Internet mobilny. Czy warto?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ElTaco
Początkujący użytkownik forum

Internet mobilny. Czy warto?

Post autor: ElTaco »

Witam. Wybudowałem sobie dom na wsi (Klucze k.Olkusza), w którym nie planuję montażu telefonu stacjonarnego (bo wtedy posiadałem netie) ,a muszę mieć połączenie z internetem. Więc wpadłem na pomysł z Internetem mobilnym. Ogólnie na internecie to sobie strony poprzeglądam, czy to na YouTube coś obejrzę a i przez internet zagram. I tu rodzą się pytania.
1. Jak będzie z siłą sygnału na wsi?
2. Jaki najlepszy operator?
3. Czy to drogie?
4. Opłaca się?

Dziękuje za wszelkie propozycje
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet mobilny. Czy warto?

Post autor: Yanusz »

Witam. Na wszystkie pytania odpowiesz sobie z pewnością sam odwiedzając strony operatorów.

http://play.pl
http://orange.pl
http://plus.pl
http://t-mobile.pl

Najlepszy, to z reguły taki, który oferuje najwięcej, najlepszej jakości za możliwie najniższą cenę.

Pobieżnie spoglądając na mapy zasięgu, największe szanse na szybki internet w Twojej miejscowości, masz z sieci Orange i Play.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ElTaco pisze:1. Jak będzie z siłą sygnału na wsi?
Powinno być 3G z sieci Orange, Play, T-Mobile
Wynika to z pozwoleń w miejscowości Klucze-Osada, choć Plusa też powinno udać się złapać z Olkusza.
ElTaco pisze:2. Jaki najlepszy operator?
Jaki masz telefon komórkowy?
Najlepiej jest kupić karty SIM prepaid i przetestować.
Jeśli faktycznie jest zasięgu to sprawdziłbym w kolejności Orange, Play, T-Mobile.
Ekonomicznie najlepiej Orange Free na kartę, potem Play Online na kartę. Jeśli spodoba się internet mobilny to potem podpisać umowę.
ElTaco pisze:3. Czy to drogie?
Śmiem twierdzić, że nie: 6GB/5miesięcy/50zł w wersji ekonomicznej kupując kartę na Allegro.
ElTaco pisze:4. Opłaca się?
Jeśli jakość techniczna sieci w Twoim regionie jest dobra i nie będziesz ściągał namiętnie z internetu to może być to całkiem niezłą alternatywą dla internetu stacjonarnego.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

ElTaco pisze: 4. Opłaca się?
Odkąd operatorzy wprowadzili nielimitowany transfer w nocy, śmiało mogę powiedzieć, że się opłaca i jest to jakaś alternatywa dla internetu po kablu.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Krzysiek8888
Użytkownik forum

Post autor: Krzysiek8888 »

ElTaco pisze: 1. Jak będzie z siłą sygnału na wsi?
3. Czy to drogie?
4. Opłaca się?
1. Znam klucze i jeśli nie mieszkasz gdzieś na skaju miasta to powinien spoko działać 3G
2. Zależy ile i do czego zamierzasz korzystać, jednak najważniejsze aby wcześniej sprawdzić jakie są realne prędkości i jakość sygnału, od różnych operatorów. Sam mam Orange Free na Kartę i myślę, że to rozsądny wybór, o ile oczywiście masz stabilny zasięg tam z Orange 3G.
3. Zależy do czego chcesz tego używać, jeśli do przeglądania internetu, wysyłania i odbierania poczty, rozmów przez komunikatory to tak, jeśli do ściągania filmów HD to nie polecam.
4. Patrz punkt 3
Ogólnie przeglądanie internetu + komunikator "pisany" pobierają około 30MB na godzinę (moje prywatne testy), komunikator typu Skype z video kilka razy więcej - więc jeśli do takich rzeczy chcesz używać internetu to się opłaca.

