ale naprawdę się na tym nie znam, więc jeśli możecie mi powiedzieć krok po kroku co mam zrobić, to postaram się to zrobić :)
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

kazzup pisze: jeśli możecie mi powiedzieć krok po kroku co mam zrobić, to postaram się to zrobić
Wejdź na mapa.btsearch.pl, wpisz swoją miejscowość, zobacz, że między Brzeźnikiem a Parzycami masz stację bazową, z której nadaje m. in. Play na UMTS900, co oznacza, że jak zmienisz operatora z blueconnect na play to będziesz miał szybki necik bez żadnej anteny.
A jeśli musisz korzystać z blueconnecta, to najbliższy szybki nadajnik masz właśnie te 7 km i wtedy potrzebujesz anteny.
komados
Stały użytkownik forum

Tak mi się wydaje na tą częstotliwość 2100MHz będzie odpowiedni panel .

[ Dodano: 2011-09-07, 22:38 ]
http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... kabel.html
kazzup

Niestety jestem zmuszony do korzystania z blueconnecta.

A więc muszę zaopatrzyć się w antenę, która pozwoli mi złapać zasięg z nadajnika oddalonego o 7 km.

Z tego co Komandos mówi (ja tego nie sprawdzałem) odpowiednia będzie częstotliwość 2100 MHz.

Teren między mną a miastem jest równy, nie ma żadnych znaczących wzniesień terenów, jest las, ale odcinek na którym on występuje nie jest zbyt długi.

Czy da się kupić antenę (jeśli tak to jaką i gdzie) którą w razie braku zasięgu będę mógł zwrócić?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kazzup pisze:Czy da się kupić antenę (jeśli tak to jaką i gdzie) którą w razie braku zasięgu będę mógł zwrócić?
Kupujac przez internet masz 10 dni na zastanowienie sie czy towar Ci odpowiada i ewentualne odeslanie.
Nie pomagam na PW.
komados
Stały użytkownik forum

Sam używam anteny przy odległość 6 km z pozytywnym skutkiem .

[ Dodano: 2011-09-07, 23:00 ]
Na przykład ta.
http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... kabel.html
kazzup

A więc, czy już ktoś konkretnie może mi poradzić, jaką antenę kupić? :)
komados
Stały użytkownik forum

Witam ja bym ci polecał. http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... kabel.html
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

kazzup, gdyby nie te lasy, to miałbyś myślę dobry zasięg UMTS. A tak to sprawa bardzo niepewna czy złapiesz sygnał UMTS na tyle silny, żeby móc swobodnie korzystać z jego możliwości. Jakiś szczątkowy zasięg UMTS T-mobile u siebie masz, więc jeśli antena, to jak najsilniejszy panel. Sprzęt od Cybertecha, o którym pisze komados, jest dobry. W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego.
Trzeba umocować ją możliwie jak najwyżej, jednocześnie przy użyciu jak najkrótszego kabla.

Spytam jeszcze: Jakiego modemu używasz?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
komados
Stały użytkownik forum

Witam ma podobną sytuacje też lasy,ale na pewno warto spróbować .
6ymon

Post autor: 6ymon »

Tak jak Yanusz pisze nic nie jest pewne. Ale zawsze warto próbować. Któregoś razu montując znajomym dużą antenę zrywało mi połączenia ze stosunkowo pobliskiej stacji Plus UMTS ( w poprzek m.in linia wysokiego napięcia co być może, mogło mieć na to pośredni wpływ). Całe przygotowania miały iść na marne z całkowitą porażką. Gdy w akcie desperacji obracałem anteną we wszystkie strony - ku mojemu zaskoczeniu ustanowiłem 23,47km link HSDPA z poziomem sygnału -96dB który okazał się stabilny. Down-link 1,6Mbit/s Up-link był marny bo w porywach 35kbit/s. Sam mieszkam na przytulnym odludziu gdzie telefony komórkowe milczą na zewnątrz budynku. A komunikuję się audiowizualnie przez internet GSM.
lukas842

Post autor: lukas842 »

Witam, wybaczcie ze troche nie na temat ale czy moze mi ktos powiedziec dlaczego jesli mam podłączony modem Huawei 630 razem z anteną z anteną przy pełnym sygnale na wskaźniku prędkość neta jest ok 1,2 MB/s, gdy zas przełoze karte do mojego telefonu galaxy s2 to predkosc mam podan 5 MB/s. Czym to moze byc spowodowane? Dodam ze BTS(umts2100) stoi w odleglosci 2 km.
ODPOWIEDZ