Airlive 5460v2 jako WISP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
drajvver
Początkujący użytkownik forum

Airlive 5460v2 jako WISP

Post autor: drajvver »

Witam.

Na początku chciałem się przywitać, jako, że to mój pierwszy post na tym forum :).
Teraz, przechodząc do rzeczy:
Posiadam w domu dość skomplikowaną (jak na takie zastosowanie) i śmiesznie zorganizowaną sieć. Wygląda to mniej więcej tak:
INTERNET -> Airlive 5460v2 w trybie WISP -> TP-Link TL-WR740N -> 2/3 komputery przez wifi (zależnie, czasem więcej).
Jest to zrobione tak, ponieważ w domu nie chciałem prowadzić kabli, a oba komputery mają karty wi-fi także z tym też nie ma kłopotu.

Moje pytanie to:
1. Czy można (mam taką możliwość) przypisać RÓŻNE zewnętrzne IP dla poszczególnych komputerów?
2. Mój operator stosuje filrtowanie po MAC, a do dyspozycji mam tylko jeden taki adres, a IPków około 5, czy to w ogóle wykonalne?
3. Jeżeli to wykonalne, to jak mniej więcej ma wyglądać konfiguracja obu routerów? Próbowałem na 5460 ustawiać i DHCP Client, Server, Relay Agent, na żadnej metodzie nie działało tak jak chciałem, w zasadzie nie działało w ogóle.

Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Airlive 5460v2 jako WISP

Post autor: Jo_gurt »

Twoja konfiguracja w tym momencie jest dość standardowa.

Po pierwsze jak chcesz mieć publiczne adresy na kompach to musisz pozbyć się NATów (a teraz pewnie masz 2 - kabel z Airlive wpięty w TP-Linka w WAN?).
Z tego co pamiętam standardowy soft Airlive nie obsługuje NAT 1:1.

Podejrzewam, że dobrym startem byłoby DHCP relay (o ile filtr MAC tyczy się połączenia ze stacją bazową, a nie bindowaniem MAC-IP na DHCP).
drajvver
Początkujący użytkownik forum

Re: Airlive 5460v2 jako WISP

Post autor: drajvver »

Tak, MAC tylko podczas połączenia ze stacją, bo na Airlivie mogę spokojnie zmieniać IPki bez zmiany MACa.
Tak, kabel z Airlive jest wpięty do WANu w TP-Linku, bardzo bym nie chciał zmieniać oprogramowania na takie, które nie ma konfiguracji via www, co prawda trochę w linuxach siedzę, ale nie chcę nic zepsuć
ODPOWIEDZ