Modem i konfiguracja iPlus

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gecio_1
Początkujący użytkownik forum

Modem i konfiguracja iPlus

Post autor: gecio_1 »

Witam, na wstępie zaznaczę że nie miałem dotychczas zbyt dużego doświadczenia z internetem komórkowym. Mam następjącą zagwostkę. Moja koleżanka ma w domu Netbooka którego dostała z iPlusem, sprzęt posiada wbudowany moduł gsm więc nie ma modemu USB. Koleżanka chciałaby korzystać z iPlusa przy pomocy zwykłego laptopa i chciała żebym jej w tym pomógł. Wiem że potrzebuje modemu i tu zastanawiam się czy może to być dowolny modem USB (np z Play) czy lepiej żeby było to urządzenie dedykowane do sieci Plus. Kolejne moje pytanie to jakie dane będą potrzebne do połączenia, podejrzewam że Plus nadaje urzytkownikowi login i hasło ale gdzie je znaleźć? Jest to podane na umowie czy dołączone w jakiś sposób dokumentów Plusa? Chciałbym żeby miała to wszystko skonfigurowane tak aby połączenie można było nawiązywać w jak najprostszy dla niej sposób. Z góry dziękuje za pomoc :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem i konfiguracja iPlus

Post autor: jarek999 »

Koleżanka chciałaby korzystać z iPlusa przy pomocy zwykłego laptopa i chciała żebym jej w tym pomógł. Wiem że potrzebuje modemu i tu zastanawiam się czy może to być dowolny modem USB (np z Play)
Może być z Play
Kolejne moje pytanie to jakie dane będą potrzebne do połączenia, podejrzewam że Plus nadaje urzytkownikowi login i hasło ale gdzie je znaleźć?
Nic takiego nie jest nadawane-połączenie autoryzuje karta SIM, wpisujemy tylko APN-internet i nr dostępowy *99# lub *99***1# ;) http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7589
jareq
gecio_1
Początkujący użytkownik forum

Re: Modem i konfiguracja iPlus

Post autor: gecio_1 »

Dzięki za szybką odpowiedź :)
W takim razie zaczynam polować na jakiś modem a potem będę dalej kombinował.
ODPOWIEDZ