Nagłe pogorszenie działania internetu.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adam2256
Początkujący użytkownik forum

Nagłe pogorszenie działania internetu.

Post autor: adam2256 »

Witam wszystkich

W ostatnich dniach mój internet drastycznie zwolnił, mianowicie prękdość spadła do bardzo małej prędkości.
Zwykle szybkość była wyższa niż 4mb/s a teraz podczas testów nie przekracza 0.2mb/s a pingi ~200ms z czego nigdy nie przekraczały 60ms. Korzystam z technologii
HSPA+ , do nadajnika mam jakieś 100 metrów więc zasięg mam bardzo dobry.Posiadam modem Sierra Wireless 307 usb. Wszystko zaczęło się od rozłączania internetu , podczas pracy. Modem bez powodu nagle tracił zasięg, bądź się rozłączał a czasami nawet oprogramowanie po prostu się wyłączało. Myślałem , że jest to spowodowane przeciążeniem nadajnika ale w nocy jest taki sam efekt. Format dysku także nic nie pomógł.
Wychodzi na to , że chyba jest uszkodzony modem , chociaż mam go dopiero od dwóch miesięcy. Proszę o jakies porady.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Nagłe pogorszenie działania internetu.

Post autor: Sundance_kid »

adam2256 sprawdzałeś w innej lokalizacji?
adam2256
Początkujący użytkownik forum

Post autor: adam2256 »

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia w innej lokalizcji.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Po sprawdzeniu dwóch rzeczy: innej lokalizacji oraz innej karty sim (konkurencyjnej sieci) i potwierdzeniu efektu - będziesz miał pewność co do winy modemu, albo sieci. Bez tego możemy tylko gdybać.
ODPOWIEDZ