Na koniec 2 uwagi
1. Moim zdaniem nielimitowany internet w nocy (w droższych taryfach) to nie jest coś szczególnie wygodnego, chyba, że toś ściąga filmy i może to robić w nocy, wtedy to ma sens, ale tak do normalnego użytkowania to nic to nie daje.
2. W Kluczach powinien być dostępny jakiś internet radiowy - zorientuj się bo oferta może być ciekawsza niż mobilnego (nie mam pojęcia, ale sprawdzić nie zaszkodzi)
kerpen_rp

Post autor: kerpen_rp »

ElTaco pisze:Witam. Wybudowałem sobie dom na wsi (Klucze k.Olkusza), w którym nie planuję montażu telefonu stacjonarnego (bo wtedy posiadałem netie) ,a muszę mieć połączenie z internetem. Więc wpadłem na pomysł z Internetem mobilnym. Ogólnie na internecie to sobie strony poprzeglądam, czy to na YouTube coś obejrzę a i przez internet zagram. I tu rodzą się pytania.
1. Jak będzie z siłą sygnału na wsi?
3. Czy to drogie?
4. Opłaca się?

Dziękuje za wszelkie propozycje
1. Sprawdź na mapach zasięgu u danego operatora - są dość dokładne.
2. Bez wątpienia T-Mobile, czyli wiadomo dawna Era. Wiem coś o tym, bo miałem już wszystkie sieci z braku możliwości połączenia DSL, czy ADSL, a moja praca to tylko internet. Nie mam możliwości połączenia kablem. Wg mnie tylko T-Mobile. Na 1 kresce HSDPA chodzi bardzo dobrze, nawet na zerowym zasięgu śmiga - tylko te limity. Plus i Play nie maja najmniejszych szans. Orange też, nawet przy lepszych zasiegach.
3. Zależy od ilości GB, jakie zużyjesz miesięcznie. Ale ogólnie drogie. Wolałbym Neostrade 1mb/s (nie mówiąc o wyższych prędkościach) niż nawet najlepszy mobilny, bo Neostrada nie ma limitów, a i tak będzie stabilniejsza od każdego moblinego, nawet od T-Mobile, pod warunkiem dobrych parametrów linii.
4. Tak, ale tylko wtedy, gdy nie ma możliwości podłączenia DSL lub ADSL. Radiówek nie biorę pod uwagę, bo jak trafisz na słabego operatora, to po 18:00 nawet www.wp.pl nie otworzysz (wiem z autopsji).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kerpen_rp pisze:DSL lub ADSL.
ADSL to DSL.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

kerpen_rp pisze: 2. Bez wątpienia T-Mobile, czyli wiadomo dawna Era.
Ja bym nie narzucał komuś tak zdania. To, że u Ciebie dobrze działa Blueconnect, nie znaczy, że tak jest wszędzie. Wszystko zależy od zasięgu, ukształtowania terenu, obciążenia danego nodeB etc.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

@kerpen_rp ależ masz traumatyczne doświadczenia
Wolałbym Neostrade 1mb/s (nie mówiąc o wyższych prędkościach) niż nawet najlepszy mobilny, bo Neostrada nie ma limitów
, wolałbym neo oczywiście 6+...Mb/s pod warunkiem że linia jest w stanie to obsłużyć i nie rozłącza połączenia kilkanaście razy dziennie, z limitami spokojnie można dziś sobie poradzić-gdyż operatorzy oferują nocny transfer bez limitu
Radiówek nie biorę pod uwagę, bo jak trafisz na słabego operatora, to po 18:00 nawet www.wp.pl nie otworzysz (wiem z autopsji).
Też z autopsji-jeżeli mowa o poważnym ISP a nie o wujku Gienku to radiówka może być o wiele lepsza od ADSL-opóźnienia mogą być 5-20ms do serwerów krajowych, połączenie stabilne i dużo większy up-link a często też są oferty symetryczne :)
Ostatnio zmieniony 2011-09-24, 22:22 przez jarek999, łącznie zmieniany 2 razy.
jareq
kerpen_rp

