2xAP czy AP+router z WIFI co lepiej wybrać.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gringo
Stały użytkownik forum

2xAP czy AP+router z WIFI co lepiej wybrać.

Post autor: Gringo »

Witam

Mam przedłużyć internet radiowy i mam taki dylemat co lepiej zastosować 2xAP (APC->AP) czy APC i router z wifi.Wiem ze te drugie rozwiązanie jest optymalne.
Czy jak dam APC-skretka-AP to do tego AP będzie mógł się podłączyć tylko jeden komputer czy kilku. Czy będzie to coś w rodzaju przedłużenia zasięgu AP dawcy? Pytam gdyż 2xAP wyjdzie trochę taniej niż AP+router z wifi wiec po co przepłacać.Który wariant będzie łatwiejszy do konfiguracji?

No i najważniejszy warunek nie zależnie od opcji net musi działać bez ingerencji w ustawienia AP(routera) dawcy, dodam że sieć jest nie zabezpieczona i nie ma filtrowania mac adresów.

Drugie pytanie
Co to sprzętu to jestem już prawie zdecydowany na sprzęt edimax, ale rozważam też firmy sparklan,ovislink.Wiem że linksys są dobre i polecane, jednak trochę przeraża jego wielkość chodzi o to żeby sprzęt się zmieścił w hermetyczną puszkę jakiś przyzwoitych rozmiarów.
Jaki zasięg mają takie Apeki na zwykłych antenach w terenie tak mniej wiecej.

Dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: 2xAP czy AP+router z WIFI co lepiej wybrać.

Post autor: sardo nunspa »

Gringo pisze: chodzi o to żeby sprzęt się zmieścił w hermetyczną puszkę jakiś przyzwoitych rozmiarów.
Chybiony pomysł. Sprzęt elektryczny się nagrzewa podczas pracy, router akurat niewiele ale jak dodasz hermetyczną puszkę i letni upał to może się usmażyć.
Latka lecą...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

sardo nunspa pisze:Chybiony pomysł. Sprzęt elektryczny się nagrzewa podczas pracy, router akurat niewiele ale jak dodasz hermetyczną puszkę i letni upał to może się usmażyć.
To jest jeden powód przeciwko.
Drugi to mam nadzieje, że Gringo nie chcesz APków zamknąć w puszce metalowej? Bo widziałem już takie pomysły...

Co do samego problemu dwóch AP....

Bo jeżeli nie masz blokady MAC adresów i operator każdemu kompowi przydzieli osobny adres IP, to do rozdzielenia wystarczą teoretycznie dwa AP odpowiednio skonfigurowane lub nawet jeden pracujący w odpowiednim trybie jako repeater.

Rozumiem, że komputery normalnie gdyby były w zasięgu sieci dostały bo nr IP i mogły się łączyć do sieci?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gringo
Stały użytkownik forum

Rozumiem, że komputery normalnie gdyby były w zasięgu sieci dostały bo nr IP i mogły się łączyć do sieci?
TAK jest tak zrobione komp podłoczony do tej sieci dostaje takie ustwienia jak na fotce
Obrazek

Domyślnie na tym przedłuzeniu ma pracować tylko jeden laptop ale skoro do sieci może się podłoczyć każdy to zastanawiam się czy nie bedzie jakiegoś konfliktu jak zgłoszo się np.2 laptopy, i czy w tym przypadku nie lepiej zastować router z wifi zamiast 2xAP.

Co do puszek hermetycznych mój dostawca ma takie puszki zamontowane przy punktach i jakoś mu to działa nie wiem może ściąga obudowe i samo elektronike pakuje. A może dodać wentylatorek od spodu tylko wtedy to już nie bedzie puszka hermetyczna.
Jeżeli nie puszki to co ? sprzet musi być zamontowany w warunkach atmosferycznych innej opcji nie ma.
Ostatnio zmieniony 2007-04-05, 17:22 przez Gringo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Gringo pisze:nie wiem może ściąga obudowe i samo elektronike pakuje.
tak, dokładnie tak samo robie. Pakuje sama płytke, zasilanie PoE i zadnych innych klamorow nie ładuje. Puszka powinna byc wiekszych wymiarów niz płytka coby było w niej wiecej powietrza i szybciej oddawało ciepło puszce. Tak btw, to wcale tak strasznie sie nie grzeje i działa bardzo ładnie.
Gringo
Stały użytkownik forum

Ok edycja posta, sprawa się wyjaśniła będzie AP + router firmy edimax.

Jak myślicie czy taki AP wytrzyma w puszce plastikowej czy bedzie niezbendne ściągniecie obudowy.Co w prawdzie nie jest problemem ale pewnie będzie skutkowało utrato gwarancji.

Wszystkim odpowiadającym w tym temacie dziękuje :wink:

Ps. Jak się pojawią jakieś nowe problemy w temacie to będzie aktualizacja posta.
Gringo
Stały użytkownik forum

2xAP czy AP+router z WIFI co lepiej wybrać UPDATE (fotka)

Aby nie zakładać nowego tematu.

Zobaczcie na fotkę jak myślicie będzie działać net z tego miejsca co zrobione zdjęcie do tej białej budy w tle za drzewem odległość ok.40m Z jednej jak i drugiej strony standartowe antenki tzw. patyki. Jakieś rady jak lepiej wyżej niżej zaczepić tego ap-eka na górce.
Ostatnio zmieniony 2007-04-28, 22:52 przez Gringo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Powinno działac ;)
ODPOWIEDZ