[problem] Orange Free - modem huawei.. brak pomysłów..

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Krist_95
Początkujący użytkownik forum

[problem] Orange Free - modem huawei.. brak pomysłów..

Post autor: Krist_95 »

Witam ponownie..

Może zacznę tak:

Internet: Orange Business Everywhere
Komputer: Bardzo mocny, nowy
System: Windows 7
Modem: Huawei E172
Router 3G: Intellinet

No więc przejdźmy do sedna.. Od jakiegoś czasu (jakoś 2 tygodnie), mam ogromne problemy z moim internetem Orange, chodzi dokładniej o to, że łącze się normalnie z internetem, za pomocą programu Mobile Partner i...

Albo internet działa tak: max do godziny, przerywa, traci połączenie, lipa.. (wtedy pojawia się ta tajemnicza żółta ikonka)

Albo tak: po połączeniu z internetem, pojawia mi się na dole w ikonce "Sieć" taki żółty trójkącik, który powiadamia o tym, że mam "Brak dostępu do internetu", mimo, iż po otwarciu tego właśnie okienka, przy nazwie połączenia Orange Free bądź Krystian, mam wyraźnie napisane "Połączono", oraz gdy wejdę w właściwości tego oto połączenia, to wyraźnie widzę jak statystki pobierania i wysyłania stale się zmieniają. Oczywiście internet wtedy całkowicie nie działa, mimo, że jest "Połączony", to nie idzie nic zrobić. Po 999 próbie odświeżenia jakiejkolwiek strony, ikonka czasami znika, i internet zaczyna chodzić, jednak wtedy wracamy do pierwszego "Albo", czyli - max do godziny, przerywa, traci połączenie..

Nie mam zielonego pojęcia co jest grane, zawsze wszystko było ok, mogłem swobodnie grać on-line z dobrymi pingami, prędkość pobierania ok 400kb/s oraz nie zrywało połączenia przez cały dzień.. Teraz mogę tylko o tym pomarzyć..

Oczywiście do Orange dzwoniłem kilkakrotnie, oczywiście nic nie widzą, wszystko jest ok, i przełączają mnie do kolejnych osób. W końcu zrobili jakieś tam zapytanie techniczne, i mieli sprawdzić nadajniki w moim mieście, oraz coś tam jeszcze.. Po 2 dniach dzwonią, z informacją, że wszystko jest OK. Myślę sobie, ok poczekam, czasami coś tam im się wali.. Ale chyba nie tym razem ...

Modem mam nowy, ponieważ stary był na gwarancji i dostałem nowy.
Komp jest mocny, zresztą skoro 2 tygodnie temu było ok, to co takiego się mogło zmienić.
Korzystam czasami z routera 3G INTELLINET, ale myślę, że to nie jego wina, bo skoro wcześniej było ok, to czemu teraz miałoby być nie tak..
Zasięg w modemie jest bardzo dobry, pokazuje mi najniżej 50%, zazwyczaj +70%, +90%..
Nawet kiedy gubię połączenie, to zasięg pozostaje bez zmian (wiec nie mam pojecia czemu tak).

Szperałem w necie, i doczytałem się różnych rzeczy - np.

Że niektóre programy tworzą jakieś swoje DNS i to może być problem..? Ale u mnie chyba nic takiego się nie utworzyło..
Że można zmienić IvP6 na IvP4 (co prawda robiłem i nic nie zauważyłem, żeby było lepiej).
Że można zmienić adresy DNS (nie znam się, nic nie robiłem)..

Sprawdzałem modem w laptopie, działa tak samo słabo, oraz kartę od modemu w telefonie, również to samo..

Jakieś porady, sugestie?.. Z góry wielkie dzięki..
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [problem] Orange Free - modem huawei.. brak pomysłów..

Post autor: Grupens »

Sprawdź kartę na innym modemie. :cwaniak:
Deformują nas formuły.
Krist_95

Jak, podczas gdy żadnego innego nie posiadam? Chyba, że da się to zrobić np. na modemie od IPlusa? :niepewny:

edit: Ale skoro sprawdzałem za pomocą telefonu, i to samo, to chyba jednak nie wina modemu? Tymbardziej, że jest nowy.. Chciałem jeszcze sprawdzić za pomocą programu Nokia coś tam, z noki E75, na XPku tak działało, ale na 7 nie chce.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Krist_95 pisze: Jakieś porady, sugestie?.. Z góry wielkie dzięki..
Z tego co piszesz nie wynika, czy dzieje się tak samo jeśli modem jest wpięty bezpośrednio do komputera?
Ja miałem podobne hece z orange, u mnie internet zamierał na dłuższą chwilę gdy ustawał transfer i następowało zrzucanie do umts. Przyznali się, że to problem po ich stronie i chyba naprawili, bo - odpukać - od paru dni tego denerwującego zjawiska nie ma.
Polecałbym dwa testy - z kartą prepaid od innego operatora ( sprawdź jakiego masz w pobliżu ) i ew. sprawdzenie sprzętu w innej lokalizacji.
PlatiniumBoy

Post autor: PlatiniumBoy »

mam bardzo podobnie -problem także od około 2 tyg, jestem z 2 str wawy. w innych lokalizacjach u mnie net działa prawidłowo...też nie wiem co to jest
Krist_95

Przecież jest on wpięty ciągle bezpośrednio? Tylko czasami używam Routera.. W tym wypadku na obydwu sprzętach działa tak samo..
Zrzucanie do UMTS?

Możesz troszkę rozwinąć to zdanie z testem prepaid? W sensie, np włożyć do modemu inną kartę? Ew, mogę spróbować zrobić to na modemie i karcie od IPlusa bo mogę pożyczyć..
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Krist_95 pisze: mogę spróbować zrobić to na modemie i karcie od IPlusa bo mogę pożyczyć..
Do swojego modemu włóż kartę iplusa ( chyba, że masz simlocka ). Wykluczysz problem sprzętowy po swojej stronie i będziesz miał argument w bojach z bok. I jeszcze jedno. Jak zgromadzisz jakieś sensowne wnioski to tylko mailem - z doświadczenia wiem że rozmowa z infolinią jest bez sensu, oni są nastawieni na spławianie.
ODPOWIEDZ