Oszustwo ORANGE na plakatach

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piotr2802
Specjalista bezprzewodowy-senior

Oszustwo ORANGE na plakatach

Post autor: piotr2802 »

Komu z Was chodzi HSDPA 3,5 Mb/s ??? :shock:
Mieszkam w Krakowie. Oficjalnie mamy już tutaj HSDPA, podobnie jak w kilku innych dużych miastach. A ja niestety ale maksymalnie osiągam 880 kb/s Download i 60 kb/s Upload.

Tymczasem kolejna kampania reklamowa Orange próbuje nam wmówić znowu o wiele większe transfery.

Przecież to oczywiste kłamstwo i kolejna próba nabrania nowych klientów na ten ich zafajdany internet.
Awatar użytkownika
magmike

Re: Oszustwo ORANGE na plakatach

Post autor: magmike »

A Twój modem da rade tyle wyciągnąć, że tak krzyczysz?
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
piotr2802

Wydaje mi się że Option Globetrotter Fusion + powinien swobodnie wycišgnšć ponad 1 Mb/s
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

piotr2802 pisze:Komu z Was chodzi HSDPA 3,5 Mb/s ?
Temu kto ma modem który wyciagnie teoretycznie taka prędkość (Novatel Merlin XU870 ExpressCard).

A że Orange wprowadza ludzi w błąd to norma u operatorów. Podobnie jak promocja iPlus na próbę za darmo (które kosztowało 181 złotych ale o tym nie było wpomniane).
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

piotr2802 pisze:A ja niestety ale maksymalnie osiągam 880 kb/s Download i 60 kb/s Upload.
Jak ja bym tak miał to bym nie narzekał.Popatrz na tych co mają sam GPRS i walczą antenami aby na EDGE się załapać.Ty masz wszystko i narzekasz. :shock:
Awatar użytkownika
piotr2802

Jaco pisze:
piotr2802 pisze:Ty masz wszystko i narzekasz. :shock:
No właśnie i dlatego większośc ma tylko GPRS lub EDGE, bo z pokorą przyjmuje to co im Orange wciska poprzez takie oszukańcze reklamy, które mijają się z rzeczywistością....
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

piotr2802 pisze:
Jaco pisze:Ty masz wszystko i narzekasz. :shock:
No właśnie i dlatego większośc ma tylko GPRS lub EDGE, bo z pokorą przyjmuje to co im Orange wciska poprzez takie oszukańcze reklamy, które mijają się z rzeczywistością....
Ale tu jest chyba mowa o HSDPA a nie o GPRSie i EDGE.
radekgers
Stały użytkownik forum

Post autor: radekgers »

Karta fusion+ nie pociagnie 3,5, a i tak poki co jest to pewnie tylko w centrum warszawy ;-)

A ja z orange jestem zadowolony... mialem edge to wyciagalo maks, mam teraz umts tez wyciaga maks.
Awatar użytkownika
Jaco

Orange zaszokował wszystkich swoim wiuuuuuuuuuuuuuu :lol:
Zapytajcie na forum jest ktoś z Orange @New Walk.Niech się spowiada. :lol:
Taki podobny temat jest tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6879
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

Jako wezwany do tablicy odpowiadam :)

Prędkość 3,6Mb/s jest obecnie dostępna tylko w kilku miastach. I jest osiągalna tylko na karcie Novatel Merlin XU870 ExpressCard - oczywiście też obecnie.

Jeżeli chodzi o 'oszustwa' Orange to nie wiem o co Wam chodzi. Wiadomo, że reklama to tylko reklama, a po więcej szczegółów trzeba przyjść do salonu... To chyba normalne, że reklama pokazuje tylko dobre strony...

Tak samo mamy w reklamie Plusa. Modem za 1PLN i AntyWirus za free... I nikt nie krzyczy, że nie powiedzieli, że ten modem to w drogiej taryfie tylko.

W Orange też są modemy za 1PLN antywirus za free (1grosz) i 4 pierwsze miesiące z rabatem 50% :)

Do końca roku 30% populacji ma być w zasięgu HSDPA. Zobaczymy jak to się będzie rozwijało.

