[problem] OFP - Ciągłe rozłączanie

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Asisst
Użytkownik forum

[problem] OFP - Ciągłe rozłączanie

Post autor: Asisst »

Mam taki o to problem z OFP, który powoli zaczyna mnie bardzo irytować. Wystarczy, że przez 2 minuty nie jestem aktywny na internecie to już od razu mnie z niego rozłącza. Denerwujące to jest szczególnie gdy mam WiFi i non stop muszę chodzić do pokoju obok, żeby restartować modem. Wy też macie takie coś? Da się temu jakoś zaradzić, bo serio nie chcę płacić za to, żeby co chwile chodzić w kółko... :(
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Re: [problem] OFP - Ciągłe rozłączanie

Post autor: czerwon »

Prawdopodobnie usterka modemu. Wiele osób ma ten problem. Pójdź do salonu wyjaśnij im co i jak, może wymienią na nowy modem.
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Na pewno usterka modemu... :dobani:
Deformują nas formuły.
ajas75
Użytkownik forum

to nie to

Post autor: ajas75 »

Witaj
To nie to sprawdź czy aby w tym czasie nie zmienia adresu ip.
Jest duże prawdopodobieństwo że tak jak ja masz urządzenie pomiędzy 2 BTS'ami i router nie może się zdecydować który wybrać.
Gorzej że się router zawiesza bo pewno on jest połączony ale się zawiesił i dopiero hard reset pomaga bo no musi zapukać ( wdzwonić się ) ponownie do BTS'a.
piskala
Początkujący użytkownik forum

Post autor: piskala »

Też tak miałem z MV410. Co ciekawsze jakiś rok temu rozłączało się to cholerstwo dosyć rzadko - czasami potrafił całą dobę być połączony. Niestety w pewnym momencie sytuacja się zmieniła i router zaczynał się rozłączać co kilka minut. Pomagał oczywiście jedynie restart bo bez tego nie był w stanie znów się połączyć. Obstawiam, że kolesie w orange zrywają nieaktywne połączenia coby nie obciążać sieci. Klientów im przybyło to sobie timeout zmniejszyli. Tak czy inaczej u mnie pomogło ustawienie na stale ping-a co 20 sek na adres ich dns-a.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
deejaymg
Stały użytkownik forum

Post autor: deejaymg »

Kolego wytłumacz jak to ustawiłeś, dodatkowy program czy gdzieś w ustawieniach?

Pozdrawiam.
piskala
Początkujący użytkownik forum

Post autor: piskala »

Cześć
Tak jak pisałem na PW. Mam po prostu jeden komputerek, który jest cały czas włączony i z niego wysyłam pingi :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