Wzmacniacz sygnału wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobi1326
Stały użytkownik forum

Wzmacniacz sygnału wifi

Post autor: bobi1326 »

Drodzy forumowicze bardzo potrzebuję waszej pomocy. Mianowicie w dużym piętrowym domu potrzebuję zrobić internet wifi. Na jednym routerze to mi raczej nie będzie działało nawet N. Pomyślałem najpierw tak, żeby na parterze tam gdzie będzie dochodził internet z zewnątrz postawić router, a na górę puścić skrętkę i wpiąć w bezprzewodowy punkt dostępowy. W tym przypadku mam internet na dole i u góry. Ale doszedłem do tego że będę miał dwie osobne sieci bezprzewodowe w domu, co jest trochę niewygodne. Zacząłem trochę czytać i wiem że routery mają różne tryby pracy jak bridge lub wds repeater. Jednak jakie funkcje muszą mieć oba urządzenia aby móc mieć jedną sieć bezprzewodową w całym domu (urządzenia mogę połączyć przewodowo lub bezprzewodowo)?

Podpowiedzcie proszę :padam: :padam: :padam: :padam:

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Wzmacniacz sygnału wifi

Post autor: Jo_gurt »

bobi1326, łącz kablem AP, nazwy sieci ustawiaj wszędzie takie same, zabezpieczenia podobnie.
W repeatery nie ma się co bawić.
bobi1326
Stały użytkownik forum

Post autor: bobi1326 »

A jak to będzie działało z przełączaniem się do sieci z tego piętra na którym jestem? Bo jak będę na dole i pójdę na górze ale komputer jeszcze będzie łapał jakiś słaby zasięg z dołu to się automatycznie nie przełączy tak?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

W repeatery nie ma się co bawić.
Oczywiście, gdyż jest dostępna technologia DLAN i nawet w dużym domu można racjonalnie rozprowadzić sieć nie robiąc remontu ;)
jareq
ODPOWIEDZ