Jak macie jakieś pytania, to pytajcie, może będę w stanie odpowiedzieć, a jak nie to się dowiem.

pozdrawiam NewWalk :)
Awatar użytkownika
Jaco

NewWalk pisze:Jako wezwany do tablicy odpowiadam :)...
No i wszystko jasne :lol:
NewWalk

no co :)
chcieliście żeby ktoś z Orange się wypowiedział :D
Awatar użytkownika
piotr2802

NewWalk pisze:Prędkość 3,6Mb/s jest obecnie dostępna tylko w kilku miastach. I jest osiągalna tylko na karcie Novatel Merlin XU870 ExpressCard
A dla mnie ta reklama Orange to jest oszustwo, bo statystyczny obywatel czytając tą reklamę myśli że rzeczywiście jest taki transfer. Internet komórkowy nigdy nie dorówna normalnemu szerokopasmowemu internetowi. Jedynie w miejscach , gdzie naprawdę nie ma szans na żaden internet to jest to jakieś wyjście awaryjne, ale normalnie to zawsze lepszy jest kabel lub Wi-Fi.
A najbardziej to śmieszy mnie w Orange, że transfer reklamują jest 3,5 Mb/s, a limit miesięczny ściąganych danych w BE Premium tylko 4 GB.
A co do salonów Orange, to lepiej tam nie pytać o nic , bo i tak nic nie wiedzą i dopiero się od nas dowiadują się o pewnych nowościach.
NewWalk

wiadomo, że wiedza sprzedawców w salonach jest różna, ale idzie to w dobrym kierunku.

A która reklama nie jest oszustwem?
Neo w TP 1Mb/s za 28PLN?
Darmowe testy neta w Plusie?

A co do wiedzy sprzedawców w Orange to powiem szczerze że w Plusie i Erze bywa gorzej. Tam od sprzedawców o wiele mniej się wymaga i wiedza na temat neta często jest naprawdę tragiczna.

Ale śmieszy mnie to, że niektórzy ludzie wierzą w reklamy. Równie dobrze można kwestionować to że net z Plusa jest wszędzie... Więc odpuśćcie sobie te ataki na poprawę technologii i na przyśpieszenie bezprzewodowego internetu w Polsce...
Awatar użytkownika
piotr2802

NewWalk pisze:Więc odpuśćcie sobie te ataki na poprawę technologii i na przyśpieszenie bezprzewodowego internetu w Polsce...
Masz rację NewWalk, inni też oszukują podobnie jak Orange i nie przeszkadzajmy im , niech dalej to robią i nabierają biednych klientów, ale przypominam że 1 kwietnia już mamy za sobą... :lol:
NewWalk

Ale Piotrze nie mów że wierzysz reklamom...
Awatar użytkownika
piotr2802

NewWalk pisze:Ale Piotrze nie mów że wierzysz reklamom...

Oczywiście że reklamom nie wierzę i mam duży dystans do nich.

Ale pozwólmy im dalej oszukiwać. :wink: Za rok pojawią się reklamy ze już istnieje prędkość 14 Mb/s, bo podobno już w Japonii tamtejsza telefonia pozwala już na to, ale tam takich bzdur nie pisze się na plakatach, po prostu kupuje się i używa.
:wink:
NewWalk

ja tam się nie przejmuje kłamstwami w reklamach...
podoba mi sie to ze siec się rozwija i będzie z czasem coraz szybszy internet komórkowy :)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Ale reklama to jest tylko taka informacja bez szczegółów.
Można na nią zwrócić uwagę, ale nie brać do siebie, a te 3,6 Mb/s to nie kłamstwo przecież coś takiego jest i dla każdego dostępna tylko, że musi zmienić modem. Gdzie jest tu kłamstwo? Może tylko niedoinformowanie, który modem potrafi osiągnąć tą prędkość
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

Post autor: hyde »

Uważam, że te 3.6Mb/s to świetna informacja dla tych bardziej uświadomionych klientów orange, którzy są w zasięgu hsdpa. Kłopoty ze sprzętem obsugującym tę technologie to odmienna kwestia /skoro tylko jeden model to obsługuje to raczej świadczy tylko o tym, że producenci zaspali/.