Post autor: kerpen_rp »

Yanusz pisze:
kerpen_rp pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ja bym nie narzucał komuś tak zdania. To, że u Ciebie dobrze działa Blueconnect, nie znaczy, że tak jest wszędzie. Wszystko zależy od zasięgu, ukształtowania terenu, obciążenia danego nodeB etc.
Niczego nikomu nie narzucam, to po prostu jest fakt. Pisałem, że Era nawet na 1 kresce chodzi o wiele lepiej niż np. iplus na 4 kreskach. Moim zdaniem najlepszy, najstabilniejszy internet mobilny oferuje Era. Mam pracę, gdzie internet jest moim podstawowym narzędziem pracy, a biurowiec w którym pracuje oferuje jedynie internet symetryczny i 1mb kosztuje 1000PLN netto miesięcznie. Sprawdzałem oferty każdego mobilnego dostawcy internetu. Nadajnik plusa, orange, playa mam na dachu budynku, a nadajnik ery (3g) mam ok 3km od biurowca - dlatego ta 1 kreska. Mimo to Era działa najlepiej, tzn. najstabilniej i najszybciej. A 1000PLN za symetryka nie wywale. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-09-24, 22:25 ]
jarek999 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
ADSL-opóźnienia mogą być 5-20ms do serwerów krajowych, połączenie stabilne i dużo większy up-link a często też są oferty symetryczne :)
Po pierwsze:
miałem neostrade 1mb, potem 2mb, a teraz mam 6mb/s. Mam linie dobrej jakości i osiągam pełną synchronizację z pewnym zapasem. Z tego co zauważyłem nie ma jakiejś zauważalnej różnicy w przerzucaniu stron między neo 1mb/s a 6mb/s. Przy ściąganiu plików różnica jest oczywiście ogromna. W pracy nie ściągam plików, tylko przeszukuje strony. Dlatego napisałem, że wolałbym neostradę 1mb/s od każdego mobilnego, bo naprawde stabilność jest super - zawsze i każdej porze mam pełną prędkość. No i jeszcze jedno - po całym dniu pracy przy kompie to ja w nocy śpie, a nie korzystam z "darmowych" limitów.

Po drugie:
radiówka, która miałem była faktycznie fatalna, ale nie pisałem, że każda radiówka to kicha, ale jak sie źle trafi to może być kicha.

[ Dodano: 2011-09-24, 22:28 ]
Jo_gurt pisze:
kerpen_rp pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
ADSL to DSL.
Tak, prawie to samo.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-09-24, 22:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-09-24, 21:57 przez kerpen_rp, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

W pracy nie ściągam plików, tylko przeszukuje strony. Dlatego napisałem, że wolałbym neostradę 1mb/s od każdego mobilnego, bo naprawde stabilność jest super - zawsze i każdej porze mam pełną prędkość.
Z iplusa korzystam 5lat-z roczną przerwą gdy miałem Play-on-line, w tym czasie zdażyło się raz że nie miałem dostępu do netu 4-godziny( ok.18mcy temu), modem obsługuje router, do którego mam podpięty tel. IP i 2-gi router jako web serwer,ftp serwer, client torentów. Net realnie osiąga dzień DL3-4Mb/s UL 1-1,5Mb/s , w nocy DL wyższy o 1-1,5Mb/s-strony www również śmigają mi w locie i na ich przeglądanie nie sbosób przekroczyć limit- nawet siedząc 24h/24h.
No i jeszcze jedno - po całym dniu pracy przy kompie to ja w nocy śpie, a nie korzystam z "darmowych" limitów.
Również śpię i komputer mam wyłączony-router wrzuca mi potrzebne pliki na pendriv-a. :ok: P.S nie zachęcam do rezygnowania z neo-ale w wielu przypadkach sieć 3G daje o wiele większe możliwości niż kabel ;)
jareq
ODPOWIEDZ