Jaka antena?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anderson
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena?

Post autor: Anderson »

Witam,
rozważam właśnie kupno anteny gsm do użytku wewnątrz mieszkania. Mieszkam około 3.5 km na zachód od Nakła nad Notecią http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.14639 ... 98438/z/13 i jestem szczęśliwym użytkownikiem usługi dostępu do internetu od sieci Play. Mój modem, czyli Huawei e169, odbiera sygnał z BTS-ów o CID 49278 i 45509 (oba poniżej 30% pod UMTS).
Myślałem o http://yagi.pl/antena-podstawk-hsdpa-um ... -1633.html. Miał już ktoś do czynienia z tym modelem? Chciałbym przedłużyć kabel o 3 metry, jakie przejściówki potrzebuję, by móc połączyć antenę z moim modemem? Zaintrygowały mnie dwie ostatnie foty, na których złącze od anteny połączone jest z przejściówką (FMEm chyba) później jest kabel, przejściówka i dopiero modem.
Druga możliwość to http://yagi.pl/antena-11dbi-zczem-kadeg ... -1577.html.
W niedalekiej przyszłości chciałbym sprawdzić darmowy internet od Aero2. Niestety w ofercie pierwszej anteny nie ma nic na temat UMTS900.
Którą antenę wybrać?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jaka antena?

Post autor: Yanusz »

Daj sobie spokój z tymi wynalazkami podstawkowymi.
Masz nawet znośny zasięg HSPA 2100MHz więc optymalną dla Ciebie anteną będzie
TA + konektor do modemu.

Lub (jeśli chcesz mieć swobodny dostęp do internetu w całym domu), antena którą zaproponowałem + router.
W niedalekiej przyszłości chciałbym sprawdzić darmowy internet od Aero2
To nie na tej antenie, ani na tym modemie. E169 nie działa na częstotliwości UMTS 900MHz.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Yanusz pisze:E169 nie działa na częstotliwości UMTS 900MHz
Działa
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Darek.74 pisze: Działa
No tak, sam E169 obsługuje. Zasugerowałem się tym, że miałem kiedyś E169G i ten nie obsługiwał.

mea culpa :padam:
Anderson
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Anderson »

Czyli podstawkowe anteny nie zdają egzaminu? Szkoda, chciałem postawić antenę na parapecie :) i nie bawić się w wiercenie, niszczenie elewacji.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Jakiś to zysk ma, ale na pewno nie 11dBi. Jak odjąć od tego tłumienia kabla i złączy, to ze 2-3dBi max może w sumie mieć. Jeśli Cię to zadowala, to możesz kupić. Jednak warto się zastanowić, czy nie lepiej jest kupić porządną antenę, podłączyć ją razem z modemem do routera i zrobić sobie w domu Wi-Fi?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