Pytanie do NewWalk: czy mógłbyś spingować polskie portale na XU870 będąc w zasięgu hsdpa o ile masz dostęp do tego sprzętu /mam świadomość, że to nie hsupa/?
Awatar użytkownika
piotr2802

A tak przy okazji ,bo nie chcę zakładać nowego tematu, to ile mogę maksymalnie wyciągnąć na modemie Option Globetrotter Fusion + jeżeli jestem teraz w zasięgu HSDPA i poziom sygnału mam 80 % ???

Czy jest też jakiś sposób aby w/w modem wyświetlał "HSDPA" nad wkaźnikem poziomu sygnału w aplikacji BE Premium ?
NewWalk

W aplikacji BE nie ma takiej opcji z tego co wiem :)
ja mam GlobeTrotter Mobility Manager u pokazuje mi na czym jestem gprs / edge / umts. w zasięgu hsdpa nie miałem przyjemności sie jeszcze znajdować :)
Ostatnio zmieniony 2007-04-19, 13:26 przez NewWalk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotr2802

NewWalk pisze:o aplikacji BE nie ma takiej opcji z tego co wiem :)
ja mam GlobeTrotter Mobility Manager u pokazuje mi na czym jestem gprs / edge / umts. w zasięgu hsdpa nie miałem przyjemności sie jeszcze znajdować :)

Pierwsze co odczuwam , kiedy jestem w zasięgu HSDPA to wzrost prędkości, ale znowu bez przesady , maksymalnie osiągnąłem download 880 kb/s, download jest stał ok. 60 kb/s.

Gdy jest HSDPA to wskaźnik sygnału robi się "goły", tzn same tylko pomarańczowe słupki widać i oczywiście niebieska dioda miga szybcie , bo cztery razy. Oczywiście cały czas piszę o modemie Option GT Fusion +.
Awatar użytkownika
hyde
Użytkownik forum

Post autor: hyde »

Gdy jest HSDPA to wskaźnik sygnału robi się "goły", tzn same tylko pomarańczowe słupki widać i oczywiście niebieska dioda miga szybcie , bo cztery razy. Oczywiście cały czas piszę o modemie Option GT Fusion +.
W Warszawie korzystając z pocketa z hsdpa tytn kapie mi teraz 1.9Mb.
Ponawiam pytanie NewWalk, czy jest różnica w pingach przy 3.6Mb? :?:
NewWalk

tego nie wiem :(
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

Post autor: homzik »

powinno chyba byc nieco lepiej, skoro miedzy umts, a hsdpa 1.8 jest roznica... tak samo jak np. na neo 512 i neo 6mbit jest roznica
Homzik poleca laptopy -> http://laptopy.yyy.pl
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

piotr2802 pisze:Gdy jest HSDPA to wskaźnik sygnału robi się "goły", tzn same tylko pomarańczowe słupki widać i oczywiście niebieska dioda miga szybcie , bo cztery razy. Oczywiście cały czas piszę o modemie Option GT Fusion +.
To, że znika informacja z jakiego trybu się korzysta (zostają pomarańczowe słupki), to prawda. U mnie jednak Fusion+ zamiast 4 razy na niebiesko miga tylko 3... Nie wiem więc jak to jest tak naprawdę. @NewWalk, może Ty się wypowiesz? W BOK i salonie powiedzieli, że "no wie pan, tak ma chyba być"...
NewWalk

nie mailem jeszcze okazji pracować na HSDPA więc nie wiem.
W 'dokumentacji' od aplikacji modemowej nic konkretnego nie znalazłam.
Awatar użytkownika
piotr2802

przewaks pisze:W BOK i salonie powiedzieli, że "no wie pan, tak ma chyba być"...
Darujcie sobie pytanie w salonach BOK Orange o cokolwiek. Oni tylko są tam po to aby znaleźć następną "owieczkę" do płacenia abonamentu.

Ostatnio tłumaczyłem jednemu gościowi w Krakowie w salonie BOK jaka jest różnica między EDGE, a UMTS. :shock:

Kompromitacja, kto tych ludzi przyjmuje do pracy :?: :?: :?:
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

piotr2802 pisze:Ostatnio tłumaczyłem jednemu gościowi w Krakowie w salonie BOK jaka jest różnica między EDGE, a UMTS. :shock:
I co, zrozumiał?:D
ODPOWIEDZ