TP-link WA801 ND w trybie repeatera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-link WA801 ND w trybie repeatera
Witam wszystkich serdecznie,
Posiadam dwupiętrowe mieszkanie i internet od osiedlowego ISP. W mieszkaniu mam tylko jedno gniazdko ethernetowe, zlokalizowane na drugim piętrze. Posiadam publiczny adres IP przypisany do MAC routera Linksys e2000, który stoi na drugim piętrze i robi za bramę. Na tym routerze uruchomiona jest sieć Wifi w standardzie 802.11 N. Jej zasięg bez problemu obejmuje obydwa piętra, tak że laptopy nie mają żadnego problemu z połączeniem.
Niestety ostatnio kupiłem smartfon Samsung Galaxy SII i karta sieci bezprzewodowej w którą jest on, wyposażony traci sygnał na dolnej kondygnacji. Nie chcąc ciągnąć kabli po całym mieszkaniu przez dwa piętra, zakupiłem Access Point TP Link WA 801ND. AP skonfigurowałem w trybie repeatera. Skutki i pytania są następujące:
1.) Zasięg wifi na dolnej kondygnacji w przypadku smartfona faktycznie zwiększył się. Niestety prędkość transmisji spadła o połowę. Liczyłem się z tym, gdyż czytałem, że jest to zjawisko normalne. Nikt jednak nie podaje, czy obcięciu ulegnie całe dostępne pasmo między AP, a routerem (300 MBps / 2 = 150), czy też chodzi o połowę pasma efektywnego (prędkość do mieszkania, gwarantowana przez ISP)?
Mój ISP zapewnia łącze 40 MPps. Smartfon na piętrze nie osiąga większej szybkości niż 30 Mbps (mierzone speedtest.net), a na dole nie więcej niż 15 MBps. Czy to jest normalne?
2.) Laptop zarówno na piętrze jak i na dolnej kondygnacji korzysta z sygnału nadawanego przez router. Prędkość mierzona wynosi ok. 40 MBps. Wydaje mi się, że raz złapał sygnał z AP i prędkość wynosiła ok 30 MBps.
W jaki sposób mógłbym sprawdzić czy komputer jest podłączony do AP, czy do routera i dlaczego komputer wybiera sygnał pochodzący z dalszego routera?
3.) Czy istnieje możliwość powielenia sygnału z innym SSID? Tak, abym ręcznie mógł wybrać czy chcę się łączyć z routerem, czy z AP? Myślałem o trybie "bridge with AP", ale nie udało mi się go skonfigurować.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Posiadam dwupiętrowe mieszkanie i internet od osiedlowego ISP. W mieszkaniu mam tylko jedno gniazdko ethernetowe, zlokalizowane na drugim piętrze. Posiadam publiczny adres IP przypisany do MAC routera Linksys e2000, który stoi na drugim piętrze i robi za bramę. Na tym routerze uruchomiona jest sieć Wifi w standardzie 802.11 N. Jej zasięg bez problemu obejmuje obydwa piętra, tak że laptopy nie mają żadnego problemu z połączeniem.
Niestety ostatnio kupiłem smartfon Samsung Galaxy SII i karta sieci bezprzewodowej w którą jest on, wyposażony traci sygnał na dolnej kondygnacji. Nie chcąc ciągnąć kabli po całym mieszkaniu przez dwa piętra, zakupiłem Access Point TP Link WA 801ND. AP skonfigurowałem w trybie repeatera. Skutki i pytania są następujące:
1.) Zasięg wifi na dolnej kondygnacji w przypadku smartfona faktycznie zwiększył się. Niestety prędkość transmisji spadła o połowę. Liczyłem się z tym, gdyż czytałem, że jest to zjawisko normalne. Nikt jednak nie podaje, czy obcięciu ulegnie całe dostępne pasmo między AP, a routerem (300 MBps / 2 = 150), czy też chodzi o połowę pasma efektywnego (prędkość do mieszkania, gwarantowana przez ISP)?
Mój ISP zapewnia łącze 40 MPps. Smartfon na piętrze nie osiąga większej szybkości niż 30 Mbps (mierzone speedtest.net), a na dole nie więcej niż 15 MBps. Czy to jest normalne?
2.) Laptop zarówno na piętrze jak i na dolnej kondygnacji korzysta z sygnału nadawanego przez router. Prędkość mierzona wynosi ok. 40 MBps. Wydaje mi się, że raz złapał sygnał z AP i prędkość wynosiła ok 30 MBps.
W jaki sposób mógłbym sprawdzić czy komputer jest podłączony do AP, czy do routera i dlaczego komputer wybiera sygnał pochodzący z dalszego routera?
3.) Czy istnieje możliwość powielenia sygnału z innym SSID? Tak, abym ręcznie mógł wybrać czy chcę się łączyć z routerem, czy z AP? Myślałem o trybie "bridge with AP", ale nie udało mi się go skonfigurować.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: TP-link WA801 ND w trybie repeatera
Polowa pasma na polaczeniu WiFi.Ulisses87 pisze:Nikt jednak nie podaje, czy obcięciu ulegnie całe dostępne pasmo między AP, a routerem (300 MBps / 2 = 150)
Nie pomagam na PW.
-
Hmmm. Czyli rozumiem, że AP powinien rozsyłać sygnał z prędkością 150 MBps? Jak w takim razie wytłumaczyć obcięcie transmisji od ISP o ponad połowę?key pisze:Polowa pasma na polaczeniu WiFi.Ulisses87 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-09-17, 21:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-09-17, 20:27 przez Ulisses87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Polaczenie jest w dalszym ciagu 300 Mbps, ale podzielona na minimum dwoch klientow. Szybkosc jaka laczysz sie z ISP najlepiej sprawdzic podlaczajac komputer bezposrednio do kabla ISP.Ulisses87 pisze:Czyli rozumiem, że AP powinien rozsyłać sygnał z prędkością 150 MBps?
Nie pomagam na PW.
-
Zapytam więc inaczej. Czy w przedstawionym układzie jestem wstanie uzyskać na AP taką samą prędkość do Internetu, jak na routerze? (40 MBps)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
40 MBps nie osiagniesz na zadnym sprzecie. Co najwyzej 40 Mbps. To po pierwsze.
Po drugie: w momencie gdy masz zalaczony WDS to maksymalna wydajnosc sieci 150 Mbps podzielone na ilosc klientow.
Po drugie: w momencie gdy masz zalaczony WDS to maksymalna wydajnosc sieci 150 Mbps podzielone na ilosc klientow.
Nie pomagam na PW.
-
Wybacz palcówkę - rzeczywiście Megabajty, a Megabity to spora różnica 
Niestety router nie obsługuje WDS. WDS obsługuje jedynie AP. To chyba nie wystarczy? Korzystam z trybu "universal repeater". Dlaczego podajesz prędkość wyjściową 150 Mbps, a nie 300 Mbps?

Niestety router nie obsługuje WDS. WDS obsługuje jedynie AP. To chyba nie wystarczy? Korzystam z trybu "universal repeater". Dlaczego podajesz prędkość wyjściową 150 Mbps, a nie 300 Mbps?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Inna nazwa - ten sam syf.Ulisses87 pisze:Korzystam z trybu "universal repeater"
Link jest 300 Mbps, polowa zarezerwowana na komunikacje miedzy routerami.Dlaczego podajesz prędkość wyjściową 150 Mbps, a nie 300 Mbps?
Nie pomagam na PW.
-
OK. To wyjaśniło się odnośnie pytania nr 1. Czy ktoś byłby tak miły i podjął się odpowiedzieć na pozostałe?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
2.) Nie jestes w stanie tego sprawdzic. Repeater jest przezroczysty.
3.) Tak - ale wtedy musisz podlaczyc AP z routerem kablem lub przy pomocy innych nosnikow (n.p. DLAN).
3.) Tak - ale wtedy musisz podlaczyc AP z routerem kablem lub przy pomocy innych nosnikow (n.p. DLAN).
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki za odpowiedzi. Pozostało mi więc wyjaśnić nienaturalnie niższą prędkość Internetu bezprzewodowego na smartfonie na AP, względem routera. Może jakiś trop?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak: Ten telefon tak ma. Stabilne polaczenia mozesz wymagac tylko od kabli.
Nie pomagam na PW.
-
Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako tak zwaną "upierdliwość".
Czy wiesz może dlaczego ten telefon tak się zachowuje?
Czy nie jestem wstanie stwierdzić faktu podłączenia kompa do AP po dwukrotnie niższym paśmie w okienku "stan sieci" w systemie Windows?
Czy wiesz może dlaczego ten telefon tak się zachowuje?
Czy nie jestem wstanie stwierdzić faktu podłączenia kompa do AP po dwukrotnie niższym paśmie w okienku "stan sieci" w systemie Windows?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo telefony sa optymizowane na dluga prace z baterii, a nie na maksymalna wydolnosc. Zreszta chyba nie rozumiesz sensu uzywania netu na telefonie, skoro robisz na nim speedtesty.Ulisses87 pisze: Czy wiesz może dlaczego ten telefon tak się zachowuje?

Czy ja pisze po francusku?Ulisses87 pisze:...po dwukrotnie niższym paśmie w okienku "stan sieci" w systemie Windows?
Link pozostaje w dalszym ciagu 300 Mbps, przepustowosc jest mniejsza.
BTW: polowe pasma masz tez po podlaczeniu do routera.
Nie pomagam na PW.
-
Ogólną prawdę dotyczącą wydajności kart sieci bezprzewodowej na urządzeniach przenośnych zna chyba każdy - to po pierwsze. Po drugie, ciężko nazwać SGS 2 "telefonem", który jest tutaj jednym z wielu modułów. Idąc dalej tym tokiem, można zrozumieć mniejszą prędkość transmisji bezprzewodowej na tym urządzeniu, a nawet brak stabilności transmisji. Ciężko mi jednak wytłumaczyć tak drastyczny spadek prędkości transmisji w przypadku odbioru powielonego sygnału, oszczędzaniem energii akumulatora....key pisze:
Bo telefony sa optymizowane na dluga prace z baterii, a nie na maksymalna wydolnosc. Zreszta chyba nie rozumiesz sensu uzywania netu na telefonie, skoro robisz na nim speedtesty.
BTW: Skoro są specjalne programy do speedtestów na Androida, to jednak chyba to działanie nie jest pozbawione sensu od strony technicznej

No cóż - na pewno nie jest to polski (żartkey pisze:
Czy ja pisze po francusku?
Link pozostaje w dalszym ciągu 300 Mbps, przepustowość jest mniejsza.
BTW: polowe pasma masz tez po podłączeniu do routera.

Podsumowując:
Pasmo o szerokości 300 Mbps jest dzielone na dwa pasma po 150 Mbps w momencie podłączenia klienta do routera przez sieć bezprzewodową. Jedno pasmo o szerokości 150 Mbps jest przeznaczone na komunikację między routerami, drugie pasmo o identycznej szerokości jest przeznaczone na potrzeby klientów (stąd, nawet bez AP mam w okienku statusu sieci prędkość +/-144 Mbps).
W momencie podłączenia AP dostępne pasmo klienckie jest dzielone znów na pół, tak, że host łączy się z prędkością 75 Mbps do AP. Nie ma to wpływu na prędkość transmisji od ISP, dopóki jest ona mniejsza od dostępnego pasma.
Powyższa reguła nie dotyczy "telefonu", który z nie do końca wiadomych mi przyczyn uzyskuje dużo niższą szybkość transmisji na AP niż na routerze.
Mam nadzieję, że nic nie namieszałem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Jesli sprzet ma kompatybilna "N" i warunki temu sprzyjaja, link bedzie 300 Mbps. Ale bedziesz go mogl wykorzystac tylko polowe czasu.Ulisses87 pisze:stąd, nawet bez AP mam w okienku statusu sieci prędkość +/-144 Mbps
Wyobraz sobie nastepujaca sytuacje: podlewasz ogrodek wiaderkiem, ktore napelniasz w studni. Wiadro ma powiedzmy 10 litrow pojemnosci. Naraz kolega chce podlac swoj ogrodek, wiec co drugie wiadro dajesz koledze: Wiadro ma dalej ta sama pojemnosc, ale ogrodki dostaja po polowe wody.
Przekladajac na swiat WiFi:
Wiadro - Pojemnosc kanalu lub link
Studnia - ISP
Ty - Router
Kolega - AP
Ogrodek - klient WiFi.
Przyklad mozesz rozbudowac dalej: dodajac paru kolegow lub/i pare ogrodkow, mozna tez zmienic konfiguracje, n.p. twoj kolega podlewa dwa ogrodki i daje jeszcze wiaderko innym jego kolegom, rozne osoby moga miec roznej wielkosci wiaderka, mozna miec wodociagi etc, itd.
A ten telefon to w ogole ma "N" czy laczy sie z routerem/AP n.p. po "G" (ogrodniczo: butelke a nie wiaderko)?Ulisses87 pisze:który z nie do końca wiadomych mi przyczyn uzyskuje dużo niższą szybkość transmisji na AP niż na routerze.
Nie pomagam na PW.
-
Przykład bardzo obrazowy - przyznaję
.
SMARTFON z routerem łączy się przez N (tryb "N only"). AP po przełączeniu w tryb repeatera niestety nie pozwala na wybór typu sieci więc zapewne dostosowuje się do ustawień routera.
Już szedłem tym tropem, ale bez skutku.
[ Dodano: 2011-09-18, 18:11 ]
Miałem dzisiaj chwilkę czasu i zrobiłem więcej testów. Poniżej krótko moje wnioski i obserwacje (zawsze podłączony był jeden klient):
0.) Linksys e2000 generuje link 150 Mbps i nie więcej. Tp link generuje link 300 Mbps.
1.) Wymusiłem połączenie laptopa z AP w trybie repeatera przez wyłączenie dostępu do routera po adresie MAC. Transfer był identyczny jak na routerze - 40 Mbps. Obserwacje prowadziłem na monitore stanu łącza na AP. Faktycznie potwierdza to Twoje tłumaczenie o podziale pasma. 40 Mbps < 150 Mbps po podziale przez repeater
2.) W trybie repeatera z dalej nieznanych mi przyczyn nie mogę uzyskać większych szybkości niż 20 Mbps (połączenie jest w trybie 802.11 n) na smartfonie.
3.) Po podłączeniu AP do routera kablem ethernetowym i przestawieniu w tryb pracy "AP" z innym SSID, prędkość wynosiła 40 Mbps na komputerze i dalej max. 20 Mbps na smartfonie. Udało się to rozwiązać zmieniając kanał na AP z nr 11 na nr 1 - wówczas transfer wyniósł tak jak na komputerze 40Mbps.
Podejrzewam więc, że smartfon jest dużo bardziej wrażliwy na nakładanie się kanałów, a w trybie repeatera obydwa urządzenia (router i AP) nadają na tym samym kanale nr 1.
Nie widze innej przyczyna "upośledzenia" pracy jedynie smartfona i tylko w tym jednym trybie pracy AP (repeatera).
A jaka jest Twoje zdanie odnośnie przedstawionych wniosków?

SMARTFON z routerem łączy się przez N (tryb "N only"). AP po przełączeniu w tryb repeatera niestety nie pozwala na wybór typu sieci więc zapewne dostosowuje się do ustawień routera.
Już szedłem tym tropem, ale bez skutku.
[ Dodano: 2011-09-18, 18:11 ]
Miałem dzisiaj chwilkę czasu i zrobiłem więcej testów. Poniżej krótko moje wnioski i obserwacje (zawsze podłączony był jeden klient):
0.) Linksys e2000 generuje link 150 Mbps i nie więcej. Tp link generuje link 300 Mbps.
1.) Wymusiłem połączenie laptopa z AP w trybie repeatera przez wyłączenie dostępu do routera po adresie MAC. Transfer był identyczny jak na routerze - 40 Mbps. Obserwacje prowadziłem na monitore stanu łącza na AP. Faktycznie potwierdza to Twoje tłumaczenie o podziale pasma. 40 Mbps < 150 Mbps po podziale przez repeater
2.) W trybie repeatera z dalej nieznanych mi przyczyn nie mogę uzyskać większych szybkości niż 20 Mbps (połączenie jest w trybie 802.11 n) na smartfonie.
3.) Po podłączeniu AP do routera kablem ethernetowym i przestawieniu w tryb pracy "AP" z innym SSID, prędkość wynosiła 40 Mbps na komputerze i dalej max. 20 Mbps na smartfonie. Udało się to rozwiązać zmieniając kanał na AP z nr 11 na nr 1 - wówczas transfer wyniósł tak jak na komputerze 40Mbps.
Podejrzewam więc, że smartfon jest dużo bardziej wrażliwy na nakładanie się kanałów, a w trybie repeatera obydwa urządzenia (router i AP) nadają na tym samym kanale nr 1.
Nie widze innej przyczyna "upośledzenia" pracy jedynie smartfona i tylko w tym jednym trybie pracy AP (repeatera).
A jaka jest Twoje zdanie odnośnie przedstawionych wniosków